Quantcast
Channel: Evenemang
Viewing all 106 articles
Browse latest View live

Tyskland inför valet: På väg mot ”weiter so”?

$
0
0

Hela valkampanjen är ett sömnpiller, huvudkonkurrenterna håller med varandra i de flesta frågorna och resultatet är redan avgjort – så beskrivs den tyska valrörelsen på många håll just nu. Paneldeltagarna på Tysk-Svenska Handelskammarens välbesökta frukostseminarium i torsdags lyckades ändå göra det tyska förbundsdagsvalet intressant när de lyfte sakfrågorna och den spännande striden om vilket regeringsalternativ som ska ta över.

– Årets valrörelse har varit ovanligt tam. Den är en stor besvikelse för alla som är intresserade av politik, inledde Helmut Steuer, Nordenkorrespondent för bland annat den tyska affärstidningen Handelsblatt, frukostseminariet om läget inför valet i Tyskland på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Moderatorn Karin Bock-Häggmark hade då precis visat en bild på en sovande ung man på en soffa med bildtexten ”vanligaste reaktionen på valrörelsen 2017” från den populära tyska satirsajten Der Postillon. Många kommentatorer har beskrivit valkampanjen som avslagen, utan större konflikter och utan spänning då opinionsläget stått förhållandevis stilla under lång tid och Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) ser ut att bli den ohotade vinnaren på valnatten den 24 september.

– Men jag delar inte riktigt uppfattningen att det är en tam valrörelse vi ser just nu. Många människor engagerar sig och det finns fortfarande många spännande frågor, till exempel vilket parti som kommer att bli tredje störst och framförallt vilken koalition som ska regera Tyskland under de kommande fyra åren, invände Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren.

Stor koalition eller Jamaica?

För trots att kristdemokraterna har en, enligt panelen och de flesta andra bedömare, närmast ointaglig ledning i opinionen är det fortfarande högst oklart hur den framtida regeringen kommer att vara sammansatt. Med Merkel som förbundskansler och förutsatt att en minoritetsregering inte heller framöver är ett alternativ finns dock enbart ett fåtal realistiska koalitionsmöjligheter.

– Mycket tyder på att det kan bli en fortsättning på den stora koalitionen i framtiden. Teoretiskt finns också möjligheten att CDU/CSU går ihop med liberalerna (FDP) och De gröna. Denna så kallade Jamaicakoalition [efter de tre partiernas färger svart, gul och grön som också bildar Jamaicas flagga, reds anm] är dock ett ganska oprövat alternativ. Bara i delstaten Schleswig-Holstein regerar man i denna konstellation sedan valet där i maj och i Berlin tittar man mycket noga på hur det fungerar. Men jag tror det kan bli svårt att få ihop en sådan regering med tanke på partiernas olika ståndpunkter i frågor som rör till exempel energi, trafik och liknande, sade Helmut Steuer.

– En fortsättning av den stora koalitionen skulle Merkel säkert inte ha något emot. Och om man tittar på opinionsundersökningarna verkar tyskarna också vilja ha det – men inte socialdemokraterna (SPD). Partierna i Tyskland brukar alltid vara beredda att ta ansvar när läget kräver det, även SPD. Men socialdemokraterna är väldigt skeptiska mot att ännu en gång ingå i en stor koalition under Merkels ledning, tillade Jan Lewenhagen, före detta Tysklandskorrespondent för Dagens Nyheter.

Socialdemokraterna ligger långt efter

Anledningen till socialdemokraternas ovilja att fortsätta regera i dagens konstellation är att de inte har tjänat på att ingå i regeringen under de senaste fyra åren. I opinionsundersökningarna ligger de nästan 15 procentenheter bakom CDU/CSU och Merkel är betydligt mer populär än deras toppkandidat Martin Schulz.

– SPD har blivit ett offer av den stora koalitionen. De har haft ganska stort inflytande på politiken under den aktuella mandatperioden men har inte lyckats förmedla sina framgångar till väljarna. Som huvudfråga i valrörelsen valde de ökande sociala klyftorna i landet. Visserligen ökar de men i det stora hela tycker många tyskar att det går ganska bra, så det lyfte aldrig riktigt. Dessutom har de nästan ingen chans att angripa Angela Merkel i och med att de ju har varit med och beslutat om allting gemensamt. För partiet vore det därför bättre att gå i opposition och angripa igen vid nästa val, sade Helmut Steuer.

Tittar man på valmanifesten hittar man inga större skillnader mellan krist- och socialdemokrater, sammanfattade Hubert Fromlet som presenterade några av de viktigaste punkterna för seminariedeltagarna. Båda partier vill sänka skatten för låg- och mellaninkomsttagare, båda vill förbättra arbetsmarknaden ytterligare, ingen planerar drastiska nedskärningar och inom migrations- och utrikespolitiken är man också enig om det mesta. Skillnader finns mer i detaljerna och i vilka profilfrågor man väljer att lyfta fram.

Pragmatisk Merkel populär hos tyskarna

– Merkel står för ett ”weiter so” – men inte enbart, om man lyssnade noga på henne under tv-duellen förra söndagen. Hon erbjuder en blandning av tolv års erfarenhet och en nyfikenhet på framtiden. Det som är säkert idag är inte säkert imorgon, menar hon. Ämnen som digitaliseringen och dieseldebatten och vad de kan få för konsekvenser för Tysklands ekonomi bekymrar henne, sade Jan Lewenhagen.

Men vad är det egentligen som tyskarna gillar med en ledare som Angela Merkel? Enligt Jan Lewenhagen, som precis släppt boken ”Kanslern som kom in från kylan” om Merkels tid vid makten, är det ett antal komponenter som utgör hennes attraktionskraft:

– Hon är väldigt konsensusinriktad och söker lösningar över partigränserna. Jag tror detta är något som väljarna generellt uppskattar mer än vi i medierna. Sedan får man intrycket att hon arbetar väldigt hårt. Hon reser mycket och är alltid påläst. Och så oegennyttan: Helmut Kohls hemliga donationer, Gerhard Schröders snabba övergång till ryska olje- och gasbolag efter valförlusten – sådant kommer ju inte hända med henne. Men så måste man också säga att hennes regeringsperiod helt enkelt har sammanfallit med den tyska uppgången. Det är inte bara hennes förtjänst att arbetslösheten har halverats sedan hon tillträdde men det har haft en oerhörd betydelse att det har gått bra ekonomiskt för Tyskland under de senaste 12 åren, sade han.

– Och hon fattar väldigt lätt! Hon kan sätta sig in i nya saker snabbt och förstår konsekvenserna. Det finns ju andra statsöverhuvuden som inte är så bra på det, tillade Hubert Fromlet och fick seminariedeltagarna att skratta.

Nytt parti på högerkanten

En stor förändring som väntar efter valet är att Alternativ för Tyskland (AfD) för första gången ser ut att ta plats i förbundsdagen. Partiet som av många betecknas som högerpopulistiskt eller till och med högerextremt ligger på runt 10 procent i opinionsundersökningarna och får stöd framförallt från människor som är missnöjda med regeringens migrations- och integrationspolitik. I den aktuella valrörelsen kampanjar AfD med tydligt invandrar- och islamfientliga budskap.

– Det kommer att bli helt nya tongångar i parlamentet. Sedan kriget har det inte funnits något högerextremt parti representerat i förbundsdagen. Det ser ut att förändras nu. De flesta av AfD:s väljare verkar dock vara helt ointresserade av innehållet som partiet står för. De vill främst rösta emot etablissemanget, uttrycka sitt missnöje. Det vi ser där är kanske till en viss del jämförbart med vad som hände i USA när Trump blev president, sade Helmut Steuer.

Trots denna nya utveckling har valkampanjen i det stora hela förts sakligt. Personangreppen har varit få och det är mindre fokus på utbudspolitik än vad man är van vid i till exempel Sverige, som några av seminariedeltagarna påpekade.

– Man går in i olika ämnen med ett stort allvar och djup i Tyskland, bekräftade Jan Lewenhagen.

– Sakligheten som finns i den tyska debatten vill jag gärna se mer av här i Sverige, tillade Maria Weimer, riksdagsledamot för Liberalerna och nybliven medlem i tyska FDP, som var en av gästerna i publiken under seminariet.

Framtidsfrågor bortglömda i valrörelsen

Panelen tyckte dock att en rad viktiga framtidsfrågor inte har diskuterats tillräckligt mycket under valrörelsen. Jan Lewenhagen nämnde bland annat Europapolitiken – hur man förhåller sig till franska presidenten Macrons förslag för reformer på EU-nivå, hur man hanterar länder som Polen och Ungern som har utvecklats åt ett mer auktoritärt håll – samt försvaret och den planerade ökningen av försvarsbudgeten som man har förpliktat sig till efter kritik från USA. Hubert Fromlet saknade framförallt en debatt om den pågående digitaliseringen och dess konsekvenser:

– Merkel har sagt att digitaliseringen är ”Chefsache”, alltså att hon tar hand om den, och att Tyskland inte ska bli ett teknikmuseum. Men man påtalar inte riskerna med utvecklingen. Debatten om dem har inte förts alls nu under valrörelsen. Digitaliseringen kommer till exempel att leda till att jobb försvinner. Vi vet inte exakt hur många och vilka men det behöver man ställa in sig på och satsa på vidareutbildning så att de som blir arbetslösa hittar nya jobb.

– Unga väljare i Tyskland är väldigt intresserade av digitaliseringen och de nya jobbmöjligheterna den kan ge. Det såg man bland annat i intervjuerna som kända tyska youtubers gjorde med både Angela Merkel och Martin Schulz. Men det finns mycket att göra på det området. Tyskland ligger till exempel på plats 27 av 28 länder i Europa vad gäller utbyggnad av glasfiber för snabbt internet, tillade Helmut Steuer.

Avslutningsvis fick paneldeltagarna frågan om det spelar någon roll för Sverige vem som vinner valet i Tyskland. Jan Lewenhagen och Helmut Steuer var eniga om att inget av de realistiska koalitionsalternativen skulle betyda någon större kursändring i Tysklands ekonomiska och internationella politik. Men Hubert Fromlet höll inte helt med:

– Jo, det spelar visst roll. Ju bättre förutsättningar för tysk tillväxt desto bättre förutsättningar för Sveriges handel med Tyskland och Europas ekonomi som helhet.

Svenska

”Tyskland blir allt mer redo för e-hälsa”

$
0
0

Framtiden är redan här, den är bara inte jämnt fördelad inom hälsovården. Så sammanfattade Markus Müschenich från Flying Health Incubator läget på den tyska marknaden för e-hälsa på seminariet inom ramen för den tysk-svenska innovationsplattformen German Swedish Tech Forum i fredags. För svenska företag inom e-hälsa finns det spännande affärsmöjligheter i Tyskland om man förbereder sig rätt.

– Jag är väldigt optimistisk vad gäller framtiden för e-hälsobranschen. Idag pratar vi om ”digital health” eller ”e-health” – om några år kommer det bara att kallas för ”health”. Jag tror vi kommer att se samma utveckling som med e-handeln. Man pratar ju inte så mycket om e-handel längre, handeln är helt enkelt ”e”, sade Markus Müschenich.

Barnläkaren, hälsovetaren och delägaren i den Berlinbaserade inkubatorn Flying Health var huvudtalare på Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium om möjligheterna som den tyska marknaden inom e-hälsa erbjuder. Han beskrev Tyskland som ett land som har en del att ta igen vad gäller digitaliseringen av hälsosektorn, men där aktiviteten är hög.

– När vi i Tyskland tittar på Sverige känner vi att ni ligger långt ifrån oss inom detta område, men åt det rätta hållet. Inom digital hälsa rör vi oss någonstans mellan Bismarck, som införde den första allmänna sjukförsäkringen i slutet av 1800-talet, och Steve Jobs innovativa tänkande – men om vi är ärliga ligger vi än så länge närmare Bismarck än Jobs. Som ett exempel kommunicerar våra läkare fortfarande helst via fax och pappersbrev.

E-hälsolagen en ”katastrof”

En av anledningarna till att Tyskland ligger efter inom e-hälsa är enligt Müschenich den föråldrade och oklara lagstiftningen. Den stora e-hälsolagen som förbundsdagen beslöt om i slutet av 2015 kallade han en ”katastrof” som knappt förbättrar någonting och inte främjar innovation. Man ville för mycket med lagen och det tog för lång tid att komma fram till den slutgiltiga lagtexten så att den tekniska utvecklingen redan hade kommit mycket längre, menade han.

– Men när vårt bolag Caterna fick sin app för terapi av en typ av synfel godkänd inom sjukförsäkringssystemet 2014 var det faktiskt första gången i hela världen som en helt och hållet digital terapiform betalades via en offentlig sjukförsäkring. Tysklands största försäkringskassa Barmer har investerat pengar i en riskkapitalfond, en annan kassa har startat ett initiativ för att hitta och belöna nya idéer inom digital hälsa. Detta och många andra exempel sänder starka signaler att Tyskland håller på att vakna. Tyskland blir allt mer redo för e-hälsa och för företagare betyder det att man nu kan ge sig in i marknaden, sade Markus Müschenich.

Som ett konkret exempel på en nisch med affärschanser för utländska företag nämnde han digitala vårdtjänster som erbjuder läkarkonsultationer via nätet:

– Läkare i Tyskland får numera betalt från sjukförsäkringskassorna när de ”träffar” patienter online. Detta var det enda innovativa som e-hälsolagen skapade förutsättningar för. Just nu finns dock bara tre företag på marknaden som erbjuder detta. Så om någon har en bra idé finns det säkert utrymme för den i Tyskland.

Goda förutsättningar i Sverige

Generellt sett har svenska företag goda förutsättningar att bli framgångsrika inom e-hälsa och exportera sina affärsmodeller till andra länder. Det menade Daniel Wänn, Chief Medical Information Officer hos Accenture Sweden, e-hälsoentreprenör och läkare, under paneldiskussionen efter Markus Müschenichs inledande presentation:

– Regeringen har nyligen lanserat sin vision att Sverige ska vara bäst i världen på att använda sig av e-hälsans möjligheter. Det betyder att det finns politiker och myndigheter som står bakom detta vilket ger många ringar på vattnet. Sedan har vi en befolkning som ser positivt på digitaliseringen i vardagen och som har hög tillit till digitala innovationer. Vi har många centraliserade myndigheter och register som finns tillgängliga för alla och en ganska öppen attityd gentemot data. Och så finns det en stor och pulserande startupscen i våra storstäder som för med sig att man lätt kan få tillgång till ny forskning, startkapital och möjliga samarbetspartner. Allt detta gör att svenska företag befinner sig i en utmärkt position att först utvecklas här och sedan expandera till andra länder med sina innovationer.

Gemensamma standarder behövs

Utmaningar finns enligt Daniel Wänn däremot i bristen på kapital för företag som har kommit förbi startfasen, i det förhållandevis lilla invånarantalet i Sverige, i lagstiftningen kring klassificeringen av medicintekniska produkter, i regelverket om användning av patientdata samt i bristen på standarder.

– För att bli världsledande inom e-hälsa behövs en informationsinfrastruktur inom sjuk- och hälsovård. Utan standarder skulle medtech-branschen få stora problem längre fram. Jag hoppas att vi kan hjälpa branschen att klara utmaningarna. Gemensamma standarder kan spela stor roll för att lagstiftning och regelverk ska kunna uppfyllas. De kan stödja omställningsprocessen som vi är mitt uppe i just nu. Men vi behöver jobba mer med att utveckla nya standarder för branschen, det tar några år, sade Dan Nilsson, standardiseringschef för vård och omsorg på SIS, Swedish Standards Institute, som också deltog i paneldiskussionen.

Att vänta tills alla regelverk och standarder är klara är dock inget Markus Müschenich rekommenderar företag som idag sitter på en innovativ idé eller produkt. Det gäller att ta tillvara möjligheterna som den snabba digitaliseringen inom hälsosektorn erbjuder.

– Om man väntar kommer någon annan att vara snabbare. I den digitala världen gäller det att vara snabb och modig, sade han.

Tyskarna vana vid att F-kassan betalar

För att bli framgångsrik i Tyskland råder Markus Müschenich företagen att främst satsa på att få sina produkter och lösningar godkända av sjukförsäkringskassorna. Tyskarna är ofta inte beredda att betala ur egen ficka då man inte är van vid att behöva det.

– Som startup i USA räcker det att man erbjuder en viss tjänst till ett mycket lägre pris än i det traditionella systemet. Man behöver inte ens erbjuda lika bra kvalitet. Men i Tyskland måste man vara bättre än den klassiska läkaren, annars har man ingen chans när sjukvården är gratis.

Han uppmanade svenska företag att skicka in pitcher till hans inkubator Flying Health om man vill satsa på att expandera till Tyskland.

– Skicka oss gärna er pitch om ni är intresserade av den tyska marknaden. Vi har ett möte varje vecka där vi diskuterar de förslag som kommer in. Vi tittar då på om det verkligen är en innovativ idé som står bakom, om det är en seriös produkt inom hälsovård, om man uppfyller lagkrav som CE-certifiering och om allt står på en vetenskaplig grund. Första steget är dock att ha en produkt som leder till en märkbar förbättring jämfört med hur det fungerar i vården idag, sade Markus Müschenich.

Efter paneldiskussionen stannade många av seminariedeltagarna kvar för personliga samtal med talarna, de andra gästerna och handelskammarens representanter på plats. Det stora intresset bådar gott för det framtida tysk-svenska utbytet inom e-hälsoområdet. Tysk-Svenska Handelskammaren kommer att fortsätta dialogen inom ramen för det bilaterala innovationsforumet German Swedish Tech Forum.

Har du planer på att exportera eller etablera ditt företag på den tyska marknaden? Kontakta gärna Anne Geitmann på Tysk-Svenska Handelskammaren för en kostnadsfri telefonrådgivning eller ett personligt möte om hur vi kan hjälpa dig.

Kontaktperson

Anne Geitmann

Market Entry & Business Development, Mässor | Stf. affärsområdeschef

Telefon

+46-8-665 18 15

Svenska

Kriskommunikation: Så skapar du förtroende

$
0
0

Förr eller senare kommer varje företag att genomgå en kris – liten eller stor. För att kunna hantera den på bästa sätt gäller det att vara väl förberedd inom organisationen; att ta initiativet och snabbt gå ut med information och att ha en ledare som kan skapa förtroende genom sina uttalanden. Det sade Henrik Olinder, sakkunnig inom kriskommunikation på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), när han talade på Tysk-Svenska Handelskammarens PremiumPartner-lunch i fredags.

– Först och främst måste man gå ut och erkänna att krisen man står inför överhuvudtaget har inträffat. Det finns en viss tidsperiod under vilken allmänheten eller de som berörs av krisen väntar på att den som är ytterst ansvarig för situationen kommer med ett uttalande. Här måste man ha modet att möta pressen, erkänna att det har hänt och berätta att man gör allt i sin makt för att lösa problemet eller mildra konsekvenserna. Säger man ingenting under denna första period förändras läget och media och allmänhet börjar istället prata om varför det är tyst från de ansvariga. Det ses som att man håller igen, sopar saker under mattan. Då kan plötsligt andra aktörer komma in och profilera sig med sin version av händelserna, sade Henrik Olinder.

Den flitigt anlitade talaren, kursledaren och kriskommunikationsexperten från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap talade framför företrädare för handelskammarens PremiumPartner-företag på en lunch på Grand Hôtel i Stockholm i fredags. I sin presentation tog han flera gånger upp ledarens roll i en krissituation.

Ledaren alltid i skottgluggen

– Det är intressant att följa olika exempel på kriser inom företag, myndigheter eller samhället i stort. Hela tiden är det ledaren som är i skottgluggen. Man kanske försöker att skicka fram en presstalesperson, en jurist eller en operativ chef med olika former av uttalanden men det fungerar egentligen aldrig särskilt bra. Istället kräver allmänheten att den högsta chefen träder fram och berättar.

Detta kan bli en svår situation för ledaren i den berörda organisationen.

– Ska man kommunicera i en kris måste man ha någon som kan klara av den delen. Som chef går man i en sådan situation alltid på en slak lina. Man kan komma ur en kris med ett oerhört starkt förtroende – men man kan också falla och slå sig väldigt illa, även om man kanske inte har gjort något allvarligt fel från början, sade Henrik Olinder.

Snabba uttalanden allt viktigare

Nyckeln till en bra krishantering ligger enligt Olinder i att man tar initiativet och snabbt går ut med information. Allmänheten kräver idag både mer transparens och ett högre tempo än för ett antal år sedan – ett resultat av det förändrade medieklimatet och dagens snabba informationsflöden på nätet och i sociala medier.

– Vi som medborgare kräver idag allt snabbare svar. Vi har en enorm otålighet. Det gäller att leva upp till detta och veta att det kommer in andra parter och tar plats om man inte gör det.  Samtidigt går det inte att förbereda sig på att man bara ska svara på vissa av frågorna som kan komma upp. Gå ut och säg att du inte vet till 100 procent hur det ligger till i stunden. Man kan alltid börja med att berätta det man vet och komplettera senare när det finns nya uppgifter.

Förberedelser är A och O

För att kunna agera snabbt, skademinimerande och förtroendeskapande i en krissituation krävs dock ett gediget förarbete. Alla berörda i organisationen måste vara förberedda och veta exakt vad de ska göra när krisen väl inträffar. I bästa fall har man skapat en intern struktur för krishantering, man har identifierat möjliga krissituationer som kan uppstå, tränat och planerat för dem.

– Då kan man det när det verkligen inträffar. Man ska inte behöva läsa en plan eller bestämma i stunden hur man tar sig an situationen. Det ska vara rutinmässigt. Titta till exempel på hur Försvarsmakten hanterade läget när svenska soldater dödades eller skadades under insatsen i Afghanistan. Det var en väldigt svår situation men det var helt tydligt att ÖB och många andra inom organisationen hade tränat hur de skulle agera.

Dra lärdomar när det är över

Lika viktigt som att förbereda sig väl inför möjliga framtida kriser är också att analysera det egna och andras agerande och dra lärdomar av det som har hänt när en krissituation väl är överstökad. På så vis blir man bättre till nästa gång.

– Har man gjort sina läxor brukar det också öka förtroendet internt mellan dem som varit involverade i krishanteringen. Alla får känslan att man inte sopar någonting under mattan och nästa gång det händer något allvarligt kan man lita på att alla vet hur de ska agera. Därmed har man vässat organisationen inför nästa krissituation, avslutade Henrik Olinder.

 

Henrik Olinders tips för bra kriskommunikation:

  • Var förberedd: fundera, planera och träna så att du vet vad du ska göra i en eventuell krissituation, tänk på att kriser kan skapas både internt och externt
  • Snabbhet: gå ut så fort du bara kan med ett uttalande, erkänn att en kris har inträffat, komplettera med detaljer när du har dem
  • Sätt dig in i samhällsperspektivet: vad vill dina kunder, dina medarbetare och samhället i övrigt som är drabbade/intresserade veta?
  • Språket: tänk igenom vem du talar till och att språket kan vara annorlunda internt än externt
  • Skicka fram chefen: allmänheten förväntar sig att den som är ytterst ansvarig uttalar sig, låt högsta chefen uttala sig strategiskt, experter svara på operativa frågor
  • Missa inte chansen: det skadar oftast inte att företag och organisationer i periferin också uttalar sig, även om de inte är direkt ansvariga för det som inträffat
  • Lär dig av kriser: analysera egna och andras kriser och dra lärdomar för nästa gång

 

Svenska

Partnerskap nyckeln för att sätta fart på hållbarhetsarbetet

$
0
0

Det behövs mer samarbete för att växla upp i arbetet med hållbara material – över branschgränser, nationsgränser och genom hela värdekedjan från råvaruproducenter till slutkonsumenter. På Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium i samarbete med BASF i onsdags bekräftade deltagarna från industri, handel och regeringen att de är beredda att dra sitt strå till stacken.

– Vi är alla ansvariga för att bevara vår planet i gott skick för de kommande generationerna. Alla FN:s globala hållbarhetsmål bildar ramverket för vårt arbete men ett av målen ser vi på BASF som särskilt viktigt: nummer 17 som handlar om partnerskap för att nå målen. Detta glöms ofta bort. Ibland är partnerskap lätt, ibland svårt. Men väldigt mycket kan vi bara förändra om vi samarbetar över hela värdekedjan. Alla måste ta ansvar för att vi rör oss åt rätt håll, sade Dirk Voeste, Vice President Sustainability Strategy på BASF.

Tillsammans med sina kollegor Mark Meier, vd för BASF i Norden och Baltikum, och Markus Müller-Neumann, Senior Manager European Innovation Policies på BASF, inledde han seminariet ”Innovationer för en hållbar framtid – Hur växlar vi upp?” på Epicenter i Stockholm i onsdags. Passande nog på dagen då årets Nobelpristagare i kemi tillkännagavs diskuterade företrädare för kemiindustrin, handeln och offentlig sektor hur fler hållbara ämnen och material kan tas fram och komma till användning i allt från bildelar till målarfärg, batterier, textilier, kosmetika och livsmedel.

Samarbete nödvändigt för innovation

– Nobelpriset delades idag ut till en upptäckt där såväl biologi som kemi och fysik är involverade. Modern vetenskap handlar allt mer om samarbete – och detsamma gäller också för innovation. Forskning är viktig för att komma fram till nya kunskaper men sedan behövs samarbete med och inom industrin för att transformera dessa kunskaper till ny teknik och nya produkter, sade Markus Müller-Neumann.

– Jag skulle gärna se mer samarbete mellan branscherna och över gränserna så att vi alla kan lära av varandra. Inom textilbranschen, som jag har jobbat mest med, har olika handlare länge arbetat tillsammans för att få en så hållbar bransch som möjligt. Jag tycker det arbetet har fungerat bra via vår branschorganisation men det funkar kanske inte lika bra inom alla andra områden. Fler måste vara med framöver och vi måste alla jobba med det samtidigt, sade Lena Claésson som arbetar med kvalitet och hållbarhet på Rusta.

Högre kostnader påverkar efterfrågan

Även de andra deltagarna i paneldiskussionen betonade vikten av samarbete för att kunna byta ut fler fossilbaserade, miljö- eller hälsofarliga råvaror och skapa nya hållbara produkter för företag och slutkonsumenter. Ett problem är dock att innovativa produkter ofta blir dyrare än de traditionella alternativen som har funnits på marknaden länge. Den hållbara råvaran kan vara kostsam att få fram, tillverkningen mer komplicerad och volymerna förhållandevis små, åtminstone i början.

– Vi har lanserat en målarfärg där vi bytte ut ett fossilbaserat bindemedel mot en råvara baserad på förnybara produkter. Det var vi först med i Skandinavien och vi har en tydlig strategi i vårt innovationsarbete. Men det kostar pengar och energi att ta fram nya produkter som denna. Kostnaden för slutkunden blir oftast bara marginellt högre men det påverkar ändå efterfrågan negativt. Det behöver bli en bättre support för hållbara produkter från marknadens sida. Kanske kan den offentliga sektorn, som är en viktig beställare, stödja utvecklingen mer genom att ändra sina prioriteringar för inköp, sade Bengt Jacobsson, vd för DAW Nordic AB.

Staten satsar på nya lösningar

Hos regeringen har man tagit till sig detta önskemål från industrin. Många olika myndigheter och andra aktörer från offentlig sektor är idag involverade i innovationsarbetet som kretsar kring de fem strategiska samverkansprogrammen som regeringen beslutat om. På det sättet ska nya innovativa lösningar inte bara tas fram utan också kunna bli konkurrenskraftiga på marknaden.

– Vi har gjort utlysningar på 700 miljoner kronor och näringslivet bidrar med ungefär lika mycket. Tanken från oss på regeringen är att andra aktörer ska reagera på våra initiativ och prioriteringar. Till exempel finns ett stort förändringstryck på offentlig sektor att fungera som testbädd för olika innovationer och en ny myndighet jobbar med att få in innovationer vid upphandlingar. Och det händer väldigt mycket. Myndigheterna agerar efter våra prioriteringar och det kommer in konkreta projektförslag underifrån, sade Jon Simonsson, enhetschef för innovation och forskning på Näringsdepartement.

Han nämnde också regeringens initiativ att skapa ett nationellt substitutionscentrum som ska ge skjuts åt arbetet med att hitta ersättare till hälso- och miljöfarliga substanser och material i olika produktionsprocesser. Centret ska bli ett nav för industrin, branschorganisationer, forskning och myndigheter och kommer enligt Jon Simonsson att öppna ”väldigt snart”.

Ta konsumenters oro på allvar

Ett problem för kemikalieindustrin är dess negativa image hos en del slutkonsumenter. Här måste man göra mer för att bemöta fördomar och farhågor som konsumenterna har gentemot användningen av vissa kemikalier i till exempel skönhets- och rengöringsprodukter, menade Anna Lilja, ansvarig miljö på Hållbar konsument på Konsumentföreningen Stockholm:

– Bara ordet kemikaliebranschen får vissa konsumenter att bli oroliga. Denna oro måste man förstå och acceptera. Ibland är den befogad, ibland inte. Men det finns ett kunskapsglapp mellan konsumenter och tillverkare – som delvis beror på okunskap – där missförstånd frodas. Jag tror det är bra om företagen är transparenta och berättar om vad de är bra på och vad de kanske inte har löst optimalt än. Man kan ju till exempel tänka på hur man som person reagerar när man möter någon som säger att den kan allt – då blir man ju tveksam. Kanske kan det vara en bra väg att gå att man sänker garden lite.

Bra direktkontakt på sociala medier

Mats Hagwall, teknisk chef på Henkel Norden AB, höll med om att företagen kan och borde göra mer för att informera och lugna oroliga konsumenter. Enligt hans erfarenhet fungerar det bra när man träder in i en direkt dialog med dem som ställer frågor kring olika produkter, exempelvis via sociala medier:

– Vi får många frågor från konsumenter, till exempel om varför vi använder en viss ingrediens. På sociala medier måste man bemöta dessa frågor på ett transparent och faktabaserat sätt. Antingen har vi bra argument för användningen – då framför vi dem. Eller så har vi inga bra argument – då frågar vi oss om vi verkligen ska fortsätta använda ämnet, om vi kan byta ut det och vad det skulle betyda. Vi lägger mycket tid på att formulera våra svar så att man förstår. Man ska inte behöva vara utbildad kemist för det. Uttrycker man sig bra och konsumenten förstår får man också ett tack tillbaka ibland, sade Mats Hagwall.

Lägre krav i Asien ett problem

Panelen var enig om att man får förbereda sig på att kommande generationer av konsumenter kommer att ställa ännu högre krav på hållbarhet och transparens. Problemen inom branschen idag beror främst på oseriösa tillverkare och handlare. De stora etablerade aktörerna kan man lita på att de tar miljö- och hälsofrågorna på allvar, menade man.

– De stora handelskedjorna i Sverige har till exempel sina egna system att inte ta in vad som helst. Det fungerar bra. Man kan vara trygg när man går in i en vanlig butik och handlar. Men det är ett problem att det ställs mycket högre krav här i Europa än till exempel i Asien på vad varor får innehålla eller hur de ska produceras. Jag hoppas att utvecklingen kommer att gå mot globalt mer enhetliga regler så att vi slipper bråka om frihandel och liknande. Och då menar jag att det vore bra om våra strängare regler förs över till Asien, inte tvärtom, sade Olof Holmer, vd för Kemisk Tekniska Företagen.

Hållbarhet i allas eget intresse

Till slut ligger det i varje företags egna långsiktiga affärsintressen att agera hållbart, även om man kortsiktigt kanske kan vinna några kunder på att producera och sälja billigare.

– Hållbarhet handlar om att på lång sikt göra framgångsrika affärer. Om det går bra för oss men vi inte balanserar kortsiktiga och långsiktiga behov kommer vi inte att kunna överleva länge till. BASF som företag är över 150 år gammalt och vi vill fortsätta vara en viktig spelare på marknaden även i framtiden. Samtidigt måste vi också se till att behålla lönsamheten, annars har vi inte råd att ta fram nya hållbara lösningar, sade Dirk Voeste.

Svenska

Export och e-handel till Tyskland: experternas bästa tips

$
0
0

Tyskland är en stor marknad med stora möjligheter men även stora utmaningar för svenska exportbolag. På Tysk-Svenska Handelskammarens exportdag i september fick deltagarna många bra råd på vad man som företag bör tänka på när man är på väg till Tyskland. Här har vi sammanställt några av de bästa tipsen från experterna som var med och talade under dagen.

  • Hitta din nisch och satsa på den: ”Tänk på att (nästan) allt redan finns i Tyskland och att (nästan) alla vill expandera dit. Ditt företag är inte det enda som tittar på Europas största marknad. Därför är det viktigt att du hittar just din nisch och koncentrerar dig på den. Och se till att du har en realistisk plan och kan leverera det du lovar”, sade Anne Geitmann, stf. affärsområdeschef Market Entry & Business Development på Tysk-Svenska Handelskammaren.
  • Börja med en region i taget: ”Clas Ohlson har bestämt sig för att satsa på Hamburg och bygga ett butikskluster där, i kombination med en landstäckande e-handelsstrategi. Vi behövde skapa några stordriftsfördelar direkt från början men om vi hade öppnat butiker i alla större tyska städer hade vi behövt en fyra gånger större marknadsföringsbudget. Nu när vi slår upp portarna för vår fjärde butik i Hamburg inom kort kommer vi att ha en mycket bra bas för vårt kluster där”, sade Sampo Päällysaho, Tysklandschef på Clas Ohlson.
  • Förbered dig väl inför affärsmöten: ”Välj rätt kontaktperson på företaget när du bokar in ett möte – hen ska vara beslutsfattare. Ha ett tydligt syfte med mötet och var väl förberedd med siffror och fakta när du kommer dit. Och så måste även du eller er kontakt på plats ha befogenhet att fatta beslut, exempelvis om det kommer till en prisdiskussion”, sade Anne Geitmann.
  • Skapa förtroende hos dina kunder och samarbetspartner: ”Speciellt om man gör affärer med mindre bolag vill de ansvariga där gärna träffas face to face och se om man känner förtroende för den nya kontakten. Vinner man deras förtroende kan man också vara säker på att de betalar pålitligt och i tid”, sade Mart Kivikas, Tysklandschef på Noda Intelligent Systems.
  • Tänk på att tyska konsumenter är bortskämda med bra kundvillkor och service: ”Konsumenterna i Tyskland har hårda krav på det mesta. De vill ha låga priser och hög kvalitet, en snabb och enkel köpprocess, professionell rådgivning och omedelbar problemlösning”, sade Anne Geitmann. ”Man vill till exempel kunna påverka leveranstid och -sätt men inte betala extra för den servicen. Paketspårning är också väldigt viktigt, man vill ha full synlighet hela vägen. På många sätt är de mer krävande än konsumenterna i Sverige”, tillade Daniel Carlsson, Head of Sales på DHL Parcel Nordic.
  • Var noga med det juridiska: ”Det är viktigt för tyskar att ha allt som är väsentligt för affären reglerat i avtal. Avtalen brukar bli mycket mer detaljerade än här i Sverige. Man tittar också på om bolag som är verksamma i landet uppfyller alla lagkrav, till exempel om företaget har ett korrekt ”Impressum” på hemsidan osv. Uppfylls inte kraven kan det snabbt komma en ”Abmahnung” från en konkurrent eller en advokat eller man kan till och med hamna inför rätten. Domstolsprocesser mot företag är generellt vanligare i Tyskland”, sade Femina Gumz, jurist på Tysk-Svenska Handelskammaren.
  • Tänk efter vem du vill rekrytera: ”Det handlar om att välja rätt personer från första början. Vår strategi var att rekrytera tyskar som kan sin hemmamarknad men som kommunicerar på ett svenskt sätt. Det är personer som kanske är lite mer svenska i hur de jobbar än den typiska tysken”, sade Sampo Päällysaho.
  • Räkna med att vissa saker kan ta längre tid: ”Mycket behöver vi börja med mycket tidigare än vad vi trodde från början. Byråkratin i Tyskland tar längre tid. Utan tyska medarbetare och partner skulle vi aldrig klara oss”, sade Sampo Päällysaho.
  • Använd korrekt tyska i kontakten med dina kunder: ”Det är ett måste att man kommunicerar på tyska från början, speciellt om man vänder sig till mindre bolag eller kommuner. Teknikinformation kan man eventuellt presentera på engelska men all korrespondens måste vara på perfekt tyska. Är språket inte korrekt tror tyskarna att man är slarvig, men med rätt tyska uppfattas företaget seriöst. Det handlar helt enkelt om respekt mot kunden”, sade Mart Kivikas.
  • Om du säljer produkter till konsumenter via nätet, erbjud hemleverans eller låt kunden bestämma själv över leveranssättet: ”Det absolut vanligaste leveranssättet är hemleverans. 75 procent av de tyska kunderna föredrar det och 25 procent har aldrig valt något annat. Man kan få paketet levererat till en granne om man inte är hemma eller så kan man till och med godkänna att leveransen läggs på ett visst ställe på ens tomt. Nöjdare kunder får man också om man bygger in valmöjligheter vad gäller leveransen direkt i beställningsprocessen på hemsidan”, sade Daniel Carlsson.
  • Glöm inte certifikat och märkningar: ”Tyska kunder tittar efter certifikat och märkningar. Det gäller inte bara produkter utan exempelvis även betalningslösningar i din webbshop”, sade Anne Geitmann. ”För vissa produkter och för förpackningar finns det krav på märkning och insamling i Tyskland. Säljer man batterier, elektriska eller elektroniska produkter måste bolaget även registreras”, sade Bernd Zamanpur från avdelningen Miljörapportering på Tysk-Svenska Handelskammaren.

 

Detta säger några av deltagarna om exportdagen:

Fredrik Broman och Frida Lindroth, Go Gotland AB

Dagen har varit väldigt intressant och givande. Vi har fått många bra infallsvinklar och en bättre förståelse för alla de saker vi redan hade börjat fundera på. Det är tydligt vad vi behöver göra nu för att kunna erövra den tyska marknaden. Vi ska bland annat vara mer noga med avtalen framöver och så har vi tagit till oss budskapet ”Av med kepsen, på med slipsen”.
 

Eddie Wingren, Designtak i Småland AB

Vi ser Tysk-Svenska Handelskammaren som en naturlig samarbetspartner för oss. Seminariet idag har varit lärorikt – all information är bra information. Jag tar framförallt med mig att det är viktigt att alla slags texter ska vara på tyska. Dessutom måste vi tänka på att även emballage behöver märkas och att vi måste ansluta oss till ett retursystem i Tyskland. Det var nog den största väckarklockan idag.

Anna Malmberg, Bjelin Sweden AB

Det har varit ett brett och samtidigt komprimerat seminarium. Jag har fått väldigt många intryck med mig hem. Vad jag främst kommer att minnas är att det gäller att vara otroligt noggrann med allting i Tyskland. På ett sätt sätter det ribban: klarar man kraven där klarar man även andra marknader därefter. Men man måste visa upp en ärlig och tydlig bild av företaget och göra sina hemläxor.

 

Kontaktperson

Anne Geitmann

Market Entry & Business Development, Mässor | Stf. affärsområdeschef

Telefon

+46-8-665 18 15

Kontaktperson

Femina Gumz

Rechtsanwältin | Jurist

Telefon

+46-8-665 18 16

Kontaktperson

Norman Karsch

Miljörapportering | Affärsområdeschef

Telefon

+46-40-30 49 41

Svenska

I buffertzonen mellan tyskt och svenskt ledarskap

$
0
0

Vem ska hämta morgonkaffet? Vad kan jag prata med medarbetarna om? Hur tar vi beslut här? Som svensk chef i Tyskland eller tysk chef i Sverige upptäcker man med tiden allt fler skillnader mellan ländernas affärs- och ledarskapskulturer. För att bli framgångsrik på andra sidan Östersjön gäller det att vara medveten om dessa skillnader och ändå förbli genuin som ledare.

När Niclas Mårtensson, idag vd för Stena Line, kom till Tyskland för ett par år sedan för att bli chef för Stena Lines tyska verksamhet, råkade han trampa i klaveret gång på gång: han parkerade inte sin bil på parkeringsplatsen närmast entrén avsedd för vd:n, han ville hämta sitt eget kaffe och försökte lära känna medarbetarna genom småprat om familj och fritidsaktiviteter.

För Martin Höhler, idag Senior Vice President Risk, Accounting and Controlling på E.ON, var den första tiden på E.ON i Sverige också tuff. Han satt i möten han inte förstod syftet med och när han tyckte att han hade fattat ett beslut insåg han att de svenska medarbetarna inte hade uppfattat det så. Han förundrades också över att kollegorna som fikade två gånger om dagen och gick hem tidigt ändå fick saker och ting gjorda.

Underhållande tysk-svensk diskussion

Båda fick lära sig den hårda vägen att förväntningarna på chefen och sättet att leda företag i Tyskland och Sverige skiljer sig mer än man kanske tror. I förra veckan delade de med sig av sina erfarenheter under seminariet ”Tyskt kontra svenskt ledarskap - vad funkar bäst?” som Tysk-Svenska Handelskammaren och Sveriges chefsorganisation Ledarna arrangerade hos Nordea i Malmö.

Omkring 60 chefer från tyska och svenska företag lyssnade på den underhållande paneldiskussionen som även Anne Geitmann, stf. affärsområdeschef Market Entry & Business Development på Tysk-Svenska Handelskammaren, och Ledarnas ledarskapsutvecklare Peter Berg deltog i och som modererades av den tysk-svenska journalisten Karin Bock-Häggmark.

Fyra tydliga skillnader

Skillnaderna mellan den tyska och den svenska ledarskapskulturen blir tydliga när man tittar på hur samhällena är organiserade i grunden. På seminariet nämnde Anne Geitmann fyra dimensioner där Tyskland och Sverige avsevärt skiljer sig åt:

  • Maktdistans: Tyskland är ett mer hierarkiskt uppbyggt samhälle; i Sverige har man plattare hierarkier
  • Individualism/oberoende från andra: tyskar håller sig inom sina specialområden, är mer vana att jobba efter beslut som kommer uppifrån; svenskar är väldigt självständiga, tar mer helhetsansvar för verksamheten
  • Sättet att kommunicera: tyskar är mer direkta, raka i sin kommunikation (”Så gör vi inte!”); svenskar uttrycker sig mer implicit (”Det låter spännande.”)
  • Osäkerhetsundvikande: tyskar försöker så långt det går undvika osäkerheter, gör detta med strukturer och klara beslut; svenskar accepterar mer att framtiden är osäker, löser problem när de uppstår

Alla behövs vs. stor konkurrens

Bakgrunden till dessa skillnader hittar man i såväl geografi som historia, menade Anne Geitmann:

– Sverige är ett avlångt land med en förhållandevis liten befolkning. Här har det alltid varit viktigt att balansera statsmakten och individerna. Alla kugghjul behövs för att hjulen ska snurra. I Tyskland är vi många fler. Man konkurrerar alltid med många andra och vet att det alltid finns en ersättare. Och vår historia har gjort att vi söker oss till stabilitet och inte gillar osäkerhet.  

För den enskilda chefen kan det vara knepigt att få ihop båda sidor.

– Kanske är man som tysk chef för ett tyskt dotterbolag här i Sverige eller som svensk för ett svenskt bolag i Tyskland. Man har mycket kontakt med de lokala medarbetarna på plats men även med huvudkontoret på andra sidan Östersjön. Då hamnar man som chef lätt i en slags buffertzon där den tyska och den svenska kulturen krockar. Många tar på sig rollen att bli en slags brygga mellan kulturerna men det kan vara en stor belastning och fungerar ofta inte riktigt, sade Peter Berg.

Genuint är bäst

Enligt paneldeltagarna är det en bättre strategi att utveckla och bibehålla en egen genuin ledarskapsstil där man är flexibel och kan anpassa sig efter olika situationer men inte förnekar sina rötter och grundläggande värderingar.

– Det är farligt att gå runt och tänka på skillnaderna hela tiden. Om du försöker anpassa dig hela tiden blir resultatet inte du i slutändan – och det är aldrig lyckosamt. Någonstans har du ju fått positionen för att du är den du är, sade Niclas Mårtensson.

– Även om det är ovanligt i övrigt kan man som svensk gärna bjuda lite på sig själv när man kommer till Tyskland. Tyskarna gillar svenskar. De vet att ni är lite konstiga och pratar mycket barn, tillade Anne Geitmann.

Växande förståelse för olikheter

Vidgar man perspektivet och jämför med andra länder ligger ledarskapskulturerna i Tyskland och Sverige ändå ganska nära varandra, menade Martin Höhler.

– Jag jobbade i Storbritannien i tre år och trodde att det skulle vara ganska likt Sverige. Men jag upptäckte att det faktiskt fanns väldigt stora skillnader. Britterna använde alltid väldigt många ord och man visste inte hur man skulle ta det, vad det var som var viktigt. Både tyskar och svenskar är ändå ganska raka på sitt sätt. I båda länderna menar man det man säger och det gör att vi förstår varandra rätt bra trots allt, sade han.

Överlag innebär det ständigt ökande utbytet mellan olika länder och kulturer att förståelsen för kulturella och andra skillnader växer i många organisationer.

– Allting idag går väldigt fort och i internationella företag har man hela tiden ett stort inflöde av nya idéer och människor från olika håll. Det gör att man numera har en annan förståelse för olikheter och har lärt sig att hantera dem bättre. Om viljan att samarbeta finns fungerar det i de allra flesta fall. Det handlar mycket om att ta hänsyn till varandras olikheter, sade Peter Berg.

Svenska

Svensk-tysk testbädd ska hjälpa underleverantörer digitalisera tillverkningen

$
0
0

Digitaliseringen är mer en industriell evolution än en revolution. Är man underleverantör inom industrin kan det vara en bra idé att ta sig an den steg för steg och att satsa på ett nära samarbete med kunder, branschkollegor eller över gränserna, till exempel via den nystartade svensk-tyska testbädden. Det menade paneldeltagarna på German Swedish Tech Forum-seminariet på Tysk-Svenska Handelskammaren i tisdags.

Att digitalisera och därmed framtidssäkra den egna verksamheten är en av de största utmaningarna för varje tillverkande företag idag. För ett litet eller mellanstort bolag som levererar komponenter till andra är det dock svårt att veta hur man ska gå tillväga: Hur möter man kundernas krav, särskilt när olika kunder har olika behov och system? Vilka system och processer krävs i den egna verksamheten? Var får man stöd att kunna genomföra förändringarna?

För att hjälpa företagen att få några svar på frågorna hade Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA i samarbete med Teknikföretagen bjudit in till ett seminarium inom ramen för den tysk-svenska innovationsplattformen German Swedish Tech Forum. Under seminariet beskrev Florian Lindner, gruppchef för divisionen produktionskvalitet på Fraunhofer-institutet för produktionsteknologi (IPT) i tyska Aachen, vart man kan komma om man nyttjar den fulla potentialen i de data som digitaliserade maskiner och produkter genererar.

– Av all data som genereras inom tillverkningsindustrin idag är 90 procent ostrukturerad och utspridd över flera olika system. 70 procent av data används inte alls och för 96 procent finns outnyttjad potential. Men genom användandet av Big Data kan man förbättra och effektivisera sina processer betydligt – det har flera stora koncerner redan visat. Det finns fyra steg när man analyserar data: Först kan man generera information om vad som händer inom produktionen, sedan urskilja mönster om varför vissa saker händer, därefter göra prognoser om vad som kommer att hända framöver och till slut blir det möjligt att aktivt kontrollera systemen med hjälp av data och ingripa innan det uppstår fel eller störningar. Man rör sig från att bara samla in information till att optimera processer.

Ny affärsmodell tack vare integrerade system

Att införa Big Data-lösningar som kan ge sådana resultat är en stor utmaning för underleverantörer för att det kräver stora resurser och teknisk expertis. Men det handlar inte bara om det, menade Tomas Berg, vd på Schunk Intec AB som är ett dotterbolag till Schunk GmbH & Co. KG, världens största tillverkare av hydrauliskt expanderande chuckar och svarvchucksbackar:

– Den största utmaningen ligger inte i tekniken utan i tankesättet och inställningen. I framtiden kommer alla system att vara ihopkopplade med varandra, inte bara inom det egna företaget utan även med kundernas och leverantörernas system. Resultatet blir en helt ny affärsmodell. Kunden kommer att ha stort inflytande över hur produkterna kommer att se ut, vilka funktioner de har och hur de kan beställas. Detta kommer bara fortsätta att öka, sade han.

Utvecklingen går dock inte lika snabbt överallt. Panelen på seminariet var överens om att alla branscher kommer att digitaliseras så småningom men att hastigheten skiljer sig åt mycket.

– Företagen befinner sig på olika nivåer idag. Även bland de stora globala koncernerna finns det fortfarande en hel del som inte har kommit så långt i digitaliseringen. Till exempel har många stora bolag ännu inte infört EDI [Electronic Data Interchange, överföring av strukturerad information enligt ett överenskommet format, reds anm] vilket skulle underlätta informationsutbytet med leverantörerna avsevärt. I princip använder sig bara fordonsindustrin av EDI idag. De ligger före alla andra, både i Sverige och i Tyskland, sade Jonas Wallberg, ansvarig för digitaliseringsfrågor på Teknikföretagen.

Samarbete mellan forskningsinstitut och företag

Ett konkret initiativ för att främja digitaliseringen hos små och medelstora leverantörsföretag är den svensk-tyska testbädden för smart produktion (Swedish-German Testbed for Smart Production) som kom till stånd i samband med lanseringen av German Swedish Tech Forum och den politiska samarbetsförklaringen mellan de svenska och tyska regeringarna i början av året. Flera tyska och svenska forskningsinstitut och företag samarbetar kring testbädden som ska föra ihop expertisen i båda länder och driva på utbytet kring tekniska lösningar och erfarenheter inom digitaliserad tillverkning av avancerade komponenter för fordonsindustrin.

– Genom testbädden får tyska och svenska bolag en mycket bra plattform för att titta på riktiga praktiska utmaningar och vad som kan bli deras digitala lösningar, sade Florian Lindner.

– Vi planerar att jobba på både horisontell och vertikal integration av digitala lösningar samt på den digitala infrastrukturen inom testbädden. Vi vill till exempel skapa digitala tvillingar av en viss komponent och integrera data från tillverkningen för att simulera egenskaper och förändringar över tid. För att kunna göra det behöver vi både data och ingenjörer med specialkunskaper om produktion, sade Jannik Henser, vd för Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Lab (PMH), ett samarbete mellan KTH, Fraunhofer och RISE.

Rent fysiskt kommer testbädden i ett första skede att placeras i anslutning till PMH på KTH i Stockholm, på IPT i Aachen samt på Fraunhofer-institutet för verktygsmaskiner och formteknik (IWU) i tyska Chemnitz. Fler placeringsorter ska tillkomma längre fram. Nu håller man på att sätta upp de första testerna och bjuder in branschen att delta i arbetet:

– Företag som är intresserade, speciellt små och medelstora underleverantörer, är hjärtligt välkomna att ansluta sig och bidra till initiativet med sina idéer och lösningar. Tillsammans kan vi nå en kritisk massa och sätta framtidens standarder, sade Jannik Henser.

Svenska

Magdalena Andersson: ”Lär barnen tyska!”

$
0
0

Det var fullsatt och frågorna från deltagarna ville inte ta slut när finansminister Magdalena Andersson besökte Tysk-Svenska Handelskammarens Executive Talk i Stockholm på onsdagen. När finansministern fick frågan om vad som är viktigast att driva inom det tysk-svenska innovationsforumet German Swedish Tech Forum blev det spontana svaret: ”Snälla, kan vi få fler barn som lär sig tyska”. Bättre språkkunskaper skulle bidra till ökat samarbete mellan länderna, menade hon.

Finansminister Magdalena Andersson var inbjuden av Tysk-Svenska Handelskammaren för att hålla en ekonomisk utblick och diskutera frågor som är viktiga för tyska och svenska exportföretag. I sin presentation lyfte hon fram det goda konjunkturella och statsfinansiella läget som gör det möjligt att både genomföra framtidsinvesteringar och betala av på statsskulden. De största ekonomiska riskerna som målades upp var en inbromsning i den kinesiska ekonomin, den politiska oron i USA och Europa, möjliga obalanser i tillgångspriser samt den höga skuldsättningen hos svenska hushåll.

Ministern tog även upp de ökande inkomstklyftorna som en grogrund för populism samt demografins utmaningar där andelen personer som antingen är under 20 år eller över 75 år minskat under en lång tid men nu börjar öka kraftigt. Dessa personer behöver fortsatt bra omsorg, service och skola. Likaså måste arbetslösheten bland utrikesfödda ner.

Skolresultaten viktigaste reformen

Regeringens reformer handlar enligt ministern om att alla som kan jobba ska jobba, om att välfärden ska stärkas och tryggheten öka. På jobbsidan fokuserade finansministern på fler jobb i växande företag och regeringens reformer för att underlätta detta. Hon nämnde bland annat skattesubventioner för att anställa sin första medarbetare, praktikplatser och automationsprogram för att stärka den svenska industrin samt investeringar i miljö och klimat. Det handlar också om stora utbildningsinsatser och bättre etablering av nyanlända. En stor del av statens budget kommer under de kommande åren att gå till investeringar och underhåll av järnvägar, byggande av hyresbostäder, att stärka vård, skola och omsorg samt att öka resurserna till polis och försvar.

Om finansministern själv får välja en reform som är viktigast att genomföra är det att förbättra skolresultaten. Hon vill framförallt öka kunskaperna i matematik. Och för de tysk-svenska affärsrelationerna uppmanade hon att arbeta för att fler barn ska lära sig tyska i skolan: ”Snälla, kan vi få fler barn som lär sig tyska”, sade Magdalena Andersson och fick omedelbara applåder från deltagarna. ”Det låter som musik i våra öron”, kommenterade Tysk-Svenska Handelskammarens ordförande Staffan Bohman ministerns uppmaning. Ministern själv imponerade på gästerna genom att inleda sin presentation på tyska.

Frågorna från deltagarna handlade om allt från statliga incitament för utbyggnaden av förnybar energi till Sveriges ståndpunkt i eurofrågan. Evenemanget modererades av Hubert Fromlet, senior advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren och affilierad professor vid Linnéuniversitetet. Kvällen rundades av med en middag för handelskammarens PremiumPartner.

Svenska

Save the date: Almedalen 2018

$
0
0

Almedalsveckan 2018 äger rum 1 - 8 juli och självklart kommer vi att vara på plats i Visby. Notera datumet 2 juli redan nu. Då kommer vi, precis som tidigare år, att arrangera ett Tyskland i dialog-seminarium med tyska och svenska talare samt ett somrigt mingel under förhoppningsvis blå himmel.

Är ditt företag intresserat av att vara med som en av våra partner?
Välkommen att kontakta Sophia Loader för att få mer information.

Vi ses i Visby!

 

Tyskland i dialogär Tysk-Svenska Handelskammarens forum för näringspolitiska frågor. Tyska representanter från näringsliv, politik och forskning möter beslutsfattare i Sverige för att diskutera aktuella frågor.

 

Donnersgatan 6
621 56Visby
Sverige

Kontaktperson

Sophia Loader

Event- och konferensansvarig

Telefon

+46-8-665 18 62

Datum
Svenska
Slut datum

Trendspaning inför 2018 på vår tyska julfrukost

$
0
0

Igår var det dags för årets sista seminarium hos Tysk-Svenska Handelskammaren. Tillsammans med Scandic bjöd vi in till en tysk julfrukost där de runt 90 gästerna motverkade decembermörkret med Glühwein, pepparkakor, Bretzeln och riktiga tyska Lebkuchen. Sen var det dags att inspireras av framtidsspanaren och trendanalytikern John Mellkvist, som på senaste tiden fått mycket av medias uppmärksamhet med sitt föredrag ”Trender Omvärld Framtid”.

Många tekniska innovationer kommer fortsätta hitta sin väg in i vår vardag för att göra den mer underhållande, bekvämare, nyttigare och mer självoptimerande. Några saker som vi kan se fram emot under 2018 är till exempel interaktiva streamingtjänster, inbyggda telefonsladdar och värmefunktion i vinterrockar, smarta stekpannor och till och med optimerade datingappar som kommer baseras på algoritmer.

John Mellkvist visade också på att vi blir mer insiktsfulla om vad tekniken gör med oss och att vi inte bara ohejdat vill släppa den inpå oss. Vi kan redan nu se trender som visar att människorna vill komma tillbaka till det ursprungliga. Några exempel är resebyråer som erbjuder så kallade detox retreats, där du checkar in på ett lyxhotell, som till exempel ligger i öknen eller på Antarktis där det inte går att få uppkoppling till internet. Dessutom ser man en ökande användning av appar som spärrar mobiltelefonen och internetåtkomsten under vissa tider. Det syns också en ökad försäljning av nya ”gammaldags” mobiltelefoner som bara har ring- och SMS-funktion.

Sammanfattningsvis speglar de aktuella trenderna vårt samhälle. De visar på ”divided times”, som John uttryckte det. Ingenting är svart eller vitt och vi befinner oss mellan gammalt och nytt, mellan politiskt och opolitiskt och mellan tekniska innovationer och det ursprungliga.
 

Svenska

Catherine L Mann: Deutschland und Schweden können mehr

$
0
0

Världsekonomin behöver inte mindre utan mer globalisering. Det var det tydliga budskapet som OECD:s avgående chefsekonom Catherine L Mann förmedlade på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i Stockholm i torsdags kväll. Med grafer och data bevisade den välrenommerade ekonomen varför hon också kallas för ”Queen of Big Data”.

För 2018 prognostiserade Catherine L Mann en global BNP-tillväxt på 3,7 procent – men efter det går det nedför, varnade hon.

– Den stora utmaningen för såväl företag som konsumenter och politiker är inte att vi har för mycket globalisering, utan att vi har för lite, sade den amerikanska ekonomen som efter tre år på OECD:s ekonomiforskningsavdelning i Paris nu byter jobb och börjar som chefsekonom på Citigroup i New York i februari.

För att uppnå hållbar tillväxt behöver handelsintensiteten och handelsintegrationen öka och möjligheterna som internet ger nyttjas bättre. Data från OECD bevisar: Ju större andelen internetanvändare är i ett land desto fler produkter levererar man till fler mottagarländer. Sverige ligger egentligen inte dåligt till i detta hänseende, men det räcker inte för Catherine L Mann:

– Ni ligger ändå långt bakom vad som skulle kunna vara möjligt när man tänker på hur pass digitaliserat ert land är, sade hon.

Tjänstesektorn ligger efter

Enligt Mann är det två faktorer som har fundamental betydelse för hållbar ekonomisk tillväxt: tjänstesektorn och produktiviteten. Detta gäller även för Sverige och Tyskland. I båda länder ökar tjänstesektorn stadigt i betydelse. Produktivitetstillväxten inom tjänsteområdet ligger dock långt bakom den inom tillverkningsindustrin.

Handels- och investeringshinder, som globalt sett framförallt drabbar mindre företag mer än genomsnittet, är bara en liten del av förklaringen vad gäller Sverige och Tyskland. I OECD:s Services Trade Restrictiveness Index når båda länder nämligen relativt bra placeringar. Ändå finns det förbättringspotential, menar Catherine L Mann:

– Varför ligger era länder inte längst ned på skalan? Varför är ni inte best practice?

Klyftan mellan ”the best” och ”the rest” ökar

Samtidigt varnade hon för att låta sig luras av genomsnittssiffror när det kommer till produktivitetstillväxten. En nyanserad blick visar nämligen märkbara skillnader mellan ”the best” och ”the rest”.

Sedan 2002 har produktiviteten ökat markant hos toppföretagen (bästa 5 procent i varje bransch). Hos de resterande 95 procent har den dock stått stilla. Detsamma gäller även för utvecklingen av reallönerna.

– Eftersläntrarna, alltså 95 procent av alla företag, betalar sin personal dåligt. De som ligger i toppen betalar bra – men kanske inte heller så bra som de borde göra, sade Catherine L Mann. Följden av denna utveckling blir att löneskillnaderna ökar.

Sverige och Tyskland behöver reformer

Den största faran inför framtiden ser chefsekonomen i att politikerna och näringslivet självgott lutar sig tillbaka och inte genomför nödvändiga reformer eftersom konjunkturläget just nu är bra. För Sverige är bostadsmarknaden den största utmaningen, menar Mann:

– Detta är inte bara en fråga för finansmarknaderna utan är även viktigt i diskussionen om produktivitetstillväxt och löneskillnader.

Vad gäller Tyskland ser Catherine L Mann två stora problem: tjänstesektorn och jämställdheten:

– Tyskarna tror att deras tjänster är bra nog och att kvinnor arbetar tillräckligt. Detta är två mycket känsliga frågor, sade hon.

Svenska

Boklansering: Detta kan du lära dig av entreprenören

$
0
0

"Entreprenörskap – att se och handla på möjligheter", det är namnet på en ny bok som utkommer i april 2018. Författaren Nils Nilsson, f.d. vicerektor med ansvar för internationalisering och entreprenörskap på Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar, forskar och undervisar i ämnet entreprenörskap och innovation och delade under ett frukostmöte på Tysk-Svenska Handelskammaren med sig av sina råd kring hur man lyckas som entreprenör.

Entreprenörens egenskaper efterfrågas inom många organisationer. Utvecklingen inom digitalisering och nya affärsidéer går snabbt och det finns en sund rädsla för att halka efter. De entreprenöriella kvaliteterna kan vara bra att ha inom många områden, inte bara när man vill grunda en startup, menade Nils Nilsson som jobbat för att få in ämnet i alla programmen på Linnéuniversitetet. Men vad är då de typiska egenskaperna för en entreprenör?

– Vi forskare har verkligen sökt efter några tydliga gemensamma egenskaper hos entreprenörer, men det går inte med säkerhet att säga. Däremot har vi lärt oss vad det är som utgör entreprenörskap, sade Nils Nilsson under seminariet. Entreprenörer är väldigt frågvisa, observanta, nätverkar, experimenterar och associerar. Det konstituerar entreprenörens blick.

Utöver det ligger entreprenörernas specialitet och unikhet i förmågan att se och handla på möjligheter:

– De har utvecklat sin ”self-efficacy” och har alltså en större tilltro till sin egen förmåga att göra skillnad i olika situationer. Detta hjälper dem att handla i den entreprenöriella ekonomin som kännetecknas av snabb förändring, hög komplexitet och hög osäkerhet – en osäkerhet som entreprenören är specialist på att hantera och till och med nyttja, enligt Nils Nilsson.

Att få in entreprenöriell spirit i organisationen

Förmågan att kunna hantera denna osäkerhet är idag en utmaning också för större organisationer. Med hjälp av digitalisering kan nya produkter utvecklas men med det måste det skapas nya affärsmodeller som förutser de nya vanorna som produktnyheterna för med sig. För att klara av denna utmaning behövs dynamisk förmåga, kompetensen att ta vara på de möjligheter som finns i förändringar samt en viss entreprenöriell spirit och kultur inom organisationen. Entreprenörskap i ledarskap, kultur och processer är en förutsättning.

– Nu handlar det om förnyelse och innovation i ekonomin. Därför är entreprenörskap mycket viktigare idag än tidigare. Ny teknik skapar möjligheter att designa och implementera affärsmodeller som skapar värde. Att översätta kunskap till affärsmodeller är entreprenörernas uppgift.

Förbättringspotential i Sverige

Sverige anses som ledare inom innovation och ändå pratar man att det behövs mer entreprenörskap. Är vi inte tillräckligt innovativa om man tittar på de många framgångsrika bolagen som växer fram i Sverige?

– Sverige må vara ledande i innovationsrankningar men där mäter man mest vad som satsas på. Tittar man på vad som kommer ut som applikationer, vad som kommer ut på en marknad är vi mer mediokra, enligt Nils Nilsson.

Stockholm är en speciellt stor hub för entreprenörer och idéer men i landet som helhet finns det fortfarande en stor potential att bli bättre på att främja entreprenörer:

– Det entreprenöriella klimatet i Sverige är ännu inte där det borde vara. Vi är lyckosamma med att bygga stora internationella företag men de mindre kommer inte upp på den medelstora nivån.

Svenska

Årsmöte 2018: Tre nya ledamöter invalda i styrelsen

$
0
0

Efter Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte på Grand Hôtel i Stockholm idag tar tre nya ledamöter plats i handelskammarens styrelse: Karsten Keller, Niclas Mårtensson och Lars Pettersson.

Karsten Keller är CFO för DB Schenker Europe och i den rollen sedan början av 2016 ansvarig för att koncernens europeiska verksamhet når sina finansiella, strategiska och operativa mål. Innan dess var han stationerad i Sverige där han arbetade för den världsledande logistikleverantören i totalt 13 år, senast som CFO för Schenker North & East med säte i Göteborg. Karsten Keller är utbildad ekonom och har under sin karriär även varit verksam för dåvarande Veba AG och Conoco Mineralöl GmbH. Han talar flytande svenska och engagerar sig i Tysk-Svenska Handelskammarens nätverk, bland annat genom att han flera gånger medverkat som talare på handelskammarens ledarskapsseminarier.

Även Niclas Mårtensson har delat med sig av sina erfarenheter om tysk-svenskt ledarskap inom ramen för två av handelskammarensledarskapsseminarier. Sedan 2016 är han vd för Stena Line som är ett av Europas ledande färjerederier med för tillfället 35 fartyg som trafikerar 21 linjer i norra Europa. Innan han tillträdde som koncernchef hade Niclas Mårtensson redan arbetat för företaget i drygt tio år, bland annat som linjechef i Tyskland från 2011 till 2014 och därefter som COO. Han har dessutom erfarenhet från både industrin och tjänstesektorn från tidigare befattningar.

Den tredje av de nya styrelseledamöterna är Lars Pettersson. Den mångåriga vd:n för verktygs- och maskintillverkaren Sandvik är styrelseproffs och sitter idag i flera industriföretags styrelser, bland annat för Husqvarna,Indutrade och tyska Festo. Därutöver är han medlem i investmentbolagen Industrivärden och L E Lundbergföretagens styrelser. Före sin tid som Sandviks koncernchef mellan 2002 och 2011 hade Lars Pettersson olika ledande befattningar inom Sandvikkoncernen där han bland annat arbetade med den tyska marknaden. Han är utbildad civilingenjör i teknisk fysik.

De tre nyvalda ersätter tre avgående ledamöter i Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse. Bernd Eulitz, Göran Gummeson och Bjarne Holmqvist lämnade styrelsen i och med dagens möte. Göran Gummeson och Bjarne Holmqvist tilldelades handelskammarens hedersmedalj för deras mångåriga engagemang.

Svenska

Tack till trogna medlemsföretag

$
0
0

På årsmötet den 19 april omnämndes och tackades de företag som har varit medlemmar i Tysk-Svenska Handelskammaren i 25 respektive 50 år. Här kan du läsa mer om årets jubilarer. Stort tack för mångårigt förtroende!

50-årsjubileum

IHK Nord Westfalen
Industri- och handelskammaren (IHK) Nord Westfalen arbetar för att nordliga Westfalen ska utvecklas till en av de bästa regionerna för företag i Tyskland och Europa. Genom resolutioner till politiker och myndigheter hjälper den gång på gång till att ytterligare förbättra villkoren för företagen vilket ligger i hela näringslivets intresse. Dessutom bidrar kammaren till positiva förändringar genom innovativa modellprojekt samt studier om det regionala näringslivets utveckling. Varje år tar IHK Nord Westfalen hand om omkring 26 000 yrkesutbildningsavtal inom cirka 150 lärlingsyrken. Man utfärdar runt 42 000 utlandshandelsdokument årligen och ger råd till cirka 5 000 potentiella företagsgrundare – och detta bara för att bara nämna några exempel.

IHK Offenbach am Main
IHK Offenbach am Main företräder intressena för alla industri-, handels- och tjänsteföretag i staden Offenbach med omnejd. Den engagerar sig för 40 000 företag med över 150 000 anställda och 3 300 lärlingar i regionen. Kammaren arbetar för bra villkor för näringslivet, ökat ”svängrum” för företagare och en rättvis konkurrens. Den är en kritisk och rättvis partner gentemot politik och offentlig förvaltning, tar hand om vissa uppgifter som staten lagt över på näringslivet, erbjuder ett stort tjänsteutbud och hjälper företagare att bygga nätverk – allt för att hjälpa sina medlemmar till ökad framgång.

 

25-årsjubileum

Arta Plast AB
Arta Plast AB är ett av Sveriges ledande företag inom tillverkning av formsprutade plastdetaljer. Företaget grundades i Stockholm 1957 och är idag ett välkänt namn hos livsmedels- och medicintekniska företag världen över. I den toppmoderna anläggningen i Tyresö strax utanför Stockholm produceras detaljer och förpackningar i ett 50-tal formsprutor med låskraft mellan 30 till 500 ton. Här finns även ett renrum med hygienklass 8 och en högteknologisk verkstad för produktutveckling. Arta Plast skapar kundnytta genom innovation, design, produktutveckling, automation och helhetsproduktion inom formsprutning.

IHK Dresden
Industri- och handelskammaren (IHK) i Dresden är med omkring 96 000 medlemsföretag från branscherna industri, handel, tjänster, transport, bygg samt hotell och restauranger den största intresseorganisationen för det regionala näringslivet i Dresdenregionen. Vid sidan om huvudkontoret i Dresden finns IHK-kontor även i Bautzen, Kamenz, Görlitz, Zittau och Riesa. Att på ett hållbart sätt främja regionens ekonomi är det viktigaste syftet med IHK:s arbete. Verksamhetsspektrumet är brett och omfattar allt från att vara rådgivare till politiker och myndigheter till ansvar för yrkesutbildningen inom flera områden och individuell företagsrådgivning.

IHK Potsdam
Industri- och handelskammaren (IHK) i Potsdam erbjuder sina medlemmar olika företagstjänster och samordnar näringslivets intressen för ett starkt Brandenburg. Sedan 1898 arbetar kammaren för konkurrens och fair play i det regionala näringslivet genom att man säkerställer att även små och medelstora företag får vara med och föra sin talan i ämnen som rör samspelet mellan näringslivet, myndigheter och politiken. IHK Potsdam erbjuder rådgivningsservice inom många olika områden, från avfalls- till tullfrågor, och informerar om den ekonomiska utvecklingen i regionen, nya lagar och förordningar samt deras följder. Till uppgifterna som staten har gett kammaren hör bland annat att genomföra och betygsätta proven för yrkes- och vidareutbildningar.

Index-Traub Nordic AB
Index-gruppen, och dess varumärken Index och Traub, räknas idag till de världsledande tillverkarna av CNC-svarvar. De som huvudsakligen köper Index-svarvar är framförallt bilindustrin och dess underleverantörer, maskintillverknings-, elektroteknik- och elektronikindustrin samt tillverkare inom fluidteknik och armaturindustrin. Tillväxtmarknaderna finns inom medicinteknik samt inom flyg- och rymdindustrin. Index-Traubs nordiska huvudkontor är lokaliserat i Stockholm. Här erbjuder man kundanpassade totallösningar för svarvning och fräsning, komplett installation, utbildning, service, reservdelar och produktionsteknisk support i hela Norden.

Kastrup & Genberg AB
Kastrup & Genberg AB grundades 1945 och har sedan dess levererat komponenter till industripannor. Programmet omfattar idag produkter för rengöring och renhållning av värmeytor i industripannor, maskiner för rengöring av rör samt produkter för rökgasanalys. Gemensamt för flera av de produkter som marknadsförs är att de bidrar till energibesparing i de objekt där de är installerade. Kastrup & Genberg har viss egen tillverkning samt är distributör för andra företag. Dessutom utför man service på samtliga produkter man säljer samt levererar reservdelar från sitt lager.

Kriss AB
Kriss är ett internationellt detaljhandelsföretag som står för kvalitet, identitet och design för den moderna kvinnan som uppskattar klassiskt mode och kvinnlighet. På företaget är man stolt över att behålla formgivning och delar av produktionen i Sverige – nära naturen och inspirationskällorna. Den första butiken på den tyska marknaden öppnade i början av 1990-talet och idag står Tyskland för cirka 70 procent av omsättningen. Kriss har för tillfället 6 fysiska butiker i Sverige, 75 i Tyskland och ytterligare totalt 6 i Belgien, Finland, Norge och Schweiz samt en expanderande e-handel på samtliga marknader.

Llentab AB
Llentab AB strävar efter att vara den självklara partnern vid leverans av stålhallar, fackverk och sandwichpaneler. Den numera klassiska Llentab-hallen kom i en tidig version redan 1977. Under årtiondet därpå fick hallen det mer traditionella utseendet med raka väggar och sadeltak. Den nya utformningen resulterade i möjligheten att skräddarsy hallarna och öppnade upp för en större marknad också utanför Sverige. Med huvudkontor i Kungshamn finns koncernen idag med dotterbolag i Norge, Polen, Tjeckien, Slovakien och Ukraina. Sedan september 2016 är investeringsföretaget Nordstjernan ensam ägare till Llentab AB.

Malmbergs Elektriska AB
Malmbergs är ett ledande handelshus i el på den nordiska marknaden för installatörer, industri-, bygg- och uthyrningsföretag samt återförsäljare. Företaget startade sin nuvarande verksamhet 1981 då man ändrade inriktning till att vara ett import-, agentur- och handelsföretag med egen distribution och grossistförsäljning av elartiklar till elinstallatörer, grossister och industriföretag. Under senare år har Malmbergs ökat sina satsningar på utveckling av egna märkesvaror, EMV, genom att öka integrationen bakåt i tillverkningsledet med investeringar i såväl produktutveckling som design.

U-Lift AB
U-Lift är ett av fem varumärken i koncernen Nordic Vehicle Conversion AB. Företaget tillverkar och säljer ett brett sortiment av lyftar, ramper och luftfjädringar för olika typer av gods- och persontransporter, även på tågsidan. Alla lyftar och ramper tillverkas i Backaryd och försäljs och monteras av nästan alla påbyggare i Skandinavien. En stor del av produkterna exporteras. Tillverkningen av el-hydrauliska fordonsmonterade lyftar påbörjades redan i slutet av 70-talet.

Kontaktperson

Emma Löfvenberg

Medlemsansvarig

Telefon

+46-8-665 18 54

Svenska

Joe Kaeser: Die Digitalisierung geht uns alle an

$
0
0

”Vi måste se till att den fjärde industriella revolutionen utvecklas till fördel för våra företag, vårt näringsliv men framför allt för vårt samhälle”, sade Joe Kaeser, vd och koncernchef för Siemens AG, i torsdags när han gästtalade på German Swedish Tech Forum i Stockholm i samband med Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte. Omvandlingen av industri och samhälle som följer i digitaliseringens fotspår utgör helt nya utmaningar för världen.

I sitt tal resonerade Joe Kaeser kring hur samspelet mellan industriell produktion och modern informations- och kommunikationsteknik genom digitalisering och artificiell intelligens i grund och botten förändrar allt för mänskligheten.

– Den fjärde industriella revolutionen innebär såväl möjligheter som risker, sade Joe Kaeser inför representanter från medlemsföretag och partner till Tysk-Svenska Handelskammaren i den fullsatta salen på Grand Hôtel.

Å ena sidan kan digitalisering och automatisering förbättra inkomst och levnadsvillkor för människor i hela världen när varor och tjänster kan erbjudas till lägre pris. Produkter och service kan tack vare digitala beställningar levereras direkt till kunden, utan mellanhänder som gör varan eller tjänsten dyrare. De som kan utnyttja dessa billigare erbjudanden tjänar mest på dem.

Å andra sidan kan utvecklingen med allt mer automatisering leda till att många människor blir arbetslösa, vilket leder till ännu större ojämlikhet i samhället. För att förhindra framtida sociala spänningar måste medarbetare, företagsledare och politiker redan nu tänka om och vara beredda att lära om.

Utbildning och vidareutbildning behövs

I paneldiskussionen efter Joe Kaesers gästföredrag bekräftade Sylvia Schwaag Serger, vice rektor vid Lunds universitet, behovet av utbildning och vidareutbildning.

– Vi har mycket att göra inom utbildningsväsendet. Frågan är vilken typ av utbildning vi behöver. Det som många vill studera matchar inte nödvändigtvis vad företag efterfrågar hos framtida medarbetare med akademisk bakgrund.

Sylvia Schwaag Serger, som har stor internationell erfarenhet bland annat genom sitt arbete för OECD, EU-kommissionen och Världsbanken, kräver värdebaserat ledarskap av cheferna i både privat och offentlig sektor. Hon betonade att artificiell intelligens inte alls måste vara ett hot, utan snarare är en förutsättning för utveckling och utbildning.

Joe Kaeser betonade vikten av anpassningsbarhet hos alla inblandade. Inte bara tillverkning och kommunikation blir mer flexibla genom den fjärde industriella revolutionen. Enligt en nyligen genomförd studie av McKinsey Global Institute behöver upp till en tredjedel av arbetskraften i väl utvecklade ekonomier som Sverige och Tyskland byta jobb till 2030. Särskilt arbetstillfällen inom tillverkning och transport påverkas enligt rapporten.

Var ärlig om följderna

Produktionen förändras tack vare nya tekniska genombrott inom områden som artificiell intelligens, självkörande bilar, 3D-skrivare, robotik, nano- och bioteknik eller energilagring. Mot bakgrund av att vissa yrken kommer att bli överflödiga i framtiden och arbetsuppgifterna förändras bör företagen vara ärliga med mot sina medarbetare.

– Digitaliseringens snabba frammarsch är utmärkt. Denna extrema produktivitetsökning är till nytta för hela mänskligheten. Men vi behöver hjälpa medarbetarna med omskolning, sade Alrik Danielson, koncernchef för kullagertillverkaren och teknikleverantören SKF under paneldiskussionen.

Danielson menade också att ett företag inte nödvändigtvis kommer att behöva säga upp personal vars kompetens inte längre efterfrågas. Det finns alltid något annat att göra.

Om mänskligt arbete i stor utsträckning ersätts genom automatisering kan arbetstillfällen helt komma att försvinna. Sådana strukturella förändringar riskerar att dela samhället i två läger: människor som är efterfrågade och tjänar bra och personer som inte har jobb eller låg inkomst. Det leder till spänningar i samhället.

Lämna inte någon i sticket

I sitt tal önskade Joe Kaeser mer initiativ från våra politiker att ta itu med denna fara för att undvika politisk radikalisering.

Carl Bennet, styrelseordförande och vd på Carl Bennet AB samt huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders, talade också om hur viktigt det är för ett samhälle att inte lämna någon i sticket och att ta utmaningarna som följer digitaliseringen på allvar.

– Vi måste se till att omställningen är av värde för såväl anställda som kunder, företag och samhälle, sade han.

Den svenska affärsmannen som är känd för sitt sociala engagemang menar att företagen har ett enormt ansvar.

– Du kan inte skapa framgångsrika team om medarbetarna känner att de kan bytas ut bara sådär. Kunskap och kvalitet är grunden för framgång, sade Cal Bennet.

Europa ligger efter

Men även om EU:s befolkning är relativt välutbildad och utgör en ganska välställd kundbas är Europas näringsliv inte tillräckligt konkurrenskraftigt jämfört med USA och Kina. Det var alla deltagare i panelen överens om.

Joe Kaeser hänvisade till de kinesiska planerna för en ny sidenväg (One Belt, One Road) och USA:s handelspolitik under mottot ”America First”. Båda initiativen är försök att förändra det globala ekonomiska landskapet.

Nya sidenvägen ska föra staterna längs Kinas gamla handelsrutter närmare varandra igen. Initiativet är det största investeringsprogrammet sedan Marshallplanen. Med cirka 900 miljarder dollar för infrastruktur i länder i Eurasien bedriver Kina inte bara handels- utan även geopolitik.

– Om väst inte vaknar snart kommer Kina att bli världens ledande nation, varnade Joe Kaeser.

Startups ger inspiration

– Och vad har Europa och EU att komma med istället, frågade Siemens-chefen retoriskt.

Till exempel inspiration. Det är vad stora företag söker, inte minst via startup-företag och inkubatorer med innovativa idéer.

Johanna Wollert Melin, grundare och styrelseledamot i Trice Imaging samt medlem i inkubatorn Stings Advisory Board, menade att digitaliseringen inte går tillräckligt snabbt. Sting hjälper entreprenörer att utveckla sina affärsidéer och erbjuder bland annat finansiering och nätverksstöd.

– För mindre företag kan utvecklingen inte gå tillräckligt snabbt. Men det är viktigt att stora och små företag samarbetar. Startup-företag utvecklas väldigt snabbt. De är innovativa och har kreativa affärsmodeller. De större företagen har å andra sidan fått sina kunders förtroende och når ut på ett annat sätt. De har redan en marknad. Om båda sidor utvecklar ett gemensamt program kan de göra underverk, sade Johanna Wollert Mellin.

Hierarkier hindrar flödet av idéer

Robert Falck, vd för det svenska startup-bolaget Einride AB, kom med ett konkret förslag till de europeiska storföretagen. Enligt hans erfarenhet borde de jobba på sina interna hierarkier. Som exempel nämnde han att när Einride-anställda skulle kontakta stora tyska företag för att erbjuda tester av företagets självkörande lastbilar fick de inte kontakt med nyckelpersonerna.

– I USA fungerar sådana kontakter bättre, så möjligheten till innovation är större där, menade Robert Falck.

Där är det till exempel en förenande faktor att man arbetar inom samma bransch som gör att även äldre och yngre får kontakt med varandra. I Europa däremot, när det gäller att tilldela tjänster och uppdrag, går de ofta till ledningsgruppens egna personliga nätverk.

– Detta hindrar flödet av idéer, sade Robert Falck.

Framtidsvisioner behövs av politikerna

Flera av deltagarna i paneldiskussionen påpekade att framförallt unga människor tittar mycket på vilken nytta företaget de ska jobba för gör och vilka visioner det har. Bygger företaget avancerade medicinska apparater som kan rädda liv? Jobbar man med att sänka utsläppen i transportsektorn? Tillverkar man viktiga livsmedel? Vilken framtidsvision har bolaget?

– Den fjärde industriella revolutionen handlar inte bara om teknologi. Även politiker måste utveckla visioner. Våra respektive länder, men även Europa som helhet, behöver visioner, betonade Joe Kaeser.

I flera EU-länder, däribland Sverige och Tyskland, finns tekniken och kompetensen för att förbättra Europas position på världsmarknaden. Men EU-medlemmarna behöver enas om en gemensam ekonomisk utrikespolitik, oavsett hur splittrat man är internt, menade Kaeser.

Stat och näringsliv som drar åt samma håll

Joe Kaeser berättade om sina personliga erfarenheter från barndomen i Niederbayern i södra Tyskland. Han växte upp nära gränsen till dåvarande Tjeckoslovakien och järnridån och önskade sig stora framtidsdrömmar från politiker och andra ledare. Drömmar som hans föräldrars och hans egen generation hade när Europa förnyades efter andra världskriget och murens fall.

Idag ingår i Joe Kaesers drömmar ett samhälle där både staten och näringslivet visar socialt engagemang och gemensamt drar åt samma håll efter tysk eller svensk modell.

– Många människor har inte länge något förtroende för EU. Europa har delvis splittrats av nationalism. Vi måste inspirera människorna igen, sade Kaeser.

– Den fjärde industriella revolutionen hör till de grundläggande omvälvningarna som världen har upplevt. Vi gestaltar morgondagens värld, avslutade Joe Kaeser diskussionen kring digitaliseringen av näringsliv och samhälle.

Svenska

Detta behöver du tänka på som svensk chef i Tyskland

$
0
0

Svenska chefer i Tyskland och tyska chefer i Sverige upplever ofta stora skillnader i ledarskaps- och affärskulturen – speciellt vad gäller den lokala möteskulturen och sättet att ge och få feedback. Dessa och många andra kulturkrockar diskuterades under ett ledarskapsseminarium på Tysk-Svenska Handelskammaren förra veckan.

Är du och dina medarbetare ett balanserat team där alla ger och får feedback, ni har långa möten där alla får säga sitt och du pratar om ditt privatliv under fikapausen? Då är det tydligt att du har tagit dig an den svenska chefsrollen. Den karakteriseras av en affärskultur med öppen kommunikation och stark teamkänsla.

Är du däremot en stor förfäktare av direkta instruktioner och raka besked samt har inget behov av att få feedback från de egna medarbetarna känner du dig tydligen mer hemma i den typiskt tyska chefsrollen som karakteriseras av maktdistans och stark individualism.

Även om Tyskland och Sverige ligger geografiskt nära varandra får de kulturella skillnaderna inte underskattas. Det blev återigen tydligt på Tysk-Svenska Handelskammarens ledarskapsseminarium i torsdags förra veckan som arrangerades i samarbete med Sveriges chefsorganisation Ledarna. Tyskar som tar sig an en chefsroll i Sverige och svenskar i chefspositioner i Tyskland måste snabbt lära sig att förstå och hantera en ny affärskultur för att framgångsrikt kunna leda det utländska teamet.

Lika stora kulturkrockar som i Kina

– När man åker till Kina vet man att det kommer att vara annorlunda, men när man åker till Tyskland är man inte lika beredd på det. Efter sex år i Kina och fem år i Tyskland kan jag säga att man behöver en lika lång kulturutbildning för den tyska sidan som för den kinesiska, berättade Lars Nordblom, vd för Norden och Baltikum på Wacker-Kemi, som arbetade på företagets huvudkontor i München i över fem år.

– Kommunikationen med chefen är inte lika öppen i Tyskland som i Sverige. Det finns en stor distans, det måste man vara beredd på, sa Ellen Schäfer, Key Account Manager Tyskland/Export på svenska Vendig AB.

Hierarkierna är ofta starkt utpräglade i tyska företag och relationen med chefen är inte alls lika avslappnad som i Sverige. Det visas också i hur man ger varandra feedback. Även om en tysk chef ber sina medarbetare om en ärlig åsikt är det ofta ändå underförstått att medarbetaren inte rakt ut säger vad de tänker, speciellt när man inte är överens.

Ingen negativ feedback till chefen

– Om en tysk chef ber dig om din ärliga åsikt och du säger den rakt ut är det fel, sa Ellen Schäfer.

– Men som svensk i Tyskland kan du kanske göra det och anspela på ditt ”svenska sätt”. Då kan du bli en riktig tillgång för chefen, menade Lars Nordblom.

– Jag träffade en gång en tysk chef som var helt förtjust i konceptet feedback. Men han var inte alls beredd på att medarbetarna också skulle ge honom feedback. Det förstod han sig inte på. Även om du som tysk chef i Sverige egentligen redan har tagit beslutet skulle jag råda dig att låtsas att du uppskattar återkopplingen, menade Peter Berg, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

Och inte bara för negativ feedback finns det tydliga regler. Också positiv feedback behandlas olika i våra länder. Att lovorda sina kollegor är till exempel mycket ovanligt i tyska företag.

– I Sverige ger man ofta positiv feedback, speciellt när det följs av negativ feedback. Det finns inte i Tyskland. Tyskarna är bara inne på att kritisera och förbättra, inte att hylla, menade Ellen Schäfer.

Många outtalade regler under möten

Speciellt under möten finns stora risker för kulturkrockar – framförallt då det finns outtalade regler för hur mötena ska gå till som alla som är fostrade i samma affärskultur är medvetna om. Medan man går rakt på sak i Tyskland fungerar mötena i Sverige mer som en generell avstämning.

– Möten i Tyskland är mycket mer strukturerade än i Sverige. Allt är svart eller vitt och det finns en extrem tydlighet. Kommer du som svensk chef till Tyskland måste du lära dig att vara tydlig i det du vill uttrycka, sa Lars Nordblom.

– Medan alla får säga sitt i Sverige är det kutym i Tyskland att chefen tar det slutliga beslutet. Medarbetarna förväntar sig att chefen ska besluta, tillade Anne Geitmann, stf. affärsområdeschef Market Services på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Tyskar saknar beslut i svenska möten

– När man som tysk sitter i ett svenskt möte kan det vara svårt att hänga med. För svenskar verkar allt klart och tydligt men som tysk undrar man: Vad händer? Hur ska vi göra nu? Finns det en deadline och vem är ansvarig för vad? Det är svårt att greppa vad det är man inte förstår, menade Ellen Schäfer.

Även i möten med potentiella kunder är det viktigt att vara medveten om skillnader i kommunikationen.

– En tysk kan säga: Den här produkten är helt ointressant, den behöver vi inte. En svensk kanske tänker samma sak men säger istället: ”Det ser ju spännande ut.” Som tysk får man inte tro att svenskarnas positiva bemötande betyder att man är intresserad eller överens. Svenskar i Tyskland måste i sin tur lära sig att inte ta saker personligt och att det för tyskar känns naturligt att kommunicera genom raka besked. Till det kommer att det i Tyskland är mycket viktigt att lyfta fram att man är en expert. Det måste du visa hela tiden. Är du ingenjör, har du en doktorstitel, tryck det på dina visitkort! Berätta ofta vad du kan, förklarade Anne Geitmann.

Viktigt att lära sig språket

Även om både svenskar och tyskar är duktiga på engelska är det ändå mycket viktigt att lära sig det lokala språket. Det betonade alla paneldeltagare under diskussionen.

– Lär dig språket, det visar att du är med på banan, att du försöker. Det hjälper mycket. Du kommer inte långt på ett tyskt bolag om du inte pratar någon tyska alls. Tänk till exempel på att alla officiella dokument är på tyska, sa Lars Nordblom.

– För tyska chefer kan det vara en stor utmaning att man behöver lära sig svenska för att kunna vara med i den sociala kontexten på arbetsplatsen, även om koncernspråket är engelska. Det sociala är ju så viktigt i Sverige. Fikakulturen, småpratet om familjen eller helgerna – det är på svenska och funkar inte riktigt lika bra på ett annat språk som till exempel engelska, sa Peter Berg.

Ta med dig det bästa av två affärskulturer

En fördel med utmaningen att jobba som chef utomlands är att man kan utveckla sin egen ledarskapsstil. När man senare kommer tillbaka till sitt hemland kan man ta med sig erfarenheter som har berikat en.

– Från Sverige tar jag med mig att alltid prata respektfullt med alla samt det svenska sättet att organisera arbets- och privatliv. Det finns ett bra tempo på jobbet och det är enklare att få till en bra balans med privatlivet, summerade Ellen Schäfer.

– Från Tyskland tar jag med mig att vara rak i ledarskapet och att lyfta fram vilken roll chefen har i en organisation. Även om det är platta hierarkier i Sverige måste du fortfarande säkerställa att dina medarbetare förstår att du är chefen och vad din roll innebär. Du måste inte vara bästa kompis med alla dina medarbetare, avslutade Lars Nordblom.

Svenska

FCC länkar samman Sverige och Tyskland

$
0
0

Tyska Fraunhofer-Gesellschaftär Europas största forskningsorganisation med fokus på industrinära forskning och med förgreningar runt om i världen. 2001 bildades Fraunhofer-Chalmers Centre (FCC) i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Sedan starten har FCC genomfört över 500 projekt inom främst modellering och simulering i samarbete med näringslivet.

I Tyskland finns en lång tradition av samarbete mellan företag och forskning. Fraunhofer-Gesellschaft är den i särklass största forskningsorganisationen med förankring inom båda områdena och arbetar främst med industrinära, tillämpad forskning.

Den totala budgeten uppgår till cirka 2,3 miljarder euro, varav 30 procent kommer från tyska staten och de olika delstaterna på vars uppdrag Fraunhofer-Gesellschaft arbetar med långsiktig så kallad ”Vorlaufforschung”. Resterande 70 procent härrör från forskning som utförs på uppdrag av näringslivet.

Totalt har Fraunhofer-Gesellschaft 72 institut och forskningsanläggningar runt om i Tyskland med över 25 000 anställda samt åtta enheter utomlands, däribland i Sverige.

Många samarbeten med mindre företag

– Våra samarbetspartner finns inom alla delar av näringslivet. Av de omkring 6 000 företag som Fraunhofer-organisationen årligen samarbetar med är 60 procent små och medelstora företag, 30 procent stora företag och 10 procent företagsgrupper, berättar Frank Treppe, divisionschef för strategi och internationella affärer på Fraunhofer-Gesellschaft samt medlem i styrelsen för Fraunhofer-Chalmers Centre (FCC).

FCC bildades 2001 och är idag en fast del av den tyska forskningsorganisationen. Inriktningen ligger framförallt på att utveckla olika lösningar inom modellering, simulering och optimering med hjälp av avancerad matematik. Sedan starten har de 70-talet medarbetarna på centret genomfört över 500 projekt på uppdrag av närmare 200 företag.

– FCC är en ”success story”. Den samarbetsmodell som FCC representerar är någonting som vi gärna ser kommer till användning på fler ställen runt om i världen, säger Frank Treppe.

Inte bara tillverkningsindustri

FCC:s uppdragsgivare representerar ett brett spektrum av olika branscher. Över 60 procent av uppdragen kommer från tillverkningsindustrin men flera andra branscher finns också representerade i projektportföljen, som till exempel läkemedel, skog, papper och förpackning, elektronik, energi samt informations- och kommunikationsteknologi.

– Våra matematikbaserade lösningar ger företagen ofta en dubbel effektivisering – dels förkortad tid i utvecklingsarbetet, dels bättre utnyttjandegrad och cykeltid i tillverkningen, förklarar Johan S Carlsson som är föreståndare för FCC.

Bland annat har FCC utvecklat en teknik för optimering och automatisk robotprogrammering som idag används av i första hand fordonstillverkare. 2017 belönades den med Hannovermässans förstapris inom robotik.

Lång tradition av samarbete med näringslivet

Men FCC är inte det enda exemplet på kopplingar mellan företag och forskning på Chalmers. På högskolan finns en lång tradition av samarbete med näringslivet, framgår det av de vetenskapliga artiklar som publicerats i internationella tidskrifter. Av alla artiklar som Chalmers forskare publicerade mellan 2012 och 2015 har hela 10,9 procent tagits fram tillsammans med representanter för industrin, visar en mätning från forskningsinstitutet CWTS Leiden förra året. Det är flest bland svenska universitet och innebär en tiondeplats globalt.

– Men FCC är ändå i flera avseenden unikt – både genom sin storlek och speciella struktur. Kombinationen av hög akademisk standard och samarbete med en stor internationell aktör saknar sin motsvarighet här i Sverige, understryker Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers.

I slutet av maj arrangerades en stor konferens på Chalmers i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren, bland annat för att lyfta fram att centret numera är en permanent del av Fraunhofer-Gesellschaft. På konferensen medverkade representanter för fyra olika företag som samarbetar med FCC.

Utveckling av papperskartong

Tillsammans med Stora Enso och Albany International har FCC utvecklat nya matematiska metoder och algoritmer som gör det möjligt att simulera tillverkningen av papperskartong. Produktutvecklingen, som tidigare baserades på erfarenhet och testning, har nu kunnat flytta in i en datormiljö där det komplexa sambandet mellan skogsråvara, pappersmaskin och produktens egenskaper kan analyseras och optimeras genom simulering.

Det bidrar i sin tur till att stärka konkurrenskraften hos den svenska skogsbaserade industrin genom förbättrade produkter som utvecklas snabbare till lägre kostnad.

Bättre vägar genom simulering

Förra året genomförde FCC en förstudie tillsammans med NCC i syfte att utveckla förmågan att simulera transport, utbredning och kompaktering av bergmaterial i vägar, så kallad ballast. Vägkroppens livslängd och kvalitet påverkas i hög grad av de olika lager av obundna bergmaterial som är basen för det asfaltlager som utgör själva körbanan.

Det har länge varit känt att bland annat segregeringseffekter och ofullständig packning kan resultera i förtida försämringar av vägen med stora underhållskostnader som följd. I förstudien kunde olika källor till variation i partikelstorlek och bärighet demonstreras genom simulering, så kallad diskret element metod (DEM). Simuleringen visade på stora möjligheter att optimera de olika processer som på olika sätt hanterar bergmaterialet, vilket annars skulle vara mycket kostsamt att genomföra med fysikaliska experiment.

Efter den genomförda förstudien skickades en ansökan för fullskaligt projekt till Vinnovas strategiska innovationsprogram Infra Sweden 2030 tillsammans med NCC, Volvo Construction Equipment, Dynapac och Chalmers IMS samt med FCC som koordinator. Konsortiet fick ansökan beviljad i april och projektet ska genomföras från maj 2018 till mars 2021.

Slangar och kablar i BMW

I samarbete med BMW och Fraunhofer ITWM (Institute for Industrial Mathematics) har FCC utvecklat nya simuleringsbaserade metoder och algoritmer för avancerad slang- och kabeldragning i trånga utrymmen i fordonen. Att automatiskt kunna generera optimerade designlösningar för den typen av flexibla komponenter gör det möjligt att integrera dessa komponenter betydligt tidigare i den virtuella designprocessen.

På så sätt förkortas beredningstiderna och en stor mängd valideringar som tidigare gjorts med hjälp av fysiska prototyper kan helt undvikas. Dessa metoder har implementerats i en ny modul i programvaran IPS och används idag som en naturlig del i designprocessen av flexibla komponenter på BMW.

Flera samarbeten med Scania

Scania strävar ständigt efter att förbättra sin produktionsberednings- och produktionsprocess. I tio år har Scania deltagit i olika forskningsprojekt tillsammans med FCC där syftet har varit att utveckla enkla, snabba och pålitliga simulerings- och visualiseringsprogram. Virtuell målning och ergonomisimulering är några exempel på områden där företagen har samarbetat. FCC och Scania jobbar tillsammans med att förbättra dessa områden men finner även nya möjligheter genom att kombinera funktionalitet.

För närvarande driver FCC och Scania, tillsammans med övrig fordonsindustri, bland annat forskningsprojekt som går ut på att kombinera simulering av robot och simulering av människa samt möjliggöra simulering av produktionsmiljöer där människa och robot samarbetar tätt.

Det långvariga samarbetet mellan parterna har även medfört att olika specialvarianter har utvecklats efter företagets behov. Ett sådant exempel är ett tvättsimuleringsprogram, en variant av målningssimulering. Scania använder även programvaran IPS för att simulera och verifiera kablar och plaströr.

Lastbilstillverkaren har kommit en bit på sin digitaliseringsresa och sin effektivisering av produktionsberedningsprocessen. Men flera utmaningar står för dörren där Scania tar aktiv hjälp från akademin, däribland FCC.

Svenska

Panelen i Almedalen: Vi behöver mer Europa

$
0
0

Internationella handelskonflikter, politiska problem i Tyskland, kommande brexit – alla dessa faktorer medför osäkerhet som bromsar ekonomin just nu. Lösningen för att få fart på tillväxten igen ligger i att satsa mer på EU-samarbetet och nya avtal med partner som faktiskt vill samarbeta. Det menade Holger Bingmann, ordförande för Tysklands exportförbund BGA, på Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium i Almedalen i måndags.

– Det vi har sett under de senaste månaderna, att USA under Donald Trump har lämnat Parisavtalet, Iranavtalet, infört strafftullar och så vidare – detta innebär ett enormt skifte i världspolitiken. Inget av besluten grundar sig i nationalekonomiska insikter utan det handlar om en känslobaserad attack mot resten av världen. Osäkerheten som denna politik sprider hämmar ekonomin och särskilt de små och medelstora företagen. Företagarna tappar förtroende för en fortsatt bra ekonomisk utveckling och vet inte riktigt i vilken riktning de ska gå, vad de ska göra, sa Holger Bingmann.

Ordföranden för det tyska exportförbundet BGA som representerar 125 000 företag med export till 233 länder var huvudtalare på Tysk-Svenska Handelskammarens Almedalenseminarium i år. I sitt anförande i Visby uttryckte han sin oro över följderna som Trumps America first-politik har för världsekonomin och ställde sig samtidigt tveksam till att den kommer att få den effekt som USA:s president önskar sig:

– Ska vi i Europa verkligen gå till våra företag och be dem tillverka sämre produkter? Och tror ni verkligen att vi kommer att se färre europeiska bilar på 5th Avenue i New York för att de kostar 10 procent mer?

Trots detta lär Trump fortsätta på den inslagna vägen, förutspådde Holger Bingmann – något som även de övriga deltagarna i den tysk-svenska paneldiskussionen som följde efter Bingmanns tal höll med om.

Politiska situationen i Tyskland oroar

Och USA är inte den enda riskfaktorn som oroade panelen. Även den politiska situationen i Tyskland med först väldigt utdragna koalitionsförhandlingar och nu ett flera veckor långt bråk mellan regeringspartierna togs upp i diskussionen.

– Den aktuella maktkampen mellan CDU och CSU är något av det värsta som kunde hända Tyskland. Den försvagar förtroendet för vårt politiska system. Innan dess hade vi redan sex månaders stillestånd när man förhandlade om den nya regeringskoalitionen. Macron höll ett fantastiskt tal om framtidens Europa förra året men vi i Tyskland kunde inte reagera på det eftersom vi inte hade någon regering på plats. Vi förlorade mycket tid när Europa behövde oss och det nya bråket försvagar oss igen. Vi har inte råd med fler svagheter, sa Holger Bingmann.

Bingmann betonade att han fortfarande tror att Angela Merkel är rätt person för att lösa problemen och föra Tyskland framåt. Tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron bildar hon en ”fantastisk” duo som kan göra mycket för Europa. Framförallt behövs nu en satsning på EU och det europeiska projektet, menade han.

– Vi behöver Europa. Det kan bli svårt och dyrt att vitalisera Europeiska Unionen men kostnaderna kommer att vara mycket lägre än om vi skulle behöva stå för oss själva. Vi har inte råd med lyxen att avstå från lyxen som EU innebär! Hittills har vi aldrig riktigt behövt kämpa för Europa och försvara de fördelar som samarbetet ger men det är absolut något vi borde göra, sa Holger Bingmann.

Satsa på EU-samarbete, trots alla brister

De övriga deltagarna höll med om att det nu gäller att stå upp för och satsa mer på EU trots att det europeiska samarbetet inte fungerar helt perfekt i dagsläget.

– EU är definitivt mer en tillgång än ett problem, även om det självt har fundamentala brister. Vi har nu sett flera årtionden av satsningar på det europeiska projektet och absolut är det så att inte alla satsningar har varit framgångsrika. EU behöver dra sig tillbaka från vissa områden och vi måste göra något åt det demokratiska underskottet. Men opinionsundersökningarna visar att fler och fler människor i Europa tror på EU och ser nyttan med samarbetet, även i Sverige. Därför förstår jag inte varför Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU. Resultatet är ju redan klart: EU är framtiden, sa Staffan Bohman, styrelseordförande i bland annat Electrolux och Höganäs tillika Tysk-Svenska Handelskammarens ordförande.

Förutom att satsa mer på EU-samverkan är nya och intensifierade samarbeten med de länder och regioner som faktiskt vill samarbeta ett annat svar på protektionismen som breder ut sig i världen. Holger Bingmann nämnde bland annat Saudiarabien, Latinamerika, Japan och Australien som möjliga nya partner som har uttryckt intresse för handelsavtal med EU.

Mycket potential i närområdet

Men han uppmanade också till att inte glömma bort ens respektive grannländer – länder som det kanske inte alltid varit särskilt ”sexigt” att investera i men där det fortfarande finns en hel del outnyttjad potential. Johan Svenningsson, vd för energikoncernen Unipers svenska verksamhet, tog upp den bollen och betonade att ett förstärkt utbyte mellan Sverige och Tyskland bjuder på många möjligheter för näringslivet.

– Vi måste fortsätta utveckla det nära tysk-svenska samarbetet i industrisektorn. German Swedish Tech Forumär en bra plattform där våra länder kan mötas och lära av varandra. Det finns många samarbeten som vi kan utveckla vidare och som kan gagna båda sidor. Till exempel förs redan många bra samtal i frågor kring elektrifieringen av transportsektorn eller digitaliseringen av industrin. Utöver det ser vi energisystemet som ett område där vi skulle kunna samarbeta mer. Från Sverige skulle vi kunna exportera mer fossilfri el som skulle kunna göra det möjligt för Tyskland och de andra länderna på kontinenten att avveckla kolkraften, sa han.

Även Staffan Bohman menade att svenska företag har goda chanser att växa i Tyskland. Det krävs dock att fler svenskar lär sig det tyska språket – något som Tysk-Svenska Handelskammaren stödjer rent praktiskt, bland annat genom det nystartade initiativet Deutsch – Ditt val! tillsammans med Tyska ambassaden och andra språk- och talangstipendier.

Utbildning och utbyte för framtiden

Överhuvudtaget är utbildning nyckeln för att kunna klara framtidens utmaningar. Det betonade Annika Winsth, chefekonom på Nordea, som menade att Tyskland och Sverige har mycket att lära av varandra.

– Vi behöver mer bred utbildning som förbereder oss för framtiden. Idag är många människor rädda för robotar och folk från andra länder. Utbildning är det bästa botemedlet mot denna rädsla. Och när vi tittar på resultaten ligger Tyskland bättre till än Sverige just nu, både vad gäller grundläggande och högre utbildning. Vi borde alltså lära från dem, också vad gäller integration. I Tyskland lär man sig språket på arbetsmarknaden, i Sverige måste man göra det innan, vilket är bara dumt. Samtidigt är vi bättre inom tjänstesektorn där tyskarna kan lära av oss, sa hon.

Panelen var enig om att det inte är politikerna som kommer att se till att alla nyanlända integreras i samhället utan att det är företagen kommer att lösa detta. Som svar på moderator Ulf Wickboms avslutande fråga om vilka ämnen som kommer att vara aktuella om fem år uttryckte Annika Winsth förhoppningen att vi då kommer att ha slutat prata om migration och integration som ett problem och istället fått många duktiga entreprenörer och medarbetare hit till våra åldrande samhällen i Europa. Och Holger Bingmann avslutade paneldiskussionen med en önskan om ett intensifierat kunskapsutbyte på företagsnivå, trots alla internationella konflikter.

– Jag hoppas att vi kommer att ha lärt oss att lära mer av varandra om fem år. Vi borde inspireras av företag som Amazon och Alibaba, inte bli rädda för dem. När konkurrenter är bättre än vi borde vi dra lärdomar av det för oss själva. Man ska alltid vara öppen för nya och bättre lösningar.

 

Partner till handelskammarens program i Almedalen 2018 var SAP, Siemens, Volkswagen, Uniper, Tyska ambassaden samt Hannover Messe som Sverige nästa år är partnerland till.

Svenska

Sonniger Start in den Business-Herbst

$
0
0

I tisdags var det dags igen. Tysk-Svenska Handelskammaren bjöd in till årets business kickoff på Villa Källhagen på natursköna Djurgården i Stockholm. Runt 250 gäster kom och nätverkade i den härliga kvällssolen på terrassen och njöt av fantastisk buffé och goda tyska viner.

Kvällens partner var Audi, Hannover Messe och Lufthansa. En Audi RS 4 Avant med 450 hästkrafter var en del av minglet på terrassen och det fanns också fler modeller som gästerna hade möjlighet att provköra runt Djurgården. Lufthansa hade en piltavla på plats i form av en Europakarta och gästerna kunde utmana varandra i att kasta pilar och träffa flygbolagets europeiska hubbar, bland annat Frankfurt och München. Många gäster passade också på att informera sig hos Hannover Messes representanter på plats om vad som gäller om man funderar på att ställa ut på mässan i april nästa år när Sverige är partnerland och hur man lyckas på mässan, både som utställare och besökare.

Kvällen inleddes med ett quiz med attraktiva priser från kvällens partner. Därefter intog Ralph-Georg Tischer, Tysk-Svenska Handelskammarens vd, scenen, hälsade alla hjärtligt välkomna och bjöd upp kvällens partner för att få höra senaste nytt från dem.

Himlen fem stjärnor rikare

Gabriel O. Leupold, chef för de nordiska länderna och Baltikum på det tyska flygbolaget Lufthansa, berättade att företaget alldeles nyligen fått högsta betyg av bedömningssajten Skytrax och att de nu, som första europeiska flygbolag, kan stoltsera med hela fem stjärnor.

– Inget annat flygbolag erbjuder så många premiumstolar på sina linjer som vi gör, sa Leupold.

Samtidigt som sensommarsolen värmde gästerna på terrassen sa Leupold att Lufthansa, liksom stora delar av den svenska resebranschen, fått färre bokningar med anledning av sommarens rekordvärme.

– Det fina vädret gjorde att folk stannade hemma i större utsträckning då de inte behövde åka söderut för att få sol. Men nu stundar höst och vinter och vi utgår från att bokningarna då ökar igen.

Leupold sa vidare att han inte tycker att man direkt ska dra paralleller mellan det ovanligt varma vädret som varit och klimatförändringarna, även om Lufthansa är väl medvetet om att det finns kopplingar.

– Det är väldigt lätt för samhället att lägga all skuld för klimatförändringarna på flygindustrin och göra oss till syndabockar, men globalt sett står flygtrafiken bara för en liten del av alla koldioxidutsläpp. Hos Lufthansa är vi redan sedan länge sysselsatta med att bidra till ett förbättrat klimat. Vi vill leda utvecklingen gällande klimatsmarta flygresor och testar därför till exempel sedan många år olika förnybara drivmedel.

Klimatsmart från A till B

Även Audi är aktivt när det kommer till hållbarhet. I september presenterar biltillverkaren sitt nya eldrivna flaggskepp, nya E-tron.

– E-tron är en helt eldriven SUV som kan köra upp till 40 mil på bara en batteriladdning, berättade Irene Bernald, PR- och informationschef vid Audi Sverige, nöjt.

Även annars erbjuder den tyska biltillverkaren många nyheter i år, till exempel nya Q8. Precis i tid till årets business kickoff kom bilen till Sverige och gästerna hade möjlighet att vara först i Sverige med att provköra den.

– Vi kommer att presentera fler nya modeller i år än någonsin förr och alla med en ny digital interiör, sa Irene Bernald.

Till 2025 planerar Audi att kunna erbjuda 20 laddbara bilar i sin modellflotta, tillsammans med vät- och biogasdrivna alternativ. Men det är fortfarande en lång väg kvar tills dessa drivmedel blir de dominerande på marknaden.

– Om vi vill att folk ska köpa bilar med alternativa bränslen måste vi också bygga ut och anpassa infrastrukturen. Ta till exempel personer som bor i flerfamiljshus. Fram tills nu har det varit ganska svårt eller till och med omöjligt att ladda sin elbil hemma.

Idag finns det runt fem miljoner bilar på svenska vägar varav de flesta är relativt gamla.

– Vi behöver fler incitament för att få folk att byta till en nyare bil, så att vi får en snabbare omställning. Bara på det sättet har vi en chans att minska utsläppen i längden, avslutade Irene Bernald med en tydlig hälsning till de svenska politikerna.

Sverige möter världen i Hannover 2019

Ett annat hållbart sätt att driva sitt företagande framåt är – både klimat- och affärsmässigt – Hannovermässan.

– Med ett besök på Hannover Messe sparar du både tid och pengar. Du behöver bara flyga till en stad och får ändå möjligheten att träffa potentiella kunder och partner från hela världen. Mer än hälften av de runt 220 000 besökare varje år kommer från länder utanför Tyskland och de kommer för att träffa de mer än 6 000 internationella utställarna, menade Marco Siebert, chef för internationella relationer vid Deutsche Messe AG som varje år arrangerar Hannovermässan, när han blev intervjuad på scenen på Villa Källhagen.

Nästa år är Sverige, som första land i Norden, partnerland till Hannovermässan, som äger rum 1-5 april.

– Att vara partnerland innebär att Sverige lyfts fram och kommer att vara det mest marknadsförda industrilandet under de kommande månaderna och under mässan, sa Marco Siebert.

Han bjöd också på ett tyskt tips till kvällens gäster och eventuella potentiella mässbesökare:

– Förbered er redan nu! Som utställare måste du se till att vara på rätt plats och som mässbesökare ska du hitta rätt till dina möten i de stora mässhallarna. Du kan redan nu kontakta intressanta företag som du vill träffa under mässan och utnyttja chansen att Sverige står extra mycket i fokus nästa år.

På det vackra Djurgården med vattnet i bakgrunden och den milda sensommarvärmen som sällskap blev årets business kickoff en skön start på hösten. Tysk-Svenska Handelskammaren tackar sina partner Audi, Hannover Messe och Lufthansa liksom Villa Källhagen och Sheratons systerhotel Le Meridien Frankfurt för ett fint evenemang och bidrag till quizets priser. Vi säger grattis till vinnarna och tack till alla gäster för en härlig kväll tillsammans!

Svenska

Catherine L Mann: Deutschland und Schweden können mehr

$
0
0

Världsekonomin behöver inte mindre utan mer globalisering. Det var det tydliga budskapet som OECD:s avgående chefsekonom Catherine L Mann förmedlade på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i Stockholm i torsdags kväll. Med grafer och data bevisade den välrenommerade ekonomen varför hon också kallas för ”Queen of Big Data”.

För 2018 prognostiserade Catherine L Mann en global BNP-tillväxt på 3,7 procent – men efter det går det nedför, varnade hon.

– Den stora utmaningen för såväl företag som konsumenter och politiker är inte att vi har för mycket globalisering, utan att vi har för lite, sade den amerikanska ekonomen som efter tre år på OECD:s ekonomiforskningsavdelning i Paris nu byter jobb och börjar som chefsekonom på Citigroup i New York i februari.

För att uppnå hållbar tillväxt behöver handelsintensiteten och handelsintegrationen öka och möjligheterna som internet ger nyttjas bättre. Data från OECD bevisar: Ju större andelen internetanvändare är i ett land desto fler produkter levererar man till fler mottagarländer. Sverige ligger egentligen inte dåligt till i detta hänseende, men det räcker inte för Catherine L Mann:

– Ni ligger ändå långt bakom vad som skulle kunna vara möjligt när man tänker på hur pass digitaliserat ert land är, sade hon.

Tjänstesektorn ligger efter

Enligt Mann är det två faktorer som har fundamental betydelse för hållbar ekonomisk tillväxt: tjänstesektorn och produktiviteten. Detta gäller även för Sverige och Tyskland. I båda länder ökar tjänstesektorn stadigt i betydelse. Produktivitetstillväxten inom tjänsteområdet ligger dock långt bakom den inom tillverkningsindustrin.

Handels- och investeringshinder, som globalt sett framförallt drabbar mindre företag mer än genomsnittet, är bara en liten del av förklaringen vad gäller Sverige och Tyskland. I OECD:s Services Trade Restrictiveness Index når båda länder nämligen relativt bra placeringar. Ändå finns det förbättringspotential, menar Catherine L Mann:

– Varför ligger era länder inte längst ned på skalan? Varför är ni inte best practice?

Klyftan mellan ”the best” och ”the rest” ökar

Samtidigt varnade hon för att låta sig luras av genomsnittssiffror när det kommer till produktivitetstillväxten. En nyanserad blick visar nämligen märkbara skillnader mellan ”the best” och ”the rest”.

Sedan 2002 har produktiviteten ökat markant hos toppföretagen (bästa 5 procent i varje bransch). Hos de resterande 95 procent har den dock stått stilla. Detsamma gäller även för utvecklingen av reallönerna.

– Eftersläntrarna, alltså 95 procent av alla företag, betalar sin personal dåligt. De som ligger i toppen betalar bra – men kanske inte heller så bra som de borde göra, sade Catherine L Mann. Följden av denna utveckling blir att löneskillnaderna ökar.

Sverige och Tyskland behöver reformer

Den största faran inför framtiden ser chefsekonomen i att politikerna och näringslivet självgott lutar sig tillbaka och inte genomför nödvändiga reformer eftersom konjunkturläget just nu är bra. För Sverige är bostadsmarknaden den största utmaningen, menar Mann:

– Detta är inte bara en fråga för finansmarknaderna utan är även viktigt i diskussionen om produktivitetstillväxt och löneskillnader.

Vad gäller Tyskland ser Catherine L Mann två stora problem: tjänstesektorn och jämställdheten:

– Tyskarna tror att deras tjänster är bra nog och att kvinnor arbetar tillräckligt. Detta är två mycket känsliga frågor, sade hon.

Svenska
Viewing all 106 articles
Browse latest View live