Quantcast
Channel: Evenemang
Viewing all 106 articles
Browse latest View live

„Auf ein klares Nein von einem Schweden kann man lange warten“

$
0
0

Vilken roll har chefen i teamet? Vilket syfte har ett möte? Och hur och var fattas besluten? Som svensk chef i Tyskland eller tysk chef i Sverige finns det många skillnader mellan ländernas ledarskapskulturer att känna till. Vilka är de viktigaste och hur kan du hantera dem? Detta diskuterades när Tysk-Svenska Handelskammaren och Ledarna bjöd in till ett uppskattat frukostseminarium om tyskt kontra svenskt ledarskap i Stockholm i torsdags.

– När jag tillträdde tjänsten som CFO på SAP Sverige letade jag först efter mitt kontor – utan framgång. Jag, företagets CFO som sysslar med mycket konfidentiell information, skulle arbeta i kontorslandskap? Det gjorde mig mycket överraskad, berättade Matthias Heiden, ledamot i Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse och numera CFO på SAF-Holland, en underleverantör till fordonsindustrin, i Tyskland.

Som tysk företagsledare med ledarskapserfarenhet från Sverige delade han med sig av sina upplevelser och råd tillsammans med svenska Emma Rönnmark, CFO på betongbyggnadsföretaget Consolis AB och tidigare CFO på ett av Siemens affärsområden i Tyskland, och företagscoacherna Ninni Löwgren, affärsområdeschef Market Entry & Business Development på Tysk-Svenska Handelskammaren, och Peter Berg, ledarskapsutvecklare på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Panelen modererades av den tysk-svenska journalisten Karin Bock-Häggmark.

Att vara chef vs. att bli chef

Även Emma Rönnmark blev överraskad när hon tillträde som chef i Tyskland.

– Alla medarbetare gjorde precis som jag sa, även om jag bara uttalade en tanke. Däremot blev de väldigt irriterade om ett beslut som hade fattats ändrades. Tyskarna har stor respekt för chefens auktoritet och ifrågasätter inte beslut. Har jag fått rollen som chef, då är jag också accepterad som chef, berättade hon.

Företagscoacherna i panelen förklarade bakgrunden.

– I Tyskland får man makt direkt när man tillträder som chef. Att bli chef i Sverige är däremot bara startskottet av en process för att bli ledare och skapa en maktbas. I Sverige måste du förtjäna chefskapet, sa Peter Berg.

– Den tyska ledarskapsstilen är baserad på struktur, tydliga regler samt hierarki medan den svenska är baserad på konsensus. Det syns till exempel i relationerna mellan chefen och medarbetarna samt i hur man genomför möten och fattar beslut, menade Ninni Löwgren.

Analys, beslut, utförande vs. ”Det löser sig”

Emma Rönnmark var imponerad över hur effektivt möten går till på tyska företag.

– Mötets syfte är att diskutera och sedan fatta beslut. Därför blir bara relevanta personer inbjudna och de förbereder sig ordentligt: Den ansvariga skickar ut dokument till alla före mötet och de som ska vara med ser till att titta igenom dokumenten och vara pålästa, sa hon.

Det tyska sättet att genomföra möten – analys, beslut, utförande – som Matthias Heiden var van vid hemifrån fungerade dock inte så bra i Sverige. Han märkte att syftet med ett möte i Sverige mer är att diskutera och reflektera tillsammans. Och att alla får vara med och säga vad de tycker.

– Om man på mötet fastnar vid en fråga brukar svenskarna säga ”Det ordnar sig”. Det betyder att man har förstått problemet och även om vi inte har en lösning än kommer vi säkert kunna lösa det tillsammans. I Tyskland brukar det vara ett svaghetstecken om man inte har ett svar eller en lösning på problemet. Men jag har tagit med mig det här svenska sättet tillbaka till Tyskland och har märkt att denna ärlighet även uppskattas av tyskarna. Jag har också tagit med mig styrkan med att arbeta i team från mina år som chef i Sverige. Nuförtiden säger jag ”vi” istället för ”jag” när jag pratar om vad jag och mitt team åstadkommit, sa Matthias Heiden.

Konflikter inget negativt

Sättet att kommunicera innebär ännu fler skillnader. Konflikter anses inte som något negativt i Tyskland, bara som en väg att nå fram till ett beslut. Det är därför helt odramatiskt för en tysk att säga nej. Svensken å sin sida kan ha svårt att släppa motsättningarna från mötet och kanske inte alltid förstår tysken när han eller hon efter en het diskussion kan föreslå att de ska avsluta med att ta en öl ihop.

– Det är väldigt svårt att få ett tydligt nej från en svensk då svensken inte vill förolämpa någon, berättade Matthias Heiden.

Särskild för tyskar kan det vara svårt att läsa mellan raderna och förstå vad som menas i Sverige. Emma Rönnmark, som uppskattade den tyska tydligheten, vill införa mer av den på sin nuvarande svenska arbetsplats.

Språket – en dörröppnare

Alla deltagarna i panelen var överens om att språkkunskaper är en dörröppnare till den andra kulturen, även i en global affärsvärld där affärsspråket ofta kan vara engelska.u

– Engelska är inget neutralt språk då ens egen kultur ingår i allt man säger och hur man säger det. Och detaljerna i språket är viktiga för att helt kunna förstå ett beslut. Tänk om du missar en detalj bara för att du inte kan språket, sa Ninni Löwgren.

Språkkunskaper är också ett sätt att inkluderas – både i småprat och i viktiga beslut.

– Om du kan tyska i ett tyskt företag får du vara med i den inre cirkeln, det vill säga vara med en stund före det riktiga mötet där de viktiga besluten ska fattas. Även i globala företag äger dessa försnack rum på tyska, och då måste du kunna språket för att kunna vara med, berättade Emma Rönnmark.

– I Sverige är det lite tvärtom. Där fattas kanske inte beslut på mötet utan de som suttit med på mötet pratar vidare vid fikat efter mötet. Och fikaspråket är svenska, även i globala företag. Många svenska beslut fattas vid kaffemaskinen, menade Peter Berg.

Anpassningsförmågan viktigast

När det kommer till interkulturellt ledarskap är alltså inte frågan vilken stil som är bäst. Istället gäller det att vara medveten om skillnaderna och beredd på att vara flexibel och anpassa sig till den nya affärskulturen för att lyckas. Men hur gör man det?

– Satsa på personliga relationer i Sverige. Det är viktigare vem du känner och har nära band till än vilken position du har, sa Matthias Heiden.

– Fråga kollegor om råd och tips och gå aldrig förbi din tyska chef med till exempel information, tipsade Emma Rönnmark.

– Försök lära känna dina nya kollegor så mycket som möjligt, var Peter Bergs råd. Som svensk får du vara beredd på att det kanske bara är ni två om en tysk bjuder med dig på AW. Som tysk får du däremot räkna med att hela avdelningen hänger på. Och att alla duar varandra, förstås!

– Om man inte känner sig bekväm i den ”nya kulturen” kan man inte göra ett bra jobb. Ett tips är att skaffa sig en mentor som kan den andra kulturen och kan hjälpa med en verktygslåda för att hantera den, avslutade Ninni Löwgren.

Svenska

KI-Experte Kye Andersson: „Wir stehen am Anfang einer Revolution“

$
0
0

Hur kan företag bättre förstå och använda potentialen med artificiell intelligens (AI)? Denna fråga stod i fokus på Tysk-Svenska Handelskammarens fullsatta frukostseminarium i onsdags. Seminariet ägde rum inom ramen för German Swedish Tech Forum, handelskammarens och IVA:s bilaterala innovationsplattform.

Bakgrunden till seminariet var en studie som Tysk-Svenska Handelskammaren genomfört tillsammans med Tomas Falk vid Hyper Islands masterprogram Digital Management. Studien gjordes bland medlemsföretag på båda sidor om Östersjön.

– Runt 75 procent av de deltagande tyska och svenska företagen angav att de vill börja använda eller öka användandet av AI under de kommande åren. Det betyder att det finns ett stort behov av AI-lösningar. Av studien framkom samtidigt att bristande intern kompetens och avsaknad av relevanta partner för AI är hinder för att kunna tillämpa AI. Det finns alltså en lucka mellan utbud och efterfrågan, sammanfattade Tomas Falk studien.

Kye Andersson, Head of Brand & Communications på AI-specialistföretaget Peltarion samt ledamot i Swedish AI Council, höll med och nämnde två stora utmaningar som hindrar utvecklingen av AI: bristen på expertis och att tekniken inte är riktig skalbar i dagsläget.

– Men revolutionen kommer att komma, vi står precis i början av den. Utvecklingen kommer aldrig ske så långsamt som idag. AI kommer att användas i princip i alla branscher. De fem stegen i varje AI-historia är problemet, data, AI-modellen, användningen av modellen i praktiken och effekterna, sa Kye Andersson.

Tillämpningar i alla branscher

Redan idag används teknologin i många olika branscher, till exempel för att upptäcka hudcancer, inom diabetesvård, musikklassificering, papperstillverkning, batterioptimering, vindkraft, självkörande bilar samt i marknadsundersökningar.

– Med hjälp av AI har Amazon i USA börjat skicka paket med varor innan de har beställts, baserat på tidigare beställningar. Träffsäkerheten är enormt hög, ganska sällan skickas paket tillbaka, berättade Kye Andersson.

Inom sjukvården spelar tidsfaktorn ofta en kritisk roll. Redan idag kan AI upptäcka hjärntumörer med samma precision som en läkare inom bara en sekund. Ändå behövs att en människa ger sitt utlåtande och genomför behandlingen.

– Människor behöver inte vara rädda att robotar snart tar över. Problemen vi kan lösa med hjälp av AI är mycket mer brådskade än riskerna som kan vara förknippade med väldigt avancerad AI. Det ligger väldigt långt fram i tiden, menade Kye Andersson.

Styra företag i realtid

Ytterligare två företag, mjukvarukoncernen SAP och flygplanstillverkaren och försvarskoncernen Saab, som båda har lyckats med tillämpningen av AI, medverkade på scen.

Tomas Hermansson, Business Innovation Architect på SAP Nordic & Baltic States, presenterade fördelarna med SAP:s AI-lösningar.

– Med våra lösningar kan man styra sitt företag ”live”. Man kan i realtid titta på vad olika förändringar i verksamheten skulle ha för effekter på tillverkning eller försäljning. För kunder inom industrin innebär det färre stillestånd av maskiner, kortare tid till återställning av drift och optimering av produktion. Inom fakturering finns till exempel möjlighet att matcha företagens fakturor mot betalningar som kommer in. På stora företag kan det handla om tiotusentals fakturor som idag måste hanteras manuellt och vars administration man kan automatisera istället, förklarade Tomas Hermansson.

Fokus på data

AI och maskininlärning har använts i Saabs produkter sedan 1994. Enligt Henrik Holter, Head of Research & Technology Electronic Warfare Systems på Saab, har systemen sedan dess tränats upp och förbättrats hela tiden.

– Ungefär 80 procent av vår tid använder vi idag för att förbereda och förbättra data. Det svåraste med AI är att hitta finansiering för utvecklingsprojekt. Men vår ledning har tidigt förstått betydelsen av teknologin och är öppen för att öka användandet, sa Henrik Holter.

Att integrera AI i företagsstrategin och i den operativa kärnverksamheten ger alltså många fördelar. Men hur kan man lättast komma igång med AI?

– Var man ska börja använda AI är väldigt olika från företag till företag. Men har du ingenjörer tycker jag att du ska börja där. Sättet att tänka är ganska likt det man har som ingenjör, tipsade Kye Andersson.

Svenska

Neue EU-Umsatzsteuerregelung für Kurse und Konferenzen in Schweden

$
0
0

En ny dom från EU-domstolen och Sveriges högsta domstol kommer leda till omfattande förändringar för bolag som anordnar och besöker kurser och event i olika EU-länder. Förändringarna börjar gälla omgående.

EU-domstolen underkände i mars i år Sveriges tolkning av den delen av mervärdesskattedirektivet som rör tillträde till evenemang. Domen innebär att betalningar för att få fysiskt tillträde till kurser och konferenser är att se som tillträde till evenemang och ska därför alltid vara omsatta i det land evenemanget genomförs.

Detta innebär att bolag som anordnar evenemang i olika EU-länder måste registrera sig i varje land de tillhandahåller fysiska kurser eller konferenser.

Förändringen innebär också att utländska företag som närvarar vid kurser i Sverige (till exempel Tysk-Svenska Handelskammarens kostnadspliktiga kurser och seminarier) i framtiden kommer få fakturor utställda med svensk moms. Vid avsaknad av en svensk momsregistrering måste momsen begäras tillbaka via återbetalningsförfarandet.

Den svenska tolkningen som nu underkänts har delats av ett antal andra länder, vilket innebär att EU-domstolens beslut troligen kommer påverka momsredovisningen i en rad olika EU-länder.

Kontaktperson

Christian Tillmann

Skatt

Telefon

+46-8-665 18 25

Tjänstetaggar
Svenska

Open Data: Mehr Mut zu Experimenten, Europa!

$
0
0

Vad krävs för att Tyskland och Sverige ska bli ledande inom den digitala ekonomin? Det behövs inte bara europeiska standarder utan också modet att experimentera, göra misstag och lära av dem. Det var deltagarna på Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium under Almedalenveckan i Visby eniga om.

Inom ramen för innovationspartnerskapet mellan länderna har Tyskland och Sverige satt digitalisering och artificiell intelligens högst på den bilaterala agendan.

– Sedan ungefär fem år har digitalisering slutat vara ett ämne för nördar i Tyskland, sa Peter Parycek, chef för kompetenscentret för IT inom offentlig sektor vid Fraunhofer-Institut für Offene Kommunikationssysteme (FOKUS) samt ledamot i tyska förbundsregeringens digitaliseringsråd, som ger råd till regeringen i digitaliseringsfrågor, vid handelskammarens seminarium i måndags.

– Våra politiker har förstått att en nations framtid hänger på hur bra man lyckas med digitaliseringen. Men bara förståelse räcker inte till. Det finns fortfarande mycket att göra. För några av frågorna som vi diskuterar i digitaliseringsrådet finns det inga färdiga lösningar internationellt som vi kan orientera oss efter, till exempel hur alla vi ska arbeta i framtiden. Men när det gäller digitala myndighetskontakter är Sverige och de övriga nordeuropeiska länderna en konkret förebild för Tyskland, menade Peter Parycek.

Digitalisering inget självändamål

Vad är det då som man gör annorlunda i Sverige än i Tyskland? I september förra året började till exempel Myndigheten för digital förvaltning DIGG sitt arbete med uppdraget att samordna och stödja digitaliseringen av den offentliga sektorn i Sverige och därmed effektivisera den.

– Digitalisering är en lagsport som ingen kan utöva på egen hand. Runt om i världen har människor höga förväntningar på den offentliga förvaltningens digitalisering. I dessa frågor finns inga riktiga nationella gränser – och det betyder i sin tur många möjligheter till samarbete på europeisk nivå, sa Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG.

– Digitalisering i sig är inget självändamål utan det är ett sätt för oss att lösa våra samhällsutmaningar. Här finns många möjligheter för Tyskland och Sverige att samarbeta och lära av varandra för att gemensamt ta del av vinsterna med digitaliseringen, tillade Teres Lindberg (S), riksdagsledamot i trafikutskottet.

Handelskrig blir datakrig

Men digitalisering är inte bara är en lagsport utan också ett maraton, anmärkte Nils Herzberg, Global Head Strategic Partnerships, Digital Supply Chain vid mjukvarukoncernen SAP samt medgrundare av Open Industry 4.0 Alliance som syftar till att driva på digitaliseringen inom produktion, förädling och logistik.

– I Europa behöver vi komma överens om gemensamma standarder för att ta fram och ge alla tillgång till viktiga data (öppna data) så att vi kan komma ikapp de ledande länderna inom detta område. Både Tyskland och Sverige är exportnationer. Framtidens handelskrig kommer att vara datakrig. För att kunna hantera sådana globala konflikter måste Europa stå enat – och överväga ett mer intensivt transatlantiskt samarbete, sa Nils Herzberg.

– Den europeiska digitala inre marknaden har enorm potential och är en av EU:s styrkor. Detta borde vara Europas fokus. Samtidigt ses EU ofta som en aktör som reglar för mycket och därmed förhindrar eller åtminstone saktar ner utvecklingen, sa Manfred Schüler, Tysklands vice ambassadör i Sverige.

Paneldeltagarna höll dock inte med om detta vad gäller digitalisering – tvärtom.

– Regler och ramverk på EU-nivå som stödjer affärer och utveckling är viktiga för att driva på digitaliseringen och ge stöd till innovativa affärsmodeller. Redan idag genererar vi mer data än vi kan bearbeta. Om vi vill vara framgångsrika i framtiden måste vi tänka mer digitalt och ta revolutionära steg. Att lära snabbt, snarare än att vilja leda till varje pris är den ödmjuka hållningen som Europa borde inta när det kommer till digitalisering, menade Johan Svenningsson, vd för energibolaget Uniper i Sverige.

Lära av sina misstag

Experimentera mycket, gör misstag, lär av dem – paneldeltagarna kom tillbaka till denna utvecklingsprocess flera gånger under diskussionen.

– Livslångt lärande är nyckeln till framgång. Om vi ​​inte experimenterar och inte tillåter oss att göra misstag kommer vi inte att göra framsteg – och det har allvarliga konsekvenser. Landet som blir först med att framgångsrikt kombinera maskininlärning och mänskligt lärande kommer att få en enorm konkurrensfördel, sa Nicklas Berild Lundblad, Europachef för samhällsfrågor på Google och tills nyligen ledamot i svenska regeringens digitaliseringsråd.

– I Tyskland talar man mycket om en så kallad Fehlerkultur (kultur som tillåter misstag, reds. anm.). Om vi utifrån detta utvecklar en lärandekultur och även kallar den så har vi redan tagit ett stort steg i rätt riktning, föreslog Peter Parycek.

Partner till Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium och efterföljande mingel i Almedalen var Audi, Giesecke + Devrient, SAP, Uniper, Volkswagen och Tyska Ambassaden Stockholm.

Svenska

Uppstart av affärshösten i sensommarvärmen

$
0
0

Årets business kickoff med runt 230 gäster från Tyskland och Sverige bjöd på vackert sensommarväder, provkörning runt Djurgården och virtuella resor till Tyskland.

Digitalisering och hållbarhet är på allas läppar och det var också temat för Tysk-Svenska Handelskammarens sensommarmingel i torsdags. Tyska Turistbyrån som var en av kvällens huvudpartner bjöd gästerna på en virtuell försmak av Tyskland med hjälp av VR-glasögon. Gästerna kunde välja mellan att besöka Bauhaus-byggstilens vagga, den berömda tyska arkitekten Walter Gropius kontor i Dessau, och att cykla genom den charmiga tyska landsbygden.

Gästerna njöt dock inte bara virtuellt av naturen. Kvällens andra partner Audi hade fem eldrivna Audi e-tron på plats för provkörning runt Djurgården. I enlighet med hållbarhetstemat presenterade dessutom utställarna Grohe och CHG-Meridian sina lösningar för miljövänligare arbetsplatser genom att minska vattensvinn och hur du bäst kan återanvända teknisk utrustning.

Hållbarhetstanken genomsyrade även priserna i årets quiz. Silverrail bjöd en lycklig vinnare på två Interrailkort tillsammans med två övernattningar för två på valfritt Scandic-hotell i Europa. Audi satsade på trenden att "svemestra", det vill säga att tillbringa sin semester i Sverige, och bjöd kvällens andra vinnare på en helg med valfri Audi-bil tillsammans med en övernattning på Villa Källhagen.

Tyskland – ett grönt och hållbart resmål

Iris Müller, försäljnings- och marknadschef på Tyska Turistbyrån, presenterade Tysklands gröna, natursköna och hållbara sidor. Med sina tusentals mil av vacker och säker cykelväg är landet det perfekta resmålet för cykelfantaster. Överlag överraskar industrilandet Tyskland med sin gröna mångfald.

– Tyskland har en lång tradition av miljömedvetenhet. I Tyskland väntar inte bara 16 nationalparker utan även 46 UNESCO-världsarv och över 130 nationella naturlandskap för naturälskande turister. Vill man ha en aktiv naturupplevelse finns det hundratals cykel- och vandringsleder att upptäcka.

Iris Müller tog även tillfället i akt att tipsa miljömedvetna resenärer om Green Globe, ett certifikat som tilldelas företag som engagerar sig inom hållbar turism. Exempelvis har Landgut Stober i Berlin och kongresscentret i Leipzig tilldelats certifikatet.

Ett ämne som diskuterats mycket denna sommar är tågluffandet som tack vare den växande miljömedvetenheten har blivit alltmer populärt i Sverige. Tack vare sin geografiska närhet är grannlandet Tyskland, och i synnerhet Berlin, ett populärt resmål:

– Man kan resa från Malmö direkt till Berlin på 13 timmar. Sträckan trafikeras i dagsläget endast under sommaren, men det finns planer på att bygga ut resmöjligheterna till kontinenten och då speciellt till Tyskland. Därifrån når man enkelt ut till hela Europa tack vare Interrail, avslutade Iris Müller.

Hållbarhet blir helhetskoncept hos Audi

Att Audi satsar på eldrivna bilar syntes tydligt på kickoffen där det fanns hela fem e-tron SUV-bilar på plats. Markus Ostermaier, Head of Product på Audi Sverige, betonade att företaget satsar helhjärtat på utvecklingen.

– Vårt mål är att 40 procent av alla bilar som vi säljer år 2025 ska vara elbilar. Till 2025 ska dessutom vår e-flotta växa till 30 laddbara bilmodeller. Men Audi planerar inte bara för nya modeller utan lägger också stor vikt vid hur de tillverkas. Därför satsar vi på klimatneutral tillverkning i alla fabriker till 2025.

Enligt Markus Ostermaier finns det trots många investeringar fortfarande flera utmaningar för eldrivna bilar, inte minst i Sverige som stort men glest befolkat land:

– För att elbilar ska vara attraktiva måste priserna vara konkurrenskraftiga. Samtidigt växer efterfrågan på laddstationer på så många platser som möjligt som exempelvis i hemmet, på arbetsplatsen och längs motorvägarna. Dessutom måste själva laddningsprocessen naturligtvis vara så snabb och effektiv som möjligt.

I Sverige finns det i dagsläget 1 840 publika laddstationer. För att underlätta elektrisk mobilitet har flera tyska biltillverkare gått samman och initierat Ionity, ett nätverk för utvecklingen av snabbladdning.

– Människor kommer behöva vara mobila även i framtiden. Det gäller bara för oss att tillhandahålla de rätta lösningarna, avslutade Markus Ostermaier på scenen.

Stämningen var god när medlemmar och samarbetspartner minglade i kvällssolen och Tysk-Svenska Handelskammaren tackar varmt alla sina gäster och kvällens partner Audi och Tyska Turistbyrån, utställarna CHG-Meridian och Grohe, samt prissponsorerna Scandic, Silverrail och Villa Källhagen för en härlig start på den här affärshösten.
 

Tyska Turistbyrån rekommenderar:

1. Steigenberger Hotel FrankfurterHof i Frankfurt
Femstjärnigthotell med härliga mötesmöjligheter, vacker arkitektur och centralt läge i Frankfurt.

2. The Landgut Stober (Borsig), 20 km väster om Berlin
Familjeägd anläggning som satsar på hållbara möten för stora och små grupper.

3. The Congress Center Leipzig
Med en 850-år lång mässhistorik är Leipzig en av de äldsta mässtäderna i världen. Leipzigmässan var den första i världen som certifierades med Green Globe 2011, liksom dess kongress- och mötescentrum.  

Svenska

”Se tyskar som good followers och inte early adaptors”

$
0
0

För svenska företag kan Tyskland vara en hård nöt att knäcka – faktum är att tyska konsumenter är de mest kräsna i Europa. Ändå är Tyskland Sveriges största exportpartner. Men hur lyckas man på Europas största och samtidigt tuffaste marknad? Tysk-Svenska Handelskammarens väletablerade exportseminarium ”Så lyckas du på den tyska marknaden” ger svenska företag handfasta tips och råd i sin Tysklandsexpansion. Årets seminarium genomfördes den 20 september i samarbete med Hamburg Invest, Svensk Handel, Teknikföretagen och TT Nyhetsbyrån.

För många företag är Tyskland språngbrädan till internationell succé. Men i landet med de mest kräsna konsumenterna gäller det att förbereda sin expansion mycket väl. Ninni Löwgren, affärsområdeschef Market Entry & Business Development, gick därför igenom likheter och skillnader mellan Tyskland och Sverige. En av de centrala punkterna som företag bör vara medvetna om redan innan expansionen påbörjas är att Tyskland inte är lika centraliserat som Sverige. Många liknar Tysklands 16 delstater vid 16 olika marknader, med stora skillnader i kultur, mentalitet och branscher:

– Vilket Tyskland är ditt? Den frågan måste alla företag ställa sig som tänker expandera till Tyskland. Den största staden Berlin är oftast inte ett självklart val när man väl tittar på vad de olika delstaterna är specialiserade på och var målgruppen befinner sig. Det är viktiga frågor att reda ut innan, enligt Ninni Löwgren.

Satsa på företag i samma storleksordning

Ett framgångskoncept, särskilt om det egna bolaget inte tillhör ett av de större, är att hitta en affärspartner bland de många medelstora tyska företagen för att få draghjälp av deras kunskap om den lokala marknaden. I Tyskland bildar de så kallade ”Mittelstand”-företagen grunden för det tyska näringslivet och kan ses som landets viktigaste drivkraft inom innovation och teknik. Mittelstand-företag kan vara mycket olika – allt ifrån traditionella familjeföretag till startup-företag.

– Mittelstand-företag kallas ofta för hidden champions. De är ofta väldigt specialiserade och kanske världsledande inom just sin nisch. Det kan öppna dörren till många nya samarbeten, sa Ninni Löwgren.

Som en av fördelarna för svenska företag i Tyskland nämns ofta den så kallade ”Schwedenbonus”, i Tyskland även känd som ”Bullerby-syndrom”, det vill säga att dra nytta av den goda Sverigebilden som kan ge en försäljningsökning på upp till 20 procent. Denna "bonus" gäller dock främst för företag som riktar sig direkt till konsumenter. Är man leverantör till ett tyskt företag är det kvalitén som är viktigast:

– Vad det gäller B2B har du samma krav på dig som vilket företag som helst. Där märks Schwedenbonus inte så tydligt, utan du konkurrerar med andra tyska företag. Då måste du hålla vad du lovat, sa Ninni Löwgren.

Spara pengar genom momsregistrering och se upp för konkurrenterna

Planerar ditt företag att expandera till Tyskland kan det vara värt att noga läsa igenom reglerna kring marknadsföring och konkurrens. I Tyskland håller nämligen konkurrenterna ett vaksamt öga på andras marknadsaktiviteter. Upptäcks det att konkurrenten inte följer lagen kan ett företag be sin advokat att skriva en så kallad Abmahnung som i slutändan kan leda till dyra böter. För att undvika det är det bl.a. viktigt att ha en hemsida som följer lagen med t.ex. ett så kallad Impressum, information om allmänna villkor och uppgifter om hur man hanterar GDPR,.

– I Tyskland är domstolsprocesser betydligt vanligare än i Sverige. Det kan vara bra att ha ett avtal som reglerar alla frågor och möjliga risker ganska omfattande för att veta vad som gäller när det kommer till en tvist, berättade Katharina Sachs, jurist på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Ett annat område som gärna vållar huvudbry hos företag som säljer varor utomlands är moms-regleringen. Företag är registreringsskyldiga vid överskridande av en omsättningströskel som ligger på 320 000 kronor i Sverige och 100 000 euro i Tyskland.

– Det kan dock också löna sig att registrera sig när man inte nått tröskeln än. Då får man nämligen en lägre momssats på 19 istället för 25 procent, säger Christian Tillmann, chef för skatteavdelningen på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Samla resurser och satsa lokalt

När den svenska whisky-producenten Mackmyra först satsade på att växa utomlands valde de, en i branschen vanlig, exportmodell med fokus på USA och Asien. Att fördela resurserna mellan två så vitt skilda marknader visade sig dock att vara en utmaning, och man var tvungen att omprioritera. Nu satsar Mackmyra på att ”go deep, not wide” och att verka lokalt utomlands.

– Vi märkte snabbt att Tyskland inte var en homogen marknad. Vi anställde därför flera tyska säljare för att kunna dela upp ansvaret mellan flera personer som kan koncentrera sig på att jobba regionalt, berättade Magnus Dandanell, VD på Mackmyra. Ett framgångskoncept för Mackmyra var att samarbeta med mindre lokala vinbutiker och herrgårdar för att dra nytta av deras kunskap och kundkrets på den lokala marknaden, enligt principen är du liten jobba med andra små företag.

Tyskar vill inte köpa en prototyp, utan en beprövad produkt

Cleantech-företaget Climeon som numera även fångat Microsoft-grundaren Bill Gates intresse vände redan i ett tidigt skede blicken mot Tyskland för att få hjälp att utveckla prototypen till sitt konfigurerbara elkraftverk. De bokade därför ett möte med en stortysk kemikoncern för att diskutera samarbetsmöjligheter. Joachim Karthäuser, CTO på Climeon, kommer själv från Tyskland och delade med sig av sina tips för ett framgångsrikt möte med tyskar:

– Slösa inte bort tid på småprat under mötet. Om mötet går bra kommer du få tid för det efteråt. Det gäller också att vara mycket väl förberedd. Vi planerade mötet med vår partner mycket noggrant i förväg med en tydlig agenda och argument kring fördelarna av ett samarbete. Men vår partner var också väl förberedd. De ställde många kritiska frågor, de testade oss. Då visste jag som tysk att mötet gick bra, att de faktiskt var intresserade, konstaterade Joachim Karthäuser.

När prototypen slutligen var klar uteblev dock till en början intresset från tyska köpare. Även om verksamheten hade belönats med ett flertal priser och utmärkelser hade Climeon svårt att hitta tyska köpare:

– Tyskar vill inte köpa en prototyp, utan en färdig, beprövad produkt. Helst vill de ha referenser från tidigare kunder för att säkerställa att kvalitén håller måttet, menade Joachim Karthäuser.

Tyskar är svårvunna men trogna kunder

Det svenska företaget Butikskonsult berättade under seminariet hur de lyckades lansera Agripo® , ett unikt system för försäljning av potatis och andra rotfrukter, på den tyska marknaden. Första året beskriver Butikskonsult själva som en stor lärdomsprocess. Man tog bland annat av hjälp av Tysk-Svenska Handelskammaren för att hitta kontakter inför mässor och för att skriva anställningsavtal med tysk personal. Snabbt märkte man på Butikskonsult dock att det utöver detta krävdes en annorlunda försäljningsstrategi i Tyskland:

– Vi provade först våra vanliga säljargument "Men kom igen nu, var först med den här produkten i Tyskland!". Men vi fick vända på det och istället berätta om andra mataffärer som hade vågat testa. Tyskar är konservativa good followers och inga early adaptors, sa Mats Jonsson, vice vd och försäljningschef på Butikskonsult.

Hamburg – Skandinaviens sydligaste metropol

Att expandera utomlands är utmanande, speciellt med tanke på interkulturella skillnader. Då kan det kännas tryggare att påbörja expansionsprocessen på en plats som har mycket gemensamt med hemmamarknaden. Hamburg kallas ibland ”Skandinaviens sydligaste metropol” och lämpar sig därmed väl för svenska företag som vill ta klivet utomlands. Inom flera aspekter såsom mentalitet och arkitektur liknar Hamburg Sverige mer än andra tyska storstäder och delstater, samtidigt som köpkraften är stark.

– Likheten gör Hamburg till en perfekt testmarknad för svenska företag som vill se om deras produkter kommer slå igenom i Tyskland. Blir det succé i Hamburg bådar det gott för vidare expandering till resten av Tyskland, sa Stefan Matz direktör för internationella investeringar på Hamburg Invest.

Använd pressen till din fördel

Mediemarknaden i Tyskland och Sverige är mycket lika. Ändå är bruset 80 gånger högre i Tyskland. Det tyska medielandskapet utmärker sig dessutom av en stark regional förankring. Istället för att endast satsa på att nå ut till de stora tidningarna tipsade Rebecka Sjöberg, customer success manager på TT Nyhetsbyrån, därför om att också satsa på mindre lokaltidningar och facktidningar.

– Media har hög trovärdighet i Tyskland. Och blir en artikel publicerad om dig och ditt företag - använd det i din marknadsföring! Det kommer gynna din trovärdighet, tipsade Rebecka Sjöberg.

Seminariet avslutades med ett lunch och tid för nätverkande och individuella samtal. Såhär reflekterade deltagarna över förmiddagen:

David Binett, Ozonetech:

Jag uppskattade att man verkligen fick konkreta tips. Jag kommer ta med mig hur viktigt det är att läsa på ordentligt innan man ska träffa tyskar på ett möte och hur viktigt det är att kunna prata tyska i Tyskland. Jag tyckte det lät klokt att fokusera resurserna på en region. Det var lärorikt att höra att Tyskland egentligen är 16 olika marknader med stora regionala skillnader som man måste ta hänsyn till!

Linnea Rönnkvist och Kenny von Walden, Gårdssällskapet:

Vi satsar på att expandera till Tyskland kring årsskiftet, så det var bra att höra vad man ska fokusera på och vad man ska undvika. Tyskland är spännande för oss eftersom det finns en liknande mentalitet i Tyskland kring vår produkt. Det känns dock lite utmanande med all lagstiftning kring förpackningar, det är lätt att göra fel där!

 

Svenska

Annorlunda konferensmiljö på Fyrskeppet i Stockholm

$
0
0

Fyrskeppetär inte vilken mötesplats som helst utan en fest- och konferensanläggning på ett fyrskepp förtöjd vid vackra Biskopsudden på Djurgården i Stockholm. Urban Lambertson, ägare och vd, berättar här om skeppets historik, hur det är att bedriva en verksamhet på vatten och varför så många företag väljer just Fyrskeppet för sina konferenser och ledningsgruppsmöten.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Fyrskeppet är mer än bara ett skepp. Kan du kortfattat berätta om verksamheten och era tjänster?

Urban Lambertson: Framförallt är det en kreativ mötesplats för företag och andra intressegrupper som vill bryta vardagens mönster och tänka nytt i en inspirerande och unik miljö. Det runda bordet i fyrtornet med 360 graders utsikt över farleden, den stora kompassen i salongens parkett är några av de saker som förstärker analogi och koppling till den utveckling och riktning våra kunder ofta söker. För ledningsgrupper och arbetsgrupper är det en utmärkt plats för kalibrering av verksamhetskompass och strategiutveckling mot nya mål. Våra gäster väljer servicenivå utifrån behov och önskemål, där vi kan även erbjuda exklusiva middagar med egen kock och fullservice. Om så önskas erbjuder vi även insatser för utveckling av individ, grupp, verksamhet.

Hur kommer det sig att skeppet omvandlats till sin nuvarande verksamhet?

Fyrskeppet som är byggt 1898 på Kockums varv totalrenoverades 1990 till det skick det har idag. Det byggdes om helt. En sann entreprenör, Per-Erik Eriksson, stod bakom insatsen. Under två och ett halvt år lade han ned själ och hjärta till det vi kan uppleva idag. Till en början byggdes skeppet om till bostad. Borrad bergvärme och full komfort året runt gör just det här fyrskeppet helt unikt. Sedan cirka 10 år tillbaka används det till företagsverksamhet och event, men den varma ”hemma hos-känslan”, den finns kvar.

Idag inhyser skeppet en modern verksamhet som kan erbjuda alla tänkbara faciliteter där företag och ledningsgrupper med hjälp av den marina miljön och den naturliga kopplingen till begrepp som hav, fyr, riktning och kompass kan arbeta med budskap och ”kalibrera sina kompasser mot ställda mål”.

Vänder ni er främst till företag eller även till privatpersoner?

Det blir lite både och, men vårt fokus ligger mest på företag. Det är just den kreativa miljön för utveckling av individ, grupp och verksamhet som vi ser är den största potentialen med vår fina anläggning.

Vilken är den mest förekommande bokningen?

I veckorna är det mest företagens ledningsgrupper och arbetsgrupper för kreativa möten samt exklusiva middagar i salongen som lockar. På helgerna har vi under perioden maj till september bokat för bröllop, då ofta större sällskap på vår evenemangsponton med cirka 80-120 personer.

Att bedriva verksamhet på ett skepp bjuder säkerligen på en del utmaningar. Hur skiljer det sig åt att driva en rörelse på en båt kontra på land?

Egentligen är inte skillnaderna så stora. Vårt fyrskepp är extra rymligt då det inte har någon motor och motorrum att ta hänsyn till. Bergvärme och vatten samt luftburen värmeväxlare ger full komfort i hela fyrskeppet. Vi är anslutna till vatten och avlopp. Vi ligger fast förankrade, men det är klart, det gungar till lite lätt ibland – men det är ju charmen med att vara på båt, det hör till.

Hur ser säsongen ut över året? Har ni några speciella aktiviteter inför kommande högtider?

Under sommarhalvåret kan man hyra hela anläggningen, det vill säga fyrskeppet samt ponton med möjlighet att även hyra ett evenemangstält på hela 280 kvadratmeter stor yta för större arrangemang för företagskonferenser, privata bröllop och högtidsfester. Året runt erbjuds fyrskeppet med salongen, biblioteket, baren akterdäck, tornrummet samt nedre däck med stort kök, lounge och två sovrum, varav en svit med bastu och jacuzzi. I decemberveckorna kommer vi att erbjuda ett fint julbord för sällskap upp till 40 personer. Just i år kommer vi att ha ett julbord på temat Asian Fusion med traditionella råvaror i fräscht asiatiskt format. Vi återkommer löpande med temamenyer per högtid och säsong. Fyrskeppet kan även abonneras på nyårsafton vilket är en unik upplevelse – fyrverkerier behöver inte köpas in!

Ni är medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren. Vilken nytta drar ni av medlemskapet och våra tjänster?

Vi på Fyrskeppet hade ett samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren gällande en konferens. Där skapades ett ömsesidigt intresse av varandra och vi ville även vara en del av ert affärsnätverk. Vi är nu nya som medlemmar. Jag är nyfiken och intresserad av att lära mig mer av de individer och företag jag får möjlighet att träffa vid våra kommande möten. Jag vill även ge medlemmarna möjlighet att pröva på Fyrskeppet som plats för kreativa möten och/eller exklusiva middagar. (Håll utkik på våra sidor med medlemserbjudanden. Reds anm.)

 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.

fyrskeppet, Konferenz, Abendessen, Dinner, Schiff, Boot, urban, lambertson, Deutsch-Schwedische Handelskammerfyrskeppet, Konferenz, Abendessen, Dinner, Schiff, Boot, urban, lambertson, Deutsch-Schwedische Handelskammerfyrskeppet, Konferenz, Abendessen, Dinner, Schiff, Boot, urban, lambertson, Deutsch-Schwedische Handelskammer

Nytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknik

$
0
0

Den 30 september träffas de tyska och svenska energimyndigheterna i Stockholm för att tillsammans med Tysk-Svenska Handelskammaren kicka igång ett program som hjälper svenska innovativa företag inom miljöteknik och energieffektivisering att nå ut på den tyska marknaden. Programmet Swedish-German Cleantech Platform drivs av Tysk-Svenska Handelskammaren och finansieras av Energimyndigheten.

Det nya programmet är ett led i den svenska exportstrategin som ska hjälpa fler företag ut på Sveriges största exportmarknad Tyskland.

Tysk-Svenska Handelskammaren har sedan fyra år tillbaka framgångsrikt drivit ett program för svenska företag riktat mot den tyska marknaden tillsammans med Energimyndigheten som totalt mer än 40 företag nu deltagit i. I det nya programmet läggs större vikt vid att få in de svenska företagen i de tyska ekosystemen.

Programmet vänder sig till svenska startups, scaleups samt små- och medelstora företag från områdena förnybar energi, energieffektivisering, smarta elnät, energilagring, e-mobilitet och smarta byggnader. De deltagande företagen kommer att resa till utvalda delstater i Tyskland där delegationsprogrammet består av gemensamma programpunkter som till exempel berör finansieringsfrågor samt individuella affärspartnermöten för deltagande företag. Deltagande i relevanta mässor såsom Hannover Messe eller E-World Energy & Water är kompletterande moduler i programmet.

Swedish-German Cleantech Platform lanseras under en kickoff i Stockholm för SET Award, en internationell tävling som utser innovativa startup-företag som bidrar till energiomställning och klimatmål, måndag 30 september kl 15-17 på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Bland de medverkande talarna under kickoffen finns Andreas Kuhlmann, vd för tyska energimyndigheten Dena, Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, samt Jonathan Oxley, Senior Director, Networks & Development,World Energy Council. Företaget Blixt vann en kategori i SET Award 2019 och företagets medgrundare Charlotta Holmquist kommer att dela med sig av sina erfarenheter.

Evenemanget är öppet för företag och organisationer inom cleantech-ekosystemet samt för journalister.

Kontaktperson

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96

Svenska

Underskatta inte den tyska hierarkin

$
0
0

Tyskland och Sverige ligger geografiskt nära men de kulturella skillnaderna mellan de båda länderna kan vara större än vad man tror. Det gäller även ledarskapsstilar: Vad som är ett vanligt agerande för en chef i Sverige kan vara otänkbart för en företagsledare i Tyskland. Vid det uppskattade seminariet ”Tyskt kontra svenskt ledarskap – vad funkar bäst?” som Tysk-Svenska Handelskammaren arrangerade tillsammans med Sveriges chefsorganisation Ledarna och Nordea i Göteborg i fredags delades erfarenheter, lärdomar och anekdoter.

Kort efter att Klaus Jürgen Wiemers, Senior Vice President Original Equipment Sales Nordic Region på Robert Bosch AB, tillträdde sin chefsposition i Sverige fattade han ett beslut och informerade sedan sina medarbetare såsom han var van vid att göra i Tyskland. Det tog inte lång tid innan hans medarbetare kom till honom och ifrågasatte varför de inte hade involverats i beslutsprocessen.

– Då förstod jag att förväntningarna på en chef är olika i respektive land. I Tyskland är det chefen som fattar beslut och medarbetarna är ansvariga för att beslutet realiseras. I Sverige däremot fattas beslut av flera specialister, chefen är dock ansvarig för resultatet, menade han.

Som tysk företagsledare i Sverige diskuterade Klaus Jürgen Wiemers sina erfarenheter tillsammans med svenska Cecilia Bergendahl, vd på Novamedia Sverige AB som tidigare innehaft chefspositioner i Tyskland inom Duni Group, Standard & Poor’s och Polygon Group, och företagscoacherna Ninni Löwgren Tischer, affärsområdeschef Market Entry & Business Development på Tysk-Svenska Handelskammaren, samt Peter Berg, ledarskapsutvecklare på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Panelen modererades av den tysk-svenska journalisten Karin Bock-Häggmark.

På toppen av pyramiden i Tyskland

Cecilia Bergendahls upplevelse av att vara chef i Tyskland går i linje med Klaus Jürgen Wiemers erfarenheter.

– Som svensk chef i en tysk organisation sitter man på toppen av en pyramid – helt i motsats till den svenska företagskulturen. På tyska företag finns en tydlig hierarki och den kan du aldrig gå förbi. Samtidigt är det tack vare hierarkin och alla formella delar i form av punktlighet samt ordning och reda som gör det mycket lättare att förstå vem som fattar ett beslut och när det fattats, sa Cecilia Bergendahl.

Dessutom skiljer sig syftet med möten i tysk och svensk företagskultur.

– Tyskarna har möten för att fatta beslut och alla som ska delta förbereder sig väl innan. Däremot har svenskarna möten för att utbyta idéer och diskutera frågor. Ett möte kan avslutas utan att några egentliga beslut har fattats, menade Peter Berg.

– Alla som deltar i ett möte i Tyskland vet exakt när ett beslut måste tas, lade Klaus Jürgen Wiemers till. Jag har lärt mig att möten i Sverige är mindre strukturerade och har färre punkter på agendan. Före, under eller efter mötet tas en fika och då fortsätter ofta samtalen men i andra konstellationer. Det innebär att besluten ibland fattas utanför själva mötet och att alla inte får samma information. Annat är det i Tyskland där man inte fikar och tysken hämtar sitt kaffe utan att prata jobb.

Kollega eller kompis?

Hur mycket man pratar om sitt privatliv med sina kollegor, medarbetare eller sin chef skiljer sig också åt i de två länderna. Det har paneldeltagarna lärt sig.

– I Tyskland skiljer man mellan den privata och professionella rollen: Antingen är jag chef eller privatperson och det ska inte blandas ihop. Även om man har jobbat tillsammans länge pratar man inte om vad man har gjort i helgen. Det gäller också i rekryteringsprocessen som enbart fokuserar på yrkesmässiga erfarenheter och inte berör ditt privatliv, sade Cecilia Bergendahl.

– I ett tättbefolkat land som Tyskland finns en stark konkurrens som även visar sig på arbetsmarknaden, förklarade Ninni Löwgren Tischer. Därför faller det sig sällan naturligt för en tysk att prata om sitt privatliv, vilket man gärna gör i Sverige. Tvärtom: Tyskarna har ett behov av att få sin yrkesroll bekräftad. Och ju mer du vet om mig desto mer sårbar är jag, lyder mottot.

Så förbereder du dig bäst

Paneldeltagarna var överens att det inte finns en väg som är rätt när det gäller tyskt eller svenskt ledarskap. Det viktigaste är att vara medveten om skillnaderna och kunna anpassa sig samt vara villig att kompromissa. Det gäller inte bara om du ska vara chef i det andra landet utan förstås även mellan tyska och svenska affärspartner. Hur förbereder man sig då bäst?

– Var mycket väl förberedd innan du börjar göra affärer eller jobba i Tyskland, rådde Cecilia Bergendahl. Gå med i lokala nätverk och lär känna andra chefer och viktiga beslutsfattare. Var medveten om och förberedd på att du kommer möta konkurrens. Och ha alltid en plan B och C! Om du är inte redo är det bättre att vänta. Det kan vara svårt att göra ett nytt försök efter ett misslyckande.

– Som tysk i Sverige är det viktigt att förstå hur hierarkin ser ut. Den är inte alls lika tydlig som i Tyskland, sa Klaus Jürgen Wiemers. Istället måste man lära sig läsa mellan raderna. Var förberedd på att svenskarna gillar att testa och att bara köra igång utan att ha en genomtänkt plan med instruktioner för alla möjliga scenarier som tysken gärna vill ha. Det är därför svenska företag är så innovativa och kan reagera snabbt och flexibelt när omständigheterna förändras!

Efter seminariet, som hölls i Nordeas lokaler på Kilsgatan i Göteborg, bjöd Nordea på fredagslunch och samtalen fortsatte bland deltagarna som fått såväl en del nya insikter som bekräftelse på att deras egna erfarenheter delades av många andra på plats.

Svenska

Folker Hellmeyer: Europa måste växa upp

$
0
0

Världsordningen står inför stora förändringar och centrum för den globala ekonomin förskjuts allt mer österut. Vad Europa kan göra för att inte förlora sin position presenterades av chefsanalytiker Folker Hellmeyer under sitt besök på Tysk-Svenska Handelskammaren i torsdags.

Tysk-Svenska Handelskammaren hade bjudit in representanter från tyska och svenska exportföretag, handelskammarens premiumpartner, till en Executive Talk på Grand Hôtel i Stockholm. Efter välkomstord av Staffan Bohman, styrelseordförande i handelskammaren, delade gästtalaren Folker Hellmeyer, chefsanalytiker på tyska Solvecon Invest, sina tankar om Europas roll under rådande globala förändringar. Hellmeyer talade bland annat om uppgången i utvecklingsländerna, stora infrastrukturprojekt som den nya sidenvägen, den aggressiva amerikanska politiken samt förändringar i Europa som till exempel brexit.

­– Världen förändras mycket snabbt men Europa står och stampar på samma ställe. Vi kan endast lyckas om vi gör stora strukturella förändringar. Ineffektivitet innebär att vi inte bara tappar vår kapitalstock i Europa utan det handlar också om kommande generationers framtid. Det måste Europa inse – Europa måste växa upp, sa Folker Hellmeyer.

Big data viktigt

Därutöver betonade Folker Hellmeyer vikten av ett säkert europeiskt IT-system.

– Att vår data är säkrad är mycket viktigt för våra kommande generationer och det är en uppgift Europa måste ta på allvar. Om Europa inte fortsätter som förenat kommer EU och eurozonen inte att överleva de kommande 25 åren. Företag kommer då lämna EU och flytta öster ut. Om inte det förhindras kommer vi i Europa att misslyckas. Vi måste ta tillfället i akt att se detta som en fantastisk möjlighet att förena Europa, sa Folker Hellmeyer.

Efter föredraget fortsatte kvällen med middag och whisky- respektive chokladprovning med medlemmarna Mackmyra samt Ejes Choklad.

 

Svenska

Sverige pilotland för hållbart samhälle – det här vill politikerna

$
0
0

Sverige ligger i framkant i utvecklingen mot en fossilfri välfärdsnation. Detta var näringslivsföreträdare och politiker på seminariet ”Vad krävs för att utveckla en icke-fossil material- och råvaruindustri i Sverige?” som arrangerades av Tysk-Svenska Handelskammaren och kemikoncernen BASF i Stockholm i onsdags överens om. För att stimulera omställningen behövs dock utveckling av helt ny teknik, ett europeiskt regelverk och en attityd som fokuserar på möjligheter istället för hinder.

Den linjära ekonomin där tillverkande företag använder sig av resurser, tillverkar produkter och sedan gör sig av med dem håller på att förändras. Kvällens huvudtalare Andreas Bode, Program Leader Carbon Management R&D på BASF, betonade att kemiindustrin och dess produkter behövs för att göra utvecklingen mot den hållbara ekonomin möjlig.

– Vi på BASF har lyckats minska utsläppet med hälften sedan 1990 samtidigt som vi fördubblade produktionsvolymen. Det finns inte många andra branscher med motsvarande siffror. Det är viktigt att ta ansvar för alla stegen i värdekedjan, och just nu fokuserar vi på produktionen, berättade Andreas Bode.

Ny teknik nödvändig

BASF håller bland annat på att utveckla en teknik för att använda plastavfall som resurs för nya produkter. BASF:s utsläpp kommer till en stor del från egna kraftverk. Trots effektiva, moderna gaskraftverk som används för att skapa el och ånga står de för ungefär hälften av BASF:s totala utsläpp.

– För att kunna minska utsläppen kraftigt framöver behöver vi utveckla helt ny teknik och nya innovationer. Vi tror att det kommer att ta fem till 15 år. Därför har vi satt målet att hålla våra utsläpp stabila till 2030 samtidigt som vi fortsätter att växa, sa Andreas Bode.

Internationellt ses Sverige som en pilotregion för biobaserad ekonomi. Varför det är så förklarades av René Backes, New Business Development Specialist på BASF.

– Sverige och Skandinavien ligger fem till tio år före Tyskland vad gäller biobaserad ekonomi. Den svenska ekonomin är stark och stabil, lagom stor och stark förankrad i skogsindustrin. Dessutom är svenskarna öppna för att testa hållbara innovationer. Ny hållbar teknologi från Sverige kan då vara en förebild för resten av världen, menade René Backes.

Konkurrenskraft driver klimatarbetet

Sverige har bra förutsättningar för att bli världens första fossilfria välfärdsnation. Enligt Svante Axelsson, nationell samordnare på initiativet Fossilfritt Sverige, krävs dock ett nytt politiskt ramverk. Tidigare i höst överlämnade han ett 27-punktsprogram från den svenska industrin till regeringen med förslag på åtgärder för en ökad fossilfri konkurrenskraft.

– Vi tror att världen kommer att förändras när man får se att det är ganska njutbart att vara fossilfri. På klimatförhandlingarna fördelar man bördorna, men vi vill fördela möjligheterna. Det är konkurrenskraftsfrågan som driver klimatarbetet i Sverige. Det finns 13 branscher som säger att vi måste öka tempot för att gynna affärerna, inte bara miljön. Det krävs att politiken levererar helt nya reformer, efterlyste Svante Axelsson.

"Dessutom är det extremt viktigt med de tysk-svenska kontakterna. När fyra parlamentariker samlas så här borde tre av oss i alla fall prata tyska."

Vid efterföljande paneldiskussion med fyra riksdagsledamöter diskuterades vilka långsiktiga politiska spelregler som måste skapas för att stimulera omställningen till en ny icke-fossil material- och råvaruindustri.

– Det finns väldigt många aspekter av den biobaserade ekonomin. Vi som politiker måste prioritera tillståndsprocesserna och få fram de långsiktiga spelreglerna i dialog med branscherna. Vi måste ha ett stabilt regelverk och Sverige får inte ha för mycket särregler om vi ska ge industrin bra förutsättningar för omställningen. Dessutom måste vi koppla in forskningen mycket mer och se till att den omsätts i fler innovationer som på så sätt kan stötta industrin, sa Betty Malmberg (M), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

Europeiska regleringar viktiga

– Vi behöver sluta plast-loopen. Det görs investeringar i Norge och vi behöver fundera även i Sverige på hur kan vi få ut råvaran på ett annat sätt än idag. Då skulle vi verkligen kunna sluta cirkeln, sa Marlene Burwick (S), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet. (BASF har genom en investering i norskt energiteknikföretag utvecklat en metod för kemisk återvinning av plast. Anläggningen finns i danska Skive. Reds. anm.)

– Det krävs ett fast ramverk för den biobaserade cirkulära ekonomin så att vi kan gå vidare från energi och drivmedel till att kunna tillverka produkter av bioråvaran. I Sverige är vi dåliga på att skala upp våra innovationer. Det måste vi bli bättre på för att stödja kemiindustrin. I vissa områden är det bra att ha EU-regleringar som bottenplatta som vi kan bygga på med nationella regleringar. Dessutom är det extremt viktigt med de tysk-svenska kontakterna. När fyra parlamentariker samlas så här borde tre av oss i alla fall prata tyska, menade Magnus Ek (C), suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet.

Vi behöver teknikoptimister

– Vi behöver enas i Europa kring vilken teknik vi ska satsa på. Det är viktigt att vi är teknikoptimister och tror på att vi kan klara omställningen. Ska vi bygga omställningen på ångest, skam och skuld kommer vi inte framåt. Vi kan se att vi kan klara det, sa Kjell-Arne Ottosson (KD), suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet.

Med innovativa företag som utvecklar tekniken och politiker som tar sig an utmaningarna kan en positiv berättelse spridas i Sverige kring utvecklingen av ett hållbart samhälle, sammanfattade kvällens moderator Thomas Malmer diskussionen.

– I Norden finns en can-do-attityd. Vi kan se till att omställningen verkligen äger rum. Men det krävs att vi tänker värdekedjor och ser möjligheter, inte hinder, avslutade Mark Meier, vd för BASF Norden och Baltikum.

 

Seminariet ägde rum inom ramen för German Swedish Tech Forum, som invigdes i januari 2017 av Angela Merkel och Stefan Löfven och som är en innovationsplattform med syfte att öka samarbetet mellan industriföretag i Tyskland och Sverige. Bakom initiativet står Tysk-Svenska Handelskammaren och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

 

Svenska

Från uppstickare till utmanare: Lidls framgångsresa i Sverige

$
0
0

Tysk-Svenska Handelskammarens fullsatta julfrukost handlade om förändring när deltagarna fick följa med Bella Goldman på Lidls varumärkesresa.

Efter en julfrukost med tyska inslag såsom tysk Stollen och Lebkuchen, berättade Bella Goldman, marknads- och kommunikationsdirektör på Lidl Sverige, öppenhjärtigt om Lidls varumärkesresa.  2018 var livsmedelskedjan i behov av ett nytt kommunikationskoncept för att förändra bilden av varumärket.

– Det var ju nästan inte socialt accepterat att handla på Lidl för några år sedan, sa hon.

Utgångspunkt: bra priser men mycket hemlighetsmakeri

Sedan 1989 satsar den tyska livsmedelskedjan Lidl starkt på internationell expansion. Idag finns bolaget i 33 länder. År 2003 etablerades företaget även i Sverige där det i nuläget finns 191 butiker. Trots att utländska Lidl-satsningar officiellt styrs av moderkoncernen som tillhör Lidl Stiftung (stiftelse) är verksamheterna i varje land till stor del autonoma och bestämmer själva över den egna strategin. Det möjliggjorde för Bella Goldman och hennes team att ta fram ett nytt kommunikationskoncept för Lidl Sverige när hon fick erbjudandet att kliva in i ledningsgruppen 2017.

Under de första åren på den svenska marknaden gjordes inga pressuttalanden från Lidls sida. Det ledde till att livsmedelskedjan uppfattades som hemlighetsfull, vilket återspeglades i en uttalad negativ mediebild, något en del tidningsklipp som Bella Goldman visade för deltagarna vittnade om. När hon klev in i företaget slogs hon av att Facebook-sidan kunde innehålla hotfulla och rasistiska inlägg.

– Det var ett forum för nättroll som använde sig av vår kanal för att sprida direkt olämpligt material. Vi var antingen tvungna att gå in och städa upp omgående eller lägga ner vår Facebooksida, sa Bella Goldman som tillsammans med ledningen valde det första alternativet.

När företaget började interagera med kunderna upptäckte de att det bland nättrollen doldes en mycket trogen och lojal kundskara, konsumenter som kände att de gjorde smarta val genom att handla på Lidl och som visade stor passion för livsmedelskedjan. Just dessa lojala konsumenter enligt exemplet ”Det värsta med att handla på Lidl är hur tunga kassarna blir när man går därifrån.” skulle senare komma att spela huvudrollen i Lidls nya internationellt hyllade kampanj ”Lidl Micromarket”.

Ett av de första projekt som Bella Goldman började driva på Lidl var att omstrukturera avdelningarna till att jobba integrerat istället för i avskilda silos. Det behövdes en gemensam röst för intern och extern kommunikation för att med kommunikationskonceptet förklarar vem Lidl är.

– De anställda måste känna till vilka produkter som marknadsförs till kampanjpris och resultatet blev mycket bättre när vi började jobba integrerat, minns Bella Goldman.

Utöver nära samarbete mellan avdelningarna sälj, marknad och kommunikation är en ytterligare övertygelse att det inte lönar sig att försöka göra som konkurrenterna. Detta genomsyrar hela förändringsarbetet på Lidl.

Att göra sin egen grej

– Att slå ned på konkurrenterna är aldrig särskild elegant. Gör din egen grej som inte riskerar att bli sämre än konkurrenternas. Håll det du lovar och gå din egen väg, rådde hon.

Bella Goldman uppmuntrar även alla anställda att gå ut till butikerna för att få en känsla för vad livsmedelskedjan står för.

– Det finns en orsak till att vi är mer prisvärda än andra butiker. Vi har inga mellanhänder i inköpen och effektivare processer. Vi ska inte härma våra konkurrenter utan vara stolta över att vi gör saker annorlunda. Det gör att vi kan hålla de låga priserna, sa Bella Goldman.

Omstruktureringsarbetet och varumärkesbyggandet på sociala medier började snart ge resultat i form av ökad försäljning och bättre ranking i olika varumärkesmätningar. Idag rankas Lidl på plats två i Yougovs mätning över de starkast ökande varumärkena 2019. Speciellt stolt är företaget över sin ställning bland företag med störst ”positive buzz”, det vill säga varumärken som allmänheten har hört mest positivt om.

Lojala kunder får huvudroll i framgångsrik kampanj

En central punkt i varumärkesbyggandet som Bella Goldman initierade är Lidls nya kommunikationskoncept ”Allt annat är olidligt” som lanserades i maj 2018 med målet att öka medvetenheten hos svenskarna om fördelarna med att handla på Lidl.

– Det fanns såklart risker med den nya sloganen. Men det måste skava lite för att det ska ge effekt, sa Bella Goldman.

Den trogna kundbasen Lidl hade hittat på sociala medier inspirerade Bella Goldman till att satsa stort på just den målgruppen. I september 2019 utvecklades därför det nya kommunikationskonceptet med kampanjen ”Lidl Micromarket” som hyllar Lilds mest trogna kunder – eller Lidlers, som företaget kärleksfullt väljer att kalla dem.

– Vi vill ge chansen till våra trogna kunder som har förstått grejen med Lidl att dela med sig av upptäckten. Kampanjen går ut på att kunderna bjuder hem sina mest Lidl-skeptiska vänner medan vi står för mat, dryck och tillbehör för att skapa Lidl-känsla i hemmet – allt för att övertyga dem om poängen med Lidl. Tänk er ett Tupperware-party, fast med varor från Lidl i fokus. Vi tog en stor risk och gav hela marknadsföringsansvaret till våra kunder, sa Bella Goldman.

Till Lidls stora glädje har över 1 750 personer sökt till kampanjen och skickat in allt ifrån videor till självskrivna låtar om sin upplevelse. Och även varumärkesmätningar bekräftar kampanjens framgång. Enligt mätningen från oktober 2019 rankas Lidl på plats tre bland företagen med störst ökning av word-of-mouth-värde, som visar att kunderna är så nöjda med Lidl att de rekommenderar butiken till sina vänner – ett marknadsföringssätt som är mycket effektivt, trovärdigt och prisvärt. Just nu håller Lidl på att ta fram en strategi för att publicera materialet där Lidls egna kunder är avsändare av kampanjen. Och inte nog med det – några av Lidl-ambassadörerna fick dessutom agera statister i årets julkampanj.

En framgångssaga utan slut

Lidl har framgångsrikt förflyttat sitt varumärke från hemlighetsfull lågpriskedja till kaxig och självmedveten underdog som utmanar de etablerade livsmedelskedjorna i Sverige med varor av hög kvalité till låga priser. Men resan slutar inte där. Lidl Sverige satsar stort på att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Nyligen certifierades butiken på Gotland av Swedish Green Building Council som världens första klimatneutrala livsmedelsbutik. Dessutom introducerar företaget ökad transparens kring matsvinn inom konceptet ”Ta vara på”. Till skillnad mot konkurrenterna redovisar Lidl svinnet i ton istället för procent. De har dessutom satt målet att halvera sitt matsvinn fram till år 2025.

– Vi förbättrade vår position i Sustainable Brand Index som mäter konsumentens uppfattning av vårt hållbarhetsarbete från plats 125 till 81. Vi är såklart glada över att ha klättrat på listan men det visar också att vi måste kommunicera vårt hållbarhetsarbete tydligare för vi vet att vi förtjänar ännu bättre. Arbetet med vårt varumärke är alltså långt ifrån över, avslutade Bella Goldman seminariet.

 

Svenska

Statssekreterare Krister Nilsson: "Låt hållbarhet bli en integrerad del av handelsavtal"

$
0
0

Klimatförändringar, krav på snabb teknisk utveckling och politisk instabilitet: Tyskland och Sverige måste göra gemensam sak av att ta itu med vår tids stora utmaningar. Internationella företag spelar en betydande roll i miljöfrågan, sa Krister Nilsson (S), statssekreterare till utrikeshandelsministern, vid Chairman’s New Year Reception som anordnades av Tysk-Svenska Handelskammaren i Stockholm under torsdagen.

För svensk ekonomi är exporten oerhört viktig och Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner.

– Svenska företag är ledande inom hållbarhet, digitalisering och energieffektivitet, sa Krister Nilsson. Det innebär många nya affärsmöjligheter för tyska och svenska företag.

Förra året var Sverige partnerland på Hannovermässan.

– Det är exempel på ett framgångsrikt, långsiktigt utbyte mellan tyskt och svenskt näringsliv. Även det tysk-svenska innovationspartnerskapet mellan de två länderna, som bland annat fokuserar på batterier, artificiell intelligens, elektromobilitet och e-hälsa, bidrar till ökat bilateralt samarbete, sa Krister Nilsson.

Gemensam sak mot klimatförändringar

Politiska konflikter, länders egenintresse och politisk osäkerhet: Enligt statssekreteraren var 2019 ett utmanande år för världshandeln.

– Det är just därför vi behöver ett fungerande globalt handelssystem där hållbarhet integreras ännu mer. Regeringar, företag och ideella organisationer måste arbeta tillsammans för att lyckas möta vår tids utmaningar. Här har företag tagit en ledande roll i kampen mot klimatförändringar. Under de senaste åren har en positiv trend redan kunnat skönjas som måste fortgå, sa Krister Nilsson.

I december 2019 lade Sverige fram en ny export- och investeringsstrategi. Den inkluderar cirka 40 nya initiativ som skapades bland annat i samarbete med Energimyndigheten.

– Strategin syftar till att stärka hela Sveriges ställning, sa Krister Nilsson. Fokus ligger på små och medelstora företag. Dessa befintliga kluster av företag kan i sin tur utvecklas på internationell nivå.

Utbyte av kompetens stor betydelse

Strategin fokuserar även på utbyte av kompetens och tjänsteexport inom EU.

– Nästa steg är att förankra hållbarhet som en integrerad del av framtida handelsavtal, avslutade Krister Nilsson innan han fortsatte samtala med deltagarna från de tyska och svenska gästerna under minglet.

Svenska

Lyssna till Porsches vd Oliver Blume på vårt årsmöte 17 april

$
0
0

Tysk-Svenska Handelskammaren kan stolt presentera Porsches vd Oliver Blume som gästtalare på årsmötet som äger rum den 17 april på Elite Hotel Marina Tower i Stockholm.

Till skillnad från många andra företag på den dämpade fordonsmarknaden kunde Porsche under förra året visa positiva resultat: 2019 skapade den Volkswagen-ägda biltillverkaren 2 000 nya arbetstillfällen, omsättningen steg med sju procent under årets första nio månader och med 16,3 procent avkastning på försäljningen var Porsche bäst i branschen – mycket tack vare den nya eldrivna modellen Taycan. Utvecklingen av elbilen betecknas som en ny epok för bolaget som traditionellt är associerat med bensinmotorer med hög effekt. Porsche spår att även 2020 kommer att visa tillväxt och att märkets första helelektriska sportbil kommer att bidra till den utvecklingen.

Vd Oliver Blume har lång erfarenhet inom fordonsbranschen. Han inledde sin karriär på Audi 1994 där han innehaft flera positioner, bland annat som Head of Manufacturing Body Construction för Audi A3. Audi var han trogen fram till 2004 då han växlade till Seat. 2009 fick Blume rollen som Head of Production-Planning för varumärket Volkswagen. Fyra år senare tog han plats i Porsches styrelse och 2015 utnämndes Blume till ny vd för sportbilstillverkaren med huvudkontor i sydtyska Stuttgart.

Vi ser fram emot att få höra mer om Porsches elbilssatsning och vad Blume har att berätta om framtidens mobilitet på vårt årsmöte i Stockholm den 17 april. Fler talare samt mer information om program och anmälan kommer inom kort.

 

Kontaktperson

Malin Johansson

Kommunikationschef

Telefon

+46-8-665 18 64

Svenska

Ökat samarbete mellan tysk och svensk fordonsindustri

$
0
0

Ökat fokus på framgångsrik matchmaking inom tysk och svensk fordonsindustri är en nödvändighet. Det var resultatet av diskussionen när en ny rapport kring omställningen av fordonsindustrin presenterades av Tysk-Svenska Handelskammaren och Energimyndigheten på Lindholmen Science Park i Göteborg under onsdagen.

Om en tysk fordonsindustri i förändring handlade seminariet Tysk-Svenska Handelskammaren genomförde i samarbete med Energimyndigheten och Fordonskomponentgruppen (FKG). Från handelskammarens sida presenterade Katrin Kraus, senior projektledare, en aktuell rapport som ger inblick i en bransch i förändringarnas tidevarv: Vilka konsekvenser innebär omställningen till ett mer hållbart samhälle för världens fjärde största tillverkare av personbilar och vilka möjligheter till ett innovativt samarbete öppnar sig härmed för svenska företag?

Presentationen följdes av kommentarer från Göran Stegrin, Energimyndigheten, och Peter Bryntesson, FKG, samt en genomgång av Stefan Büchele från e-mobil BW. Göran Stegrin betonade vikten av en framgångsrik matchmaking, där svenska och tyska målföretag identifieras i syfte att skapa partnerskap där respektive kompetenser utnyttjas till fullo. I sin utblick fokuserade Peter Bryntesson på elektrifiering, en process som redan är i full gång och kommer att gå mycket snabbare än många förväntar sig, mycket beroende på att storföretag redan nu trycker på och kräver innovativa lösningar. Här är det upp till fordonsindustrin att leverera, annars kommer företagen välja egna vägar.

Programmet kompletterades med en rapport från Baden-Württemberg, den tyska fordonsindustrins vagga. Stefan Büchele underströk betydelsen av att följa med i utvecklingen när det kommer till elektrifiering och digitalisering. Bara genom investeringar i ny teknologi kan förbundslandet fortsatt hävda sin ledande ställning inom fordonsindustrin och möta en framtid som väldigt snart är här.

Även om utmaningarna fortfarande är många var alla ense om att nyckelorden heter dialog och samverkan. Alla vinner på samarbete och här kan Tyskland och Sverige föregå med gott exempel.

Svenska

Fem nya namn till Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse

$
0
0

Vid Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte under tisdagen i Stockholm valdes fem nya ledamöter in i styrelsen. De nya styrelsemedlemmarna har stor erfarenhet från ledande internationella bolag och gedigen kompetens inom industri, transport och mässor.

De fem personer som nu tar plats i Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse är:

Klaus Dittrichär vd och koncernchef för Messe München GmbH sedan 2010. Företaget, som grundades 1964, räknas idag som en av världens största mässor. Dittrich har en lång karriär som styrelseledamot i olika industri- och tjänsteföretag samt inom offentlig sektor i Bayern bakom sig.

Andrea Fuder, inköpsdirektör och medlem av Volvo Groups koncernledning sedan 2017, har lång erfarenhet av fordonsbranschen. Sedan 1992 har hon arbetat med frågor som rör kvalitet och logistik i flertalet ledande positioner, bland annat som inköpschef på Scania 2012–2016.  

Sabina Jeschkeär en av Tysklands främsta experter inom digitalisering och artificiell intelligens. Hon är född i västsvenska Kungälv och har under många år varit verksam inom den tyska universitetsvärlden. Sedan hösten 2017 ingår hon i koncernledningen för Deutsche Bahn AG, ett av världens största transport- och logistikföretag, med ansvar för digitalisering och teknik.

Henrik Lange har lång erfarenhet av ledande positioner inom det västsvenska näringslivet, men även utomlands, bland annat för SKF. Fram till november 2019 var han vd för Gunnebo AB och han sitter i flera styrelser, däribland Alfa Lavals och IPCO:s.

Mikael Leksell tillträdde som vd för Siemens i Sverige och Norden hösten 2019 och har en lång och bred karriär med positioner i Tyskland och Österrike. Han har tidigare innehaft flertalet framträdande poster inom Siemens, bland annat som EVP Pulp & Paper och vd för affärsområdet Process Solutions.

Fyra ledamöter lämnar

Dessutom omvaldes styrelseledamöterna Richard Bader (Ergo Reiseversicherung AG), Werner Borgers (Borgers SE & Co. KGaA), Glenny Holdhof (Edur-Pumpenfabrik Eduard Redlien GmbH & Co. KG), Lars G Josefsson (Robert Bosch International Advisory Committee), Fredrik Karlsson (Röko AB), Karsten Keller (DB Schenker Europe GmbH), Niclas Mårtensson (Stena Line AB), Lars Pettersson (Indutrade AB) och Edgar Rosenberger (Retail Brand Services).

Matthias Heiden, från och med 1 juli ny CFO på Software AG, blir handelskammarens nya skattmästare. Han efterträder Sverker Lundkvist som tillsammans med ledamöterna Peter Edelmann, Björn Savén och Ulf Troedsson lämnar styrelsen. Tysk-Svenska Handelskammaren tackar de fyra avgående styrelsemedlemmarna för deras mångåriga engagemang.

Staffan Bohman är fortsatt ordförande. Övriga styrelseledamöter som fortsätter inom sina mandatperioder är Tuomo J. Hatakka (Vattenfall GmbH), Monica Lindstedt (Hemfrid i Sverige AB), Siegfried Russwurm (Voith Group), Anna Storm (Volvo Car Retail Solutions AB) samt vice ordförande Jan Brockmann (AB Electrolux).

Svenska

Tack till årets jubilarer

$
0
0

Tysk-Svenska Handelskammaren vill särskilt lyfta fram de företag som har varit medlemmar i 25 respektive 50 år. Här kan du läsa mer om årets jubilarer. Stort tack för mångårigt förtroende!

50-årsjubileum

Volkswagen Group Sverige AB

Med huvudkontor i Södertälje är Volkswagen Group Sverige AB Sveriges största importör av märken som Volkswagen Personbilar, Audi, Porsche, SEAT och Volkswagen Transportbilar. Företaget är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG.

Messe Berlin GmbH

Tysklands till ytan sjätte största mässa Messe Berlin GmbH driver mässområdet Berlin ExpoCenter City samt Berlin ExpoCenter Airport. Sett till omsättningen är Messe Berlin GmbH, med runt 800 medarbetare, ett av världens starkaste mässbolag. Tysk-Svenska Handelskammaren representerar sedan många år Messe Berlin på den svenska marknaden.

Messe Düsseldorf GmbH

Mässtraditionen i Düsseldorf sträcker sig tillbaka ända till 1811, även om mässan i dess nuvarande form grundades 1947. Düsseldorfmässan har runt 800 medarbetare och ett brett spektrum av mässor inom områden som maskin, anläggning och utrustning, handel, hantverk och tjänster, samt medicinteknik och hälsa. Tysk-Svenska Handelskammaren representerar sedan många år Messe Düsseldorf på den svenska marknaden.

 

25-årsjubileum

Benders Deutschland GmbH

Allt började med takpannetillverkning i västsvenska Edsvära 1960, i dag arbetar Benders inom flera affärsområden och är en av de marknadsledande producenterna av betong- och naturstensprodukter i Norden. Företagets tyska anläggning finns sedan 1998 i staden Laage i Mecklenburg-Vorpommern.

Bosch Rexroth AG

Tyska Bosch Rexroth är världsledande inom industriell automation och mobilhydraulik. I Sverige - med produktion i Älvsjö, Mellansel och Helsingborg – omsätter företaget årligen cirka 1 miljard kronor.

Hamburg Süd Norden AB

Den tyska rederijätten Hamburg Süd grundades 1971 och har som namnet avslöjar sitt huvudsäte i den nordtyska hamnstaden. I Sverige är företaget representerat med kontor nära vatten i Stockholm och Göteborg.  

Harting AB

Familjeföretaget Harting Stiftung & Co. KG. startade sin verksamhet i tyska Minden 1945. Till en början låg fokus på elektroniska prylar för vardagligt bruk, men med tiden utvecklades bolaget till en global aktör inom elektroteknik. Det svenska dotterbolaget Harting AB grundades 1981.

TT-Line AB

Med Trelleborg som bas är TT-Line AB ett helägt dotterbolag till tyska TT-Line GmbH & Co. KG. Moderbolaget är hemmahörande i Lübeck och bedriver sedan 1962 färjetrafik mellan Sverige och Tyskland. TT-Line marknadsförs som ”bron till kontinenten” och transporterar omkring 900 000 passagerare per år.

Lüders & StangeKG

Speditören Lüders & Stange grundades 1865 i Lübeck och organiserar sedan dess transporter till havs över hela världen. De runt 30 medarbetarna ser till att företagens affärer utomlands, inklusive förpacknings- och tullärenden, löper smidigt.

DHL Freight AB

DHL är fraktexperterna som ser till att såväl stora som små paket når rätt mottagare. Företagets ”skicka grönt” är ett klimatsmart tillval som kan göras på alla försändelser inom Sverige. Pengarna går till investeringar i klimatsmarta transportlösningar.

IHK Ostbrandenburg

Den regionala tyska handelskammaren i Frankfurt (Oder) i förbundslandet Brandenburg har närmare 40 000 medlemsföretag.

IHK Ostthüringen zu Gera

Den regionala tyska handelskammaren i Gera i förbundslandet Thüringens allra östligaste del har omkring 36 000 medlemsföretag.

Kontaktperson

Sara Ernvin

Medlemsansvarig

Telefon

+46-8-665 18 54

Svenska

Testbeds für smarte Produktion: Ergebnisse deutsch-schwedischer Zusammenarbeit vorgestellt

$
0
0

De första resultaten av det tysk-svenska samarbetet inom området Testbäddar för Industri 4.0 och smart produktion presenterades under ett webbinarium förra fredagen. Genom testbädden kan ytterligare tyska och svenska företag nu pröva och validera digitala lösningar.

Hur kan produktionsprocesser i en globaliserad värld bli effektivare och miljövänligare? I och med coronakrisen har vikten av mobila lösningar för smart produktion ökat än mer.

Under webbinariet “Testbäddar för Industri 4.0 – hur kan de nyttjas av tillverkningsföretag?“ som anordnades av Tysk-Svenska Handelskammaren i samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH) och tyska forskningsinstitutet Fraunhofer presenterades innovativa forskningsresultat inom ramen för det tysk-svenska innovationspartnerskapet. Företrädare från industri, forskning och politik är eniga om den stora potentialen inom området, särskilt för små och medelstora företag.  

Det tysk-svenska innovationspartnerskapet undertecknades av de båda ländernas regeringar för tre år sedan. I detta sammanhang lanserades Swedish-German Testbed for Smart Production i samarbete mellan KTH och Fraunhofer.

Effektivare produktion genom digitalisering

– Det handlar om hur vi kan använda oss av digitaliseringen för att producera mer effektivt och fatta kloka beslut, utan att vara på plats i de enskilda fabrikerna, förklarade Jannik Henser, Managing Director, Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles (PMH) Application Lab.

"Hur kan vi använda oss av digitaliseringen för att producera mer effektivt och fatta kloka beslut, utan att vara på plats i de enskilda fabrikerna?”

Testbädden består av digitalt sammankopplade verktygsmaskiner och ska hjälpa till att hantera utmaningarna som följer med den globaliserade industrin. I dag genomförs komponentproduktionen via enskilda tillverkningssteg på olika och ibland vitt spridda platser i världen. Ofta är flera företag delaktiga i produktionen av en komponent. Ett effektivt informationsutbyte längs processkedjan är därför en utmaning, men innebär också en stor potential, eftersom produktionsprocesserna kan utformas mer effektivt genom tillgången till all relevant information om en komponents aktuella status. Detta förenklas av testbädden, som erbjuder en test- och valideringsplattform för digitala lösningar genom hela produktionen.

Svensk innovation möter tillämpad forskning från Tyskland

PMH Application Lab, ett samarbete mellan KTH och tyska Fraunhofer med partner från industri och forskning från både Sverige och Tyskland, undersöker hur produktionen av drivkomponenter för nyttofordon kan utformas mer effektivt. Inom området Automotive ligger Sverige i framkant: Över 100 000 personer är sysselsatta i denna sektor.

– I samarbetet förenas den svenska industriella kompetensen, strävan efter innovation och pionjärrollen inom digitaliseringen, med tillämpad tysk forskning i världsklass gällande produktionen av kraftöverföringskomponenter, förklarade Jannik Henser.

Konkreta exempel visar testbäddens potential

Vid presentationen av tillämpningsexempel från industri och forskning blev de teoretiska resonemangen greppbara.  

Sandvik Coromant tillmötesgår med hjälp av Service Enablement Platform (SEP) CoroPlus® behoven från den snabba och flexibla marknaden inom metallbearbetningsindustrin.

– Plattformen samlar och analyserar information från produktionsprocessen och kommer till användning internt och externt, dessutom finns det samarbeten med högskolor, sa Nevzat Ertan, Global Manager, Digital Machining Platforms & Solutions på Sandvik Coromant.

"Plattformen samlar och analyserar information från produktionsprocessen."

Alexander Ibach från Fraunhofer-Institut för Produktionsteknologi IPT presenterade projektet “Cockpit and Machine Connection”, som genomfördes i Tyskland och Sverige och påvisade teknologins globala potential: Produktionen av komponenter vid Fraunhofer IPT i tyska Aachen eller vid KTH i Stockholm kunde följas exakt utifrån den respektive digitala tvillingen på motsatt plats. Alexander Ibach ser därutöver potential för framtiden i 5G, där processinformation i höga datahastigheter med kort latenstid kan överföras trådlöst.  

I detta sammanhang presenterade Darya Botkina för PMH Application Labs räkning ett konkret tillämpningsfall, där produktionen av en komponent på en annan plats kunde följas genom realtidsdata och analyseras utifrån signaler från vibrationssensorer i maskinen. Här användes bland annat IT-plattformen “Virtual Fort Knox“, som har sin bas i grundläggande teknologier som utvecklats av Fraunhofer.

Projektet “Cloud-Based Technology Optimization for Machining Tools” från Fraunhofer-Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik IWU i samarbete med Mittelstand-Digital presenterades av Marc Münnich. Han berättade om hur information från grundläggande teknologier som svarvnings- eller fräsningsprocesser kan överföras till en molnlösning vilken undersöks tillsammans med regionala partner inom testbädden.

Möjligheter för små och medelstora företag

Teknologins fördelar är uppenbara – om detta rådde enighet bland deltagarna i den efterföljande diskussionen.

– När processer blir mer effektiva har leverantörer lägre kostnader, med lägre priser som följd. Det rör sig alltså om en win-win-situation, menade Hans Olofsson, Senior Advisor, Global Industrial Development, Scania CV AB.

"Nu måste alla dessa utmärkta resultat spridas, så att ytterligare företag kan dra nytta av dem."

Den stora utmaningen projektet står inför lyftes av Martin Friis, National Co-ordinator Testbed Smart Production, Produktion2030:

– Nu måste alla dessa utmärkta resultat spridas, så att ytterligare företag kan dra nytta av dem. Små och medelstora företag känner ännu inte till möjligheterna.

Både Martin Friis och Hans Olofsson betonade att det krävs ytterligare statliga medel för att främja kompetensen hos mindre företag på området smart industri.

– Dessutom behöver testbäddarna partner från industrin som i sin tur kommer med idéer, som forskningen kan förverkliga, förklarade Niels König, chef för avdelningen Produktionsmätningsteknik vid Fraunhofer IPT.

"Den svenska regeringen ställer sig bakom denna typ av forskning”   

– Det är mycket positivt att testbäddarna efter bara tre år visar ett så högt mervärde. Den svenska regeringen ställer sig med eftertryck bakom denna typ av forskning, avrundade Cecilia A Nilsson, koordinator för det tysk-svenska innovationspartnerskapet på Näringsdepartementet. 
 

Seminariet ägde rum inom ramen för German Swedish Tech Forum, som invigdes i januari 2017 av Angela Merkel och Stefan Löfven och som är en innovationsplattform med syfte att öka samarbetet mellan industriföretag i Tyskland och Sverige. Bakom initiativet står Tysk-Svenska Handelskammaren och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Läs mer om initiativet här.

 

Svenska

Den svenska skogens betydelse för det fossilfria samhället

$
0
0

Vid ett webbinarium som Tysk-Svenska Handelskammaren arrangerade i början av oktober var panelen överens om att Sveriges skogsindustri spelar en viktig roll i omställningen mot ett klimatneutralt näringsliv och samhälle. Möjligheten till branschövergripande samarbeten är stor och till och med nödvändig för att skapa nya värdekedjor.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har satt det ambitiösa målet att Sverige ska bli den första fossilfria välfärdsnationen i världen. För att detta ska kunna bli verklighet senast 2045 har initiativet Fossilfritt Sverige“ lanserats, som hjälper näringslivets branscher att ta fram färdplaner som leder till en fossilfri utveckling och samtidigt stärker konkurrenskraften. 

“Dagens insikter förbereder oss för framtiden“: Sverige som föregångsland

Sveriges yta består till 70 procent av skog – en råvara som är svår att ignorera. Därtill är Sverige ett land präglat av innovativa idéer. Förutsättningarna för en mer hållbar utveckling är goda. Men Sveriges roll som föregångare medför också utmaningar.

– Vi måste förstå hur omvärlden ska kunna följa våra steg, betonade Henrik Brodin, Strategic Business Development Manager, Södra.  

När det kommer till hållbarhet är utvecklingen i Sverige snabbare än i andra länder. Detta kan leda till problem när varor exporteras, eftersom värdekedjans alla delar inte är samordnade i olika länder.  Också kostnaderna som därigenom uppstår för producenter och konsumenter måste beaktas.  

– Dagens insikter förbereder oss för framtiden, var orden René Backes, Business Development Specialist Renewables, BASF Nordic, valde för att sammanfatta de aktuella utmaningarna.

Utmaningar i genomförandet

Innovativa idéer finns, dock måste vissa parametrar beaktas i genomförandet. Här spelar framför allt finansieringen av skogsindustrins hållbara projekt en avgörande roll.

"Det saknas inte kapital för hållbara investeringar, tvärtom."

– Det saknas inte kapital för hållbara investeringar, tvärtom, förklarade Roger Josefsson, Head of Sustainability, Danske Bank.

Då finanssektorn i grunden stödjer hållbara projekt finns det andra utmaningar som är större.

– Övergången handlar mer om risktagande än om kapital, hävdade Henrik Brodin. Det krävs mod för att vara först ut när utgången är oviss, därför krävs ett långsiktigt förtroende från politiskt håll.

Att förändra en portfölj med redan etablerade produkter medför vissa risker. Trots detta lönar det sig, eftersom övergången rimmar väl med tidsandan.

"Människor och företag driver på utvecklingen"

– Människor och företag driver på utvecklingen, politiken och finanssektorn följer efter, sa René Backes.

Kan den svenska skogen täcka den globala efterfrågan?

– En resurs från ett land kan inte lösa hela världens problem, menade Henrik Brodin. Därför är det viktigt att varje enskilt land hittar sin kärnkompetens gällande hållbara lösningar.  

Då skogsindustrin inte är hållbart utformad i alla länder lämpar sig Sverige som utgångspunkt, tillade René Backes.

Potential för tysk-svenskt samarbete

Sveriges tillvägagångssätt erbjuder en god grund för samarbeten med Tyskland. För att kunna främja en hållbar utveckling måste fastslås vilka kompetenser som behövs och på vilket sätt samarbetet ska äga rum.  

"Innovationen måste lyftas till nästa nivå."

– Innovationen måste lyftas till nästa nivå, förklarade Henrik Brodin. För att möjliggöra detta måste vi skala upp och det krävs insatser inom hela värdekedjan.

Potential föreligger och stämningen präglas av optimism. Webbinariets deltagare var överens: Råvaran skog, kreativa idéer, finansiering och efterfrågan finns redan. Nu måste idéerna genomföras och här behövs riktlinjer och resurser från politiskt håll.

– Viktigt är att de statliga medlen inte sprids ut på för många mindre oklara projekt, utan investeras i tekniker som kan göra Sverige världsledande, som grundforskning och CCS, sa Roger Josefsson.

 

 

 

Seminariet ägde rum inom ramen för German Swedish Tech Forum, som invigdes i januari 2017 av Angela Merkel och Stefan Löfven och som är en innovationsplattform med syfte att öka samarbetet mellan industriföretag i Tyskland och Sverige. Bakom initiativet står Tysk-Svenska Handelskammaren och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). 

Läs mer om initiativet här.

Missade du webbinariet? Här kan du titta på inspelningen:

Svenska

Träffa 11 innovativa tyska företag inom avfall och recycling

$
0
0

Elva tyska företag som ligger i framkant inom avfallssortering och recycling presenterar sina innovativa produkter och lösningar såsom mjukvarusystem för optimerad avfallshantering och fordons- och anläggningsteknik inom avfallssektorn. Vill du ta vara på chansen att träffa dem? Är du nyfiken på att lyssna på våra marknadsexperter? Välkommen!

Under webbinariet kommer vi att berätta om state of the art-teknologi inom avfallshantering och recycling både i Tyskland och Sverige, presentera best practice-projects inom området smart cities och lära oss mer om de mest smarta svenska och tyska städer. Samtidigt identifierar vi samarbetsmöjligheter på den svenska marknaden. Är du en möjlig partner för våra bolag, söker ni som svensk kommun eller bolag en ny leverantör? Våra företag pitcher under webbinariet så att ni lär er mer om deras produkter och lösningar. Vid intresse bokar vi även gärna ett individuellt möte med ett eller flera av bolagen. Hör gärna av dig till oss!

Programmet för webbinariet ser ut så här (språket är engelska):

Innovative waste management and recycling – eleven German company pitches

14.00 Welcome

- Verena Adamheit, TSHK

14.05 Innovative waste management in Germany

- N.N., BVSE, Federal Association for Secondary Raw Materials and Waste Management

14.12 Business opportunities in waste management in Sweden

- Östen Ekengren, Senior advisor at Smart City Sweden

14.19 Speed pitches – group 1: waste disposal vehicles, plant design and recycling solutions

14.30: Best practice: Germany’s smartest cities

- N.N., VKU, German Association of Local Utilities of municipally determined infrastructure undertakings and economic enterprises

14.37 Speed pitches – group 2: software solutions for waste management

14.50 Q&A

15.00 End of webinar

 

BRT HARTNER GmbH

BRT HARTNER GmbH develops, plans, produces and sales special machinery in the waste management industry and in material recycling and recovery.
They have customized solutions for the sorting and recycling industry for the private disposal companies as well as municipal organizations.

 

 

Günther envirotech GmbH

The company Anlagenbau Günther GmbH is a system provider for the complete plant design of treatment and separation for solid waste. In their scope of supply they have dosing systems, belt conveyors and different separation systems in mobile or stationary design. The tailer made plants will be designed and developed in the engineering team. Günther is offering the conception, design, installation and after-sales service from one hand

HS Fahrzeuge

HS Fahrzeugbau GmbH is a specialist provider of waste disposal vehicles. Everything from a single source: As a flexible system supplier, we can provide your company or municipality with individual, holistic and efficient solutions. From planning to analysis and design, all the way through to implementation, delivery and service – we are there to help you every step of the way.

infoware GmbH

infoware offers navigation solutions for the waste management industry in combination with high-quality map data from TomTom, HERE or OSM: Easily record and drive complex tours: drivers receive route guidance AND precise work instructions along the tour; any driver can immediately execute new tours – precisely and without errors; quality assurance through web application FollowMe Editor; field-tested – developed in close cooperation with the industry.

Insert Information Technologies GmbH

Insert Information Technologies GmbH (Insert IT) is a provider of software solutions for waste management in Germany. The BMS, our ERP system, is state of the art and the mobile apps for digital order processing are fully integrated. The BMS represents the center of a corporate solution, processes and analyzes telematics and IoT data and is therefore an integral part of the path to the „Smart City“.

Lanner Anlagenbau GmbH

The company Lanner Anlagenbau GmbH is since more than 30 years specialized in the development as well in the production of complete, fully automatic systems for the solid-liquid separation for up to 20 m³/h. The centerpiece of each system is the patented DS lifting bottom centrifuge.

MAB Recycling GmbH

MAB Recycling has developed industrial processes to recycle technological products that are difficult to separate into their constituent materials. MAB focus on lithium-ion batteries, smartphone electronics and carbon fiber composites.

Rewald GmbH

Founded in 1996 the Rewald GmbH has more than 2.000 spare parts for containers, compactors and balers in stock.
Two in-house technicians and an engineer are constantly working on new products and innovations.

NFT Umweltdatensysteme GmbH

NFT is a supplier for data-driven interfaces, processes and special solutions (hard- and software) in waste economy. NFTs special strength is seamless integration of heterogeneous systems and data sources to the desired solution. Depending on customer’s needs NFT is in a consulting/planning role or work in project realization, preferrable also in close link to other specialists networking partners.

Sensatec GmbH

SENSATEC is the provider of technologies for the remediation of environmental contaminants in soil and groundwater. Our expertise focuses on biodegradation, chemical oxidation, reduction technologies as well as physical technologies, such as thermal treatment and cosolvent extraction.

SSI SCHÄFER | IFEU GmbH

SSI Schaefer is offering digital solutions for waste management. With the cloud-based platform DISPONDO, SSI Schaefer enables its customers to manage container inventory digitally, optimize tours and record and prove collection performance transparently.

 

Webbinarium
11553Online
Sverige

Kontakt

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96

Datum
Svenska
Slut datum
I samarbete med
Viewing all 106 articles
Browse latest View live